Hlavní obsah
3,8
(53)
Foto: Di Gregorio Giulio, Shutterstock.com

Foto: Di Gregorio Giulio, Shutterstock.com

Do poctivé domácí kuchyně patří neodmyslitelně také luštěniny, a kdo by neměl rád babiččinu fazolačku? Vyzkoušejte náš recept, jistě vám zachutná.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plný hrnec
  • 250 g červených fazolí
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1,5 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička soli
  • 300 g mrkve
  • 1 ks pórku
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 stroužky česneku
  • 5 kuliček celého černého pepře
  • 1 lžička majoránky
  • 1/2 ks kořenové petržele
  • 1 snítka petrželové natě
Článek

Postup

01.

Červené fazole den předem namočte do velkého množství studené vody, aby nabobtnaly a trochu změkly. Pak fazole propláchněte, vložte do čisté vody a nechte asi 30 minut vařit doměkka. Pokud nemáte možnost fazole namočit den předem, přidejte do vody asi 1 lžičku jedlé sody, fazole tak během vaření snáze změknou.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

02.

Mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na kolečka, stejně tak nakrájejte na menší kousky pórek, toho dejte podle chuti polovinu až celý. Všechnu zeleninu vložte spolu s nasekanou petrželovou natí (pokud nemáte nať, přidejte nasekanou kudrnku), majoránkou, zrnky pepře a kmínem do asi 2 litrů vody a uvařte doměkka. Na pánvi mezitím rozpusťte máslo, zasypte hladkou moukou a usmažte zlatavou jíšku. Do té pak vmíchejte mletou papriku a ještě asi minutu ji nechte zpěnit, aby pustila chuť.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

03.

Uvařené fazole sceďte a přidejte k měkké zelenině. Do připravené polévky vmíchejte také jíšku, kterou důkladně rozmíchejte, aby v polévce nebyly hrudky. Pozor také, aby se voda v polévce během vmíchávání nevařila, to byste se hrudek už nejspíš nezbavili :-). Osolte, opepřete a podávejte horké.

Reklama

Související témata: