Hlavní obsah

Barevné triky, jak zvětšit malý byt

Foto: Thinkstock

Barvy dokážou váš interiér zútulnit i zvětšitFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barvy jsou zázračné! Už jste si všimli, že dokážou zahřát, zlepšit náladu, nebo dokonce zvýšit chuť k jídlu? Tím však jejich kouzelná moc nekončí. Pokud máte pocit, že je váš byt příliš malý, zkuste naše zvětšovací triky!

Článek

Bílá, bílá a zase bílá… myslíte si, že majitelé malých bytů mají všechny barvy kromě bílé zakázané, protože jinak by si místnosti ještě opticky zmenšili a připadali by si zde jako v krabičce od sirek? Omyl! Barvy jsou povolené, a dokonce žádané v těch nejmenších garsonkách. Jen je třeba s nimi umět zacházet, což vás právě naučíme.

Pravidlo 1: Jedna barva, ale různé sytosti

Když si chcete v malém prostoru dopřát výrazné barvy, je ideální vybrat jednu základní – na vás záleží, zda to bude červená, zelená nebo třeba oranžová – a tu pak kombinovat v různých sytostech, tedy od světlé až po tmavou. Světlé odstíny totiž vyniknou a vystoupí do popředí, zatímco ty tmavé se upozadí. Interiér tak bude opticky působit stejně, jako byste zde měli jen ty světlé, ale zdi dostanou zajímavější look.

Foto: Dulux

Malým místnostem sluší barvy sladěné tón v tónuFoto: Dulux

Pravidlo 2: Podlaha by měla mít jednu barvu!

V malém bytě je ideální začít kouzlit s barvami hned od podlahy. Prostor bude vypadat opticky větší, když do celého prostoru zvolíte podlahovou krytinu stejné barvy i materiálu. Odstín podlahy by navíc měl být tmavší než stěny. Ideální tak jsou všechny podoby dřeva, chcete-li koberec, nic tomu nebrání. Třeba šedivý odstín je ideální, protože nejen splňuje předchozí požadavky, navíc je to neutrální barva, kterou lze zkombinovat s jakoukoli další, a kdo ji vyzkoušel, ví, že je na ní minimálně vidět špína a fleky.

Foto: Brased

Podlahu volte raději tmavší, a pokud možno do všech místností stejnouFoto: Brased

Pravidlo 3: Pro malé a nízké místnosti

Trápí vás nejen málo metrů, ale i nízké stopy, které prostoru na velikosti rozhodně nepřidají? Zkuste dodržet tyto tři zásady: strop musí být co nejsvětlejší, stěny tmavé a nábytek co nejnižší, nejlépe v kontrastní barvě ke zdem. Tím, že zvolíte nízké kousky, zůstane mezi nimi a stropem dost volné plochy a nikomu nepřijde, že máte nižší strop, než je standard.

Foto: HET

Kontrast mezi stěnou a nábytkem může prostor opticky zvýšitFoto: HET

Pravidlo 4: Pestrost do malých místností patří, ale...

Pestrý interiér vypadá vesele a živě a v malém bytě je povolený. Ale pozor, měli byste vždy volit barvy ze stejné škály. Vyberte si ten nejbarevnější prvek v místnosti – může to být koberec i obraz – a barvy z něj zopakujte v celé místnosti, a to včetně tónu stěn. Jestliže nic tak barevného nevlastníte, laďte dohromady barvy z teplé, nebo naopak chladné části spektra. Pro ty studené, ať už zvolíte odstíny modré, tyrkysové či zelenou, pak platí, že mají tendenci prostor rozšiřovat, protože nejsou opticky tolik výrazné a nepřitahují k sobě tolik pozornosti.

Foto: Thinkstock

Spousty výrazných barev se v malé místnosti bát nemusíte, ale je třeba s nimi umět zacházetFoto: Thinkstock

Hledáte ideální barvu do kuchyně nebo ložnice? Pomůže náš rádce Barvy v bytě: Víte, jak vymalovat?

Pravidlo 5: Vzorované tapety raději ne

Barvy do malých prostor patří, ale pozor na vzorované tapety! Ty dokážou pokoj naopak zmenšit. Pokud jste se do nich zamilovali a nutně je musíte mít, raději volte menší a nenápadné vzory. Ty budou v malém prostoru působit lépe než velké. Anebo se řiďte bodem číslo jedna a dbejte, aby byl dekor sladěný tón v tónu.

Foto: Lavmi

Toužíte po tapetách? Raději volte ty s menším vzoremFoto: Lavmi

Ale i tapety dokážou s interiérem pěkně kouzlit. Připomene vám to Proměna interiéru 3x jinak: Tohle dokážou tapety!

Pravidlo 6: Malá kuchyně – zapomeňte na bílou

Máte pocit, že do malé kuchyně musíte zvolit bílou linku, protože jinak by vypadala ještě menší? Je to jinak. Chcete-li, aby vypadala větší, zvolte spodní skříňky v tmavém odstínu, přesněji řečeno tmavší, než je pracovní deska. Naopak prostor nad kuchyňskou linkou by měl být co nejsvětlejší. Je to podobný princip jako u podlahy. Vítán je zde lesklý povrch a také kovové výrobky – od trouby po úchytky – neboť odrazy v nich prostor zvětšují.

Foto: Koryna

Tmavá dolů, světlá nahoru – tak by měla vypadat ideální kuchyňFoto: Koryna

Pravidlo 7: Ukryjte radiátory!

Prostor na první pohled zmenšuje i to, že ho máte zahlcený věcmi. Ale co dělat, když je zde potřebujete, což platí i pro radiátor? Ten na pohled zmizí, když ho natřete stejnou barvou jako stěnu za ním. Zbytečně tak nepřitahuje pozornost, prostor tak působí klidným dojmem a vypadá větší.

Foto: Cordivari

Radiátor šikovně schováte, když ho nalakujete stejnou nebo podobnou barvou jako stěnu kolemFoto: Cordivari

Pravidlo 8: Když závěsy, tak průhledné

Máte rádi soukromí, a tak plánujete zahalit okna záclonou a přes ně ještě navečer zatáhnete tmavými závěsy? Na tuto variantu zapomeňte! Naopak zvolte poloprůhledné nebo dokonce průhledné záclony, které propustí maximum světla. Vítané jsou naopak jemné vzory a světlé barvy, které interiéru propůjčí zajímavý nádech.

Foto: IKEA

Nezakrývejte zbytečně okna záclonami a závěsy, tmavý prostor vypadá menšíFoto: IKEA

Pravidlo 9: Světla popusťte níž

Zamilovali jste se do nenápadných bodových světel zapuštěných v podhledech? V malém bytě jimi šetřete a nad jídelní či konferenční stůl raději zavěste klasické lustry se stínidly, které budou svou barvou, ale i materiálem maximálně propouštět světlo do okolí. Světlý byt vypadá větší!

Foto: marktex.de

Světlo spuštěné nad stůl svítí lépe než bodovky v podhleduFoto: marktex.de

Pravidlo 10: Nechte nábytek létat

Do malých bytů je ideální nábytek vyrobený na míru. Nejenže využije dokonale každý centimetr a barevně bude ladit s okolním zařízením, ale především můžete zvolit závěsnou verzi, která je do malých prostor ideální. Zůstane-li volná podlaha, prostor vypadá větší.

Foto: zeitraum-moebel.de

Závěsný nábytek nechává volné místo na podlaze, což je praktickéFoto: zeitraum-moebel.de

A jaký máte vztah k barvám vy? Dali byste přednost interiéru v nenápadné bílé, nebo milujete výrazné odstíny? Řekněte to ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám