Hlavní obsah

Mrkev loupat, nebo neloupat? Ve slupce sice skrývá vitaminy, ale najdete je i pod ní

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je mrkev vždy nezbytné oloupat? A co se skrývá pod její slupkou? Zatímco mnozí by neoloupanou mrkev nepozřeli, jiní tvrdí, že škrabat ji není nutné. Podívejte se, jak to ve skutečnosti je, a objevte praktické tipy i chutné recepty.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Mnoho lidí před úpravou a konzumací mrkev zásadně loupe, ale je to opravdu potřeba? Odpověď může být složitější, než by se na první pohled mohlo zdát.

Skryté vitaminy

Slupka mrkve se často loupe kvůli obavám z hořkosti a také proto, že působí nevábně a suše. Nemluvě o tom, jak vypadá neoloupaná mrkev po uvaření. Někteří tvrdí, že rozdíl mezi oloupanou a neloupanou mrkví je v chuti zanedbatelný, zatímco pro jiné je výrazný. A možná jste už slyšeli i tvrzení, že se slupkou vyhodíte spoustu prospěšných živin. Jak tomu ale je ve skutečnosti? Opravdu je daní za hezčí vzhled smutná skutečnost, že přijdete o veškeré vitaminy? Vědecké studie naznačují, že kůra mrkve obsahuje některé živiny, jako je vitamin C, betakaroten a niacin (vitamin B₃), ale nejsou zde koncentrovány ve významném množství. Většina živin se nachází ve vnitřku mrkve, takže její loupání vás o tolik neochudí.

Pozor na pesticidy

Další faktory, které by mohly ovlivnit rozhodování o loupání mrkve, vycházejí ze způsobu jejího pěstování a skladování. Konvenčně pěstovaná zelenina je v různé míře kontaminovaná pesticidy, je proto důležité ji důkladně mýt a loupat. Anebo pěstovat vlastní či kupovat bio mrkev. „V ekologickém zemědělství je používání pesticidů omezené, více než 85 % bio ovoce a zeleniny neobsahuje nebezpečné zbytky pesticidů,“ uvádí spotřebitelský magazín dTest. Když se bio mrkev rozhodnete neloupat, vždy ji ale důkladně omyjte. I když je pěstována ekologicky, stále roste v půdě a zeminu asi do svého jídelníčku zařadit nechcete. Na očištění použijte kartáček nebo drsnou stranu kuchyňské houbičky (nové, ne využívané na nádobí) a mrkev pořádně vydrhněte.

Foto: Anetlanda, Shutterstock.com

Do jakého klubu patříte vy? Loupete, nebo ne?Foto: Anetlanda, Shutterstock.com

Krásná na pohled

Na druhé straně existují i estetické důvody pro loupání mrkve. Oškrabaná mrkev vypadá v některých pokrmech atraktivněji než mrkev se slupkou. To je důležité zejména při přípravě jídel, kde je vizuální dojem stejně důležitý jako chuťový zážitek. Pojďte se podívat na některé recepty s mrkví a rozhodněte se, zda ji oloupáte, nebo ne.

Beze zbytku

Možná, že při rozhodování o loupání mrkve u vás hraje roli i ekologie a snížení odpadu. Pokud ano, potěší vás, že když slupku z mrkve odstraníte, může být nadále užitečná při vaření zeleninového vývaru, využijete ji do domácích dochucovadel nebo při přípravě kompostu.

Načítám