Hlavní obsah

Barbie slaví 60. narozeniny: Kdo jsou její největší fanoušci

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Aktualizováno

Panenka Barbie patřila k vašemu dětství a milují ji i vaše dcery? Není divu, letos šedesátnice se stala ikonou nejen pro malá děvčátka. Posedlost některých jejích fanoušků už ale hraničí s šílenstvím.

Článek

Je to neuvěřitelné, ale nejznámější a nejoblíbenější panenka spatřila světlo světa již v roce 1959. I když věkem šedesátnice, pořád okouzluje dokonalými křivkami, perfektním make-upem, bohatým šatníkem i snovým domkem. Za roky své existence se ale objevila i Barbie s hidžábem, na vozíku, Barbie kamioňačka nebo jako panenka s tváří někoho slavného. Získává nejen srdce děvčátek, fanoušky má i mezi dospělými. A u některých se obdiv k plastové figurce vymyká běžné zálibě.

Dvojnice panenky Barbie

Hodně fanynek má populární panenka v Americe, Japonsku nebo v Rusku. Ruska Tatiana „Tanya“ Tuzova se snaží žít život jako od Matella i v realitě. Za plastické operace, šatník, růžové doplňky do bytu i luxusní vilu a auto už utratila statisíce. Doma má více než 1500 panenek.

Foto: Profimedia.cz

Tatiana se v budoucnu chce nechat přejmenovat a nosit jméno své milované BarbieFoto: Profimedia.cz

Šílené plastické operace

Blond paruka a silná líčidla k Barbie vzhledu pomohou, ale mnohým nestačí. A tak si na klinikách plastické chirurgie pořizují velká prsa, nechávají odstranit žebra pro dokonale štíhlý pas, sesekávat obličejové kosti pro jemnější linie, absolvují prodloužení lýtkových kostí i úpravu očních víček pro panenkovský pohled. Američanka Ophelia Vanity už za operace utratila skoro milion korun a s úpravami rozhodně ještě neskončila.

Foto: Profimedia.cz

Zvětšit oči a rty, zúžit nos a bradu. Pro krásu jsou fanynky ochotny vytrpět mnoho bolestiFoto: Profimedia.cz

Nejvášnivější sběratelka panenky od Mattela

Sběratelů panenek Barbie má být ve světě kolem sto tisíc. Tou nejúspěšnější je Němka Bettina Dorfmann, jejíž sbírka čítající 15 000 panenek je dokonce zapsaná v Guinessově knize rekordů. Její kolekce se navíc stále rozrůstá. Němka za panenky dosud utratila již více než 3,5 milionu korun.

Foto: Profimedia.cz

Barbíny nejsou pro Bettinu jen koníček, živí se jejich opravovánímFoto: Profimedia.cz

Sladký růžový pokojíček

Některé fanynky se růžových tapet, nadýchaných polštářků a kýčovitých doplňků nevzdávají ani v dospělosti. Jeden takový přeslazený byt obývá i Azusa Sakamoto z Hollywoodu. K ní domů nesmí nic, co by nebylo růžové nebo s nápisem Barbie.

Foto: Profimedia.cz

Barbie miluje od dětství, kdy měla svačinový box s obrázkem ikonické panenky. Dnes vlastní desítky kabelek a bot s nápisem BarbieFoto: Profimedia.cz

Fanoušky má i mezi muži 

Který muž by se nezakoukal do dlouhonohé blond krásky? Třeba Jian Yang ze Singapuru se do ní zamiloval už coby třináctiletý chlapec a tato vášeň ho neopustila ani po dvaceti letech. Během té doby shromáždil sbírku 12 000 nejrůznějších panenek, z nichž asi polovinu tvoří barbíny. Zabírají většinu jeho domu, vyhnaly odsud dokonce i jeho přítelkyni.

Foto: Profimedia.cz

Jian Yang svou sbírku stále rozšiřuje. Až na ně doma přestane mít dost místa, plánuje koupit sousední důmFoto: Profimedia.cz

Barbie youtuber drtí sociální sítě 

Někteří muži panenky sbírají, jiné se v ně chtějí přeměnit. Třeba Brazilec Maiderson Chrischon si zamiloval dokonalý styl blond panenky i jejího svalnatého parťáka Kena a každý den volí oblečení, účes i líčení, aby vypadal jako ze světa Barbie. O všem natáčí videa a jeho Barbie Boy profil sleduje na sociálních sítích více než třicet tisíc lidí. Ve videích se líčí jako Barbie, vytváří panenkám účesy, nebo představuje nové panenky a domečky, které si pořídil do své sbírky.

Foto: Profimedia.cz

K panenkovskému vzhledu mu stačí šminky, žádnou plastiku prý Maiderson Chrischon nepodstoupilFoto: Profimedia.cz

Lidé mají různé záliby a ne každý zapadne do normy. Jestlipak víte, které slavné ženy si vzaly homosexuála

Reklama

Související témata:

Načítám