Hlavní obsah

Batole v mini školce brečí? Víme, kdy říct dost!

Foto: Thinkstock

Většina malých dětí nemá v miniškolkách problém. Co když ale ano?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skončila vám dvouletá rodičovská dovolená, a tak každé ráno vedete své dítě do školky či jeslí, a ono řve a řve. Jak dlouho je dobré nechat dítě na školku zvykat, a kdy už je nutné přiznat si, že to nejde?

Článek

Zuzana dala syna do školky, když mu bylo dva a půl. Potřebovala pracovat a také chtěla, aby si jedináček zvykal na kolektiv. První týdny byly hrozné. „Denně ráno brečel, že do školky nechce. Slyšela jsem až na chodník, jak tam řve, a potom měl úplně odřená očička, jak si pořád utíral slzy. Taky jsem brečela a dala nám oběma dva měsíce, pak bych ho odhlásila,“ připouští Zuzana. Takřka tříletý chlapeček si ve školce nakonec zvykl, i když sem tam si pobrečí dodnes.

Plánovaly jste návrat do práce dřív, než budou potomkovi tři. Snažily jste se dítě na mini školku nebo jesle navnadit, jak to tam bude prima. Jenže všechno je jinak, dítě se vám mění před očima z veselého na utrápené? Kdy říct dost a dítě ze školky odhlásit?

Foto: Thinkstock

Děti musí vědět, že je máte rádi, a nesmějí mít pocit, že se jich odložením do školky chcete zbavitFoto: Thinkstock

Důležitá je pravidelnost

Nejzásadnější je, byť jsou děti malinké, pravidelnost a důslednost. „Pokud si mají zvyknout co nejrychleji, je potřeba, aby do školky chodily pravidelně. Ty, co přicházejí jednou dvakrát týdně, jsou věční začátečníci. Stačí jedna nemoc a jsou zase na startu,“ upozorňuje ředitelka miniškolky Kateřina Lucáková.

Učitelka by si také hned na začátku docházky měla zjistit o batoleti co nejvíc informací. Například jak moc je fixované na maminku, jestli je zvyklé na děti nebo zda ho sem tam hlídá třeba babička.

Batole motivujte zábavou

A i když se vám zdá, že je vaše dítě příliš malé na to, aby chápalo vaše vysvětlování, mýlíte se. Navoďte jim stereotyp a dokolečka vysvětlujte, proč do školky chodí. „Motivujte dítě tím, co ho zaujme. Že si ve školce bude hrát s dětmi, budou tam nové hračky a zábava a že si pro něj po obědě přijdete,“ radí terapeutka Lucie Horníková.

Foto: Thinkstock

Brzké sžití s kolektivem značně usnadní vstup do školyFoto: Thinkstock

Buďte ale také soudní a pozorní a dokažte si přiznat, že vaše dítě prostě školku ještě nezvládá. „Pokud má po měsíci souvislého zvykání dítě pořád obrovský blok a ani trochu se to nelepší, je asi dobré nechat ho ještě dozrát. Neznamená to ale, že do školky už nikdy nebude moct chodit. Rodiče to klidně za pár měsíců mohou zkusit znovu. Do té doby je ale lepší hledat jinou alternativu, třeba chůvu,“ míní Kateřina Lucáková.

Sledujte dětské signály

Podle čeho ale poznáte, že školka potomkovi nesedla? Z veselého a zvídavého batolete se stává uzlíček nervů, dítě je plačtivé, v noci špatně spí, visí na vás a nesmíte se vzdálit na krok? I to mohou být signály, že je lepší školku odložit.

„Pokud dítě pláče i doma, má špatné sny nebo se začalo třeba počurávat, znamená to, že něco není v pořádku. A když rodiče vypozorují, že o víkendech nebo při nemoci je to zase jejich staré známé dítě, je více méně jasné, že jeho problémy způsobila školka,“ nabízí další „příznaky“ Lucie Horníková.

„Drtivá většina dětí si ale zvykne, nám se za pět let stalo asi dvakrát, že rodiče museli dítě vzít ze školky pryč. Navíc mám zkušenost, že dvouleté děti si často zvyknou lépe než tříleté. Ty už mohou být na matku fixovanější,“ poznamenává Kateřina Lucáková.

Byli jste v situaci, kdy jste museli dát vaše dvouleté dítko do školky? Jak to probíhalo? A co zabralo, aby neplakalo? Ale možná řešíte jiné otázky viz články Revma u dětí? Mohou ho mít už batolata! a Moderní hračky vs. ty tradiční: Jsou opravdu tak špatné?.

Reklama

Načítám