Hlavní obsah
3,2
(35)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Chladivý letní dort, který milují celé generace dětí i rodičů: děti pro svěží chuť lahodného krému doplněnou o to nejsladší ovoce a rodiče proto, že ho zvládnou připravit za čtvrthodinu a bez toho, aby museli zapínat troubu.

15 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 22 cm
Budete potřebovat
  • 250 g jemného tvarohu
  • 400 g zakysané smetany 20%
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 sáčku dětských piškotů
  • 350 g čerstvých jahod
  • 1 balíček mini piškotů
  • 2 lžíce kakaa
Článek

Na tu nejjednodušší verzi smetanového dortu vám postačí tři kelímky zakysané smetany, piškoty vsáknou přebytečnou vlhkost a dort po rozležení dobře drží tvar. Ke smetaně ráda přidávám jemný tvaroh, dort je pak svěžejší a pevnější a mám jistotu, že se mi povedou nakrájet úhledné kousky. K finálnímu zdobení jsem použila mini piškoty a černé kakao, vznikl hezký sametový a bublinkový efekt, vy ho můžete dokončit podle své fantazie.

Postup

01.

Jahody šetrně omyjte, odstraňte stopky a plody nechte oschnout. Boky menší dortové formy velmi lehce potřete máslem (díky němu papír na pečení lépe přilne) a formu vyložte papírem na pečení. Na dno formy naskládejte vrstvu piškotů těsně vedle sebe.

02.

Do větší mísy dejte tvaroh, cukr a vanilkový extrakt a vyšlehejte ho do krémové konzistence. Poté přidejte i zakysanou smetanu a znovu společně prošlehejte, až se suroviny spojí. Ochutnejte, případně přidejte cukr podle chuti a naposledy prošlehejte.

03.

Na vrstvu piškotů jemně rozetřete třetinu připraveného krému a povrch urovnejte. Poté vyskládejte další vrstvu piškotů a naneste další třetinu krému. Přidejte vrstvu rozpůlených jahod a na ně naneste poslední část krému.

04.

Na povrch dortu vyskládejte těsně vedle sebe mini piškoty a dort nechte v lednici rozležet do druhého dne. Těsně před podáváním posypejte přes sítko povrch dortu kakaem a podávejte.

Místo jahod můžete použít sladké meruňky nebo broskve, zatím je ale jahodová sezona v plném proudu, a tak by byla škoda pořádně ji nevyužít. Podívejte se na naše recepty z jahod a nechte se inspirovat.

Načítám