Hlavní obsah

Největší fanoušek panenky Barbie. Co na to říkáte?

Foto: JuliaGrin, Shutterstock.com

Foto: JuliaGrin, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kdejaká holčička má ráda panenky Barbie a hrají si s nimi i chlapci. Ale Jian Yang (33) ze Singapuru to bere vážněji. On tyhle panenky doslova miluje! Doma jich má tisíce a utratil za ně miliony korun.

Článek

První Barbie si Jian koupil, když mu bylo třináct. Byla to legendární panenka Great Shape v tyrkysovém cvičebním úboru a pruhovaných návlecích. A dalších dvacet let života věnoval právě barbínám a panenkám všeho druhu.

Foto: Profimedia.cz

Jian Yang (33) ze Singapuru chodí nakupovat panenky Barbie velmi častoFoto: Profimedia.cz

Má jich plný dům

V dětství pro jeho vášeň nikdo moc pochopení neměl, obzvlášť pak rodiče. „Byl jsem dítě, nechápal jsem společenské normy. Tehdy jsem byl jen kluk, který si nemohl koupit to, po čem toužil,“ vzpomíná Jian.

Dnes už ale rodina jeho posedlost přijala a podporují ho i přátelé. Výsledek? Za posledních dvacet let si Jian pořídil šest tisíc originálních Barbie a další tři tisíce panenek a figurek všeho druhu. Stálo ho to sice v přepočtu asi 7 299 000 korun, ale nelituje.

Foto: Profimedia.cz

Vitríny plné panenek zabírají tři stěny Jianova obývacího pokojeFoto: Profimedia.cz

Tři stěny jeho obývacího pokoje zabírají vysoké skleněné vitríny plné panenek, stejně tak nespočet polic v jeho pracovně a devět velkých zrcadlových skříní v šatně. Usáma bin Ládin si tam dává drink se Saddámem Husajnem a zpovzdálí je sleduje princezna Diana a Jacqueline Kennedy. Ve vitrínách bydlí třeba i Elvis Presley, Sean Connery jako James Bond, Barbra Streisand, Grace Kelly či Elizabeth Taylor. A také hrdinové Harryho Pottera či Hvězdných válek a panenky v národních krojích desítek zemí. Jeho nejstarší kousek je ze začátku šedesátých let minulého století – je to zdravotní sestřička s dobovými kostěnými brýlemi ve tvaru kočičích očí.

Foto: Profimedia.cz

Princ William a vévodkyně Kate ve svatebním ve sbírce nemohou chybětFoto: Profimedia.cz

Je to moje součást

Jian, který pracuje pro nadnárodní mediální společnost a má tam na starosti hračky a hlavně potřeby spotřebitelů v této oblasti, říká, že panenky jsou kus jeho samého. Když ho potkáte na ulici, těžko byste uhodli, že je to muž, který sbírá Barbie, ale to na jeho vášni nic nemění. „Měl jsem několik přítelkyň – když moje panenky spatřily, raději mě opustily,“ přiznává Jian. Podle něj je to ale jejich chyba, jejich rozhodnutí, on na své lásce nic měnit nehodlá. „Je to možná znepokojující, ale je to prostě realita,“ tvrdí Jian s tím, že se své sbírky kvůli žádné ženě nevzdá.

A stále nakupuje ve velkém. „Nakupuji na internetu, v aukcích, ale i různě po světě, protože díky své práci hodně cestuji. Naposled jsem byl v New Yorku a přivezl jsem si odtamtud pětašedesát panenek,“ říká Jian. A co když mu doma dojde místo? „Tak prostě koupím další dům,“ směje se sběratel.

Foto: Profimedia.cz

Barbín má už Jian šest tisíc a rozhodně se nechystá končitFoto: Profimedia.cz

Líbí se vám takový koníček? Také něco sbíráte?

Související témata:

Načítám