Hlavní obsah
3,9
(15)
Foto: Eva Malúšová

Dort jako pro Sněhovou královnu: s kokosem a kávovým krémem Foto: Eva Malúšová

Dort, kterým potěšíte všechny milovníky kokosu, trochu připomíná klasické laskonky. Na rozdíl od nich ale zvládne i trochu „punkovější“ přípravu, takže se do něj můžou pustit i začátečníci. Trochu nedbalý střapatý vzhled mu dodává něžné kouzlo.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Korpusy
  • 6 ks bílku
  • 150 g cukru krupice
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 180 g kokosu
  • 1 špetka soli
Krém
  • 150 g másla
  • 350 ml mléka
  • 1 lžíce kávy
  • 100 g cukru krupice
  • 6 ks žloutků
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
K dokončení
  • 20 g kokosu
Článek

Postup

01.

Na papír na pečení si tužkou vyznačte čtyři kruhy s průměrem 20–22 cm (třeba pomocí menšího talířku), na běžný plech by se vám měly vejít dva vedle sebe. Oddělte žloutky od bílků a předehřejte troubu na 160 °C.

02.

K bílkům přidejte špetku soli a začněte je šlehat. Když se vytvoří řídká bílá pěna, postupně přidávejte cukr a dál šlehejte, až vznikne hladký lesklý sníh. Sníh stačí vyšlehat do tzv. měkkých špiček, to znamená, že když vytáhnete šlehací metličky, špičky sněhu se budou líně ohýbat dolů.

Tip: Na šlehání nepoužívejte balonovou metličku tyčového mixéru, ale ruční šlehač. Sníh s cukrem je poměrně těžký a běžné „tyčáky“ ho neutáhnou.

03.

Na ušlehaný sníh prosejte kopcovitou lžíci hladké mouky, přidejte i strouhaný kokos a už jenom zlehka ručně zapracujte pomocí stěrky.

04.

Papír s předkreslenými kruhy otočte tak, aby byla strana, na kterou jste kreslili, vespod (kruhy budou prosvítat a neobtisknou se vám do těsta). Do vyznačených kruhů rozdělte sněhovou hmotu a pomocí plochého nože ji rozetřete až k okrajům, vrstva bude vysoká asi 1 cm. Korpusy vložte do trouby a zvolna pečte asi 15–20 minut, až budou na dotek suché.

Tip: Všechny čtyři korpusy můžete péct najednou nad sebou, v polovině pečení plechy opatrně prohoďte. Když se vám ale plechy nevejdou do trouby najednou, nezoufejte. Připravené korpusy příliš neutrpí, ani když budou muset 15–20 minut počkat na volnou troubu.

05.

Na krém včas vyndejte máslo z lednice, pokrájejte ho na menší kostky a nechte dojít pokojové teploty. Do rendlíku dejte mléko, přiveďte ho téměř k varu, vsypejte kávu a nechte ji 15 minut vylouhovat. Poté mléko sceďte.

06.

Asi 60–80 ml mléka přilejte k odloženým žloutkům, zbytek vraťte do rendlíku. Ke žloutkům přidejte také dvě lžičky škrobu a všechno dobře rozmíchejte metličkou. Do rendlíku přidejte cukr a za stálého míchání přiveďte na mírném ohni téměř k varu, ale nevařte. Ještě jednou promíchejte připravené žloutky se škrobem, vlijte k mléku a pod bodem varu zahřívejte a míchejte do zhoustnutí. Poté odstavte, na povrch položte potravinářskou fólii a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

07.

Povolené máslo našlehejte. Po lžících k němu přidávejte žloutkový krém a vyšlehejte do nadýchané hmoty.

Tip: Při závěrečném šlehání musejí mít máslo i žloutkový krém stejnou teplotu, jinak se krém srazí.

08.

Vychladlé korpusy opatrně sloupněte z papíru. Postupně je promazávejte krémem a skládejte na sebe. Povrch posledního korpusu potřete slabší vrstvou krému a posypejte strouhaným kokosem. Nechte v chladu chvíli proležet a ztuhnout a podávejte.

Na laskonky nedáte dopustit a troufáte si i na složitější pečení? Zkuste laskonky s griliášovým krémem nebo miniverzi s krémem kakaovým.

Reklama

Načítám