Hlavní obsah
3,6
(50)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Nadýchaný kakaový korpus už nemůže být jednodušší: k odměření surovin postačí lžíce a vždy se povede. A krém z pěti ingrediencí? Je božský a křupnutí čokolády je už jenom bonus navíc. Tenhle dort je inspirovaný oblíbenými mléčnými řezy z obchodu, je ale mnohem, mnohem lepší!

45 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 26 cm
Na korpus
  • 7 vajec
  • 5 lžic cukru krupice
  • 3 lžíce kakaa
  • 3 lžíce oleje
  • 7 lžic polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
  • tuk na vymazání
Na smetanový krém
  • 500 ml 33% smetany ke šlehání
  • 250 g jemného tvarohu
  • 5 lžic cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 plátky želatiny
Na čokoládovou polevu
  • 60 ml 33% smetany ke šlehání
  • 40 g másla
  • 200 g čokolády 60%
Článek

Postup

01.

Větší dortovou formu velmi zlehka vymažte tukem a vyložte papírem na pečení – díky tuku papír lépe přilne k formě. Troubu rozehřejte na 170 °C a oddělte žloutky od bílků.

02.

Ve velké míse začněte šlehat vyšší rychlostí bílky se špetkou soli. Po lžících přidávejte cukr a ušlehejte hladký lesklý sníh do měkkých špiček (po vytažení metliček se špičky sněhu budou pomalu ohýbat dolů).

03.

Na sníh prosejte přes sítko kakao a krátce zašlehejte. Za stálého šlehání přidejte po jednom žloutky a po lžících zašlehejte i olej. Nakonec už jenom pomalu a krátce zašlehejte i prosátou mouku.

Tip: Všechny ingredience si předem připravte k ruce, ať nemusíte práci přerušovat a těsto v mezičase nespadne.

04.

Připravené těsto vlijte do připravené formy, zlehka uhlaďte od středu směrem k okraji a zvolna pečte v předehřáté troubě 25–30 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Korpus nechte krátce vychladnout ve formě, vyjměte ho a nechte zcela vychladnout na mřížce.

05.

Na krém nechte nabobtnat želatinu v troše vody podle návodu na obalu. Ze smetany odlijte asi 100 ml do malého rendlíku. Zbytek smetany dejte do velké mísy, přidejte cukr, vanilkový extrakt a měkký tvaroh a ušlehejte téměř tuhý krém: buďte trpěliví, chvíli to potrvá.

06.

Nabobtnalou želatinu vyždímejte a vložte do rendlíku se smetanou. Zahřívejte a míchejte, až se želatina rozpustí (zahřívejte zvolna, želatina se nesmí vařit). K rozpuštěné želatině přidejte pár lžic smetanového krému, dobře rozmíchejte, vlijte ke krému, a ještě jednou pomalu prošlehejte.

07.

Opláchněte formu, ve které se pekl korpus, a boky vyložte čistým papírem na pečení. Vychladlý korpus podélně rozřízněte a spodní část vložte do formy. Navršte na ni polovinu krému a dejte do lednice pořádně vychladit.

08.

Na čokoládovou vrstvu přiveďte k varu smetanu s máslem. Odstavte, přidejte čokoládu nalámanou na malé kousky (nebo čokoládové pecky), nechte chvíli postát a poté rozmíchejte dohladka.

09.

Pár lžic čokoládové polevy rozetřete na první smetanovou vrstvu, znovu vraťte do lednice a nechte ztuhnout. Na čokoládovou vrstvu pak naneste druhou polovinu krému, přiklopte vrškem korpusu a na ten rozetřete zbytek čokoládové polevy.

Tip: Když čokoládová poleva v mezičase ztuhne, povolte ji v horké vodní lázni.

10.

Sestavený dort nechte v lednici pořádně ztuhnout (ideálně do druhého dne). Krájejte ostrým suchým horkým nožem.

Tip: Máte-li místo v mrazničce, nechte v ní dort jednu dvě hodiny před podáváním, bude nepřekonatelný! Na ozdobu můžete použít mléčné řezy z obchodu.

Nejlepší čokoládová poleva na dorty a cukroví, která se nebude lámat.

Reklama