Hlavní obsah

Beránek jinak aneb Jaké dezerty upéct na Velikonoce?

Foto: Tomáš Rubín

Upečte dětem roztomilé jarní sladkosti. Budou nadšené!Foto: Tomáš Rubín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U nás ve městě už sice moc koledníků nechodí, to ale neznamená, že nebudeme slavit Velikonoce! Nejen děti totiž budou nadšené z roztomilých jarních sladkostí, které jsme pro vás na dnešek nachystali.

Článek

Oslavte Velikonoce s barevnými jarními dezerty! Vláčné ananasové muffiny ozdobte žlutými sněhovými kuřátky, mrkvovo-pomerančový cheesecake servírujte jako vtipné mrkvičky a piškotového beránka letos upečte i bez speciální formy!

Cupcake kuřátka

Na asi 12 muffinů potřebujete: 60 g másla, sůl, ½ hrnku cukru krupice, 2 vejce, 1,5 hrnku hladké mouky, lžičku jedlé sody, plechovku ananasu, lžičku citronové kůry. Na krém: 3 bílky, 100 g cukru krupice, sůl, žluté potravinářské barvivo, červená cukrová srdíčka, modré kuličky

Foto: Tomáš Rubín

Žlutá kuřátka sedí na vláčných ananasových muffinechFoto: Tomáš Rubín

Postup: Změklé máslo utřete se špetkou soli a cukrem, vmíchejte vajíčka, poté mouku s jedlou sodou a na závěr rozmixovaný scezený ananas a citronovou kůru. Kdyby byla třeba, zřeďte trochou sirupu. Pečte při 180 °C 20–25 minut.

Z bílků o pokojové teplotě, cukru a špetky soli ušlehejte opravdu tuhý sníh, obarvěte kapkou potravinářského barviva a cukrářským sáčkem s hladkou zdobicí tryskou pak tvořte na vychladlé muffiny kuřátka. Nejdřív udělejte z krému větší kuličku, na ni pak menší se špičkou a dozdobte cukrovými srdíčky a kuličkami nebo třeba čokoládovou rýží a marcipánem.

Tip: Jestli se bojíte syrových vajec, mrkněte do videa Cupcake, nebo indiánek? Tenhle dezert spojuje obojí!, jak připravit krém z tepelně upravených bílků.

Mrkvovo-pomerančový tvarohový dort

Na formu o průměru 24 cm potřebujete: 200 g grahamových sušenek, 90 g másla, 500 g tučného tvarohu, 250 g krémového sýra (Philadelphia, Buko, Fénix), 4 vejce, 140 g cukru krupice, sůl, 2 chemicky neošetřené pomeranče, ½ hrnku pomerančové šťávy, ½ hrnku mrkvové šťávy, petržel, 2 lžíce pomerančové nebo meruňkové marmelády

Foto: Tomáš Rubín

Něco nám říká, že tentokrát se děti konzumaci „zeleniny“ vyhýbat nebudou...Foto: Tomáš Rubín

Postup: Sušenky rozmixujte, přidejte rozpuštěné máslo a hmotu co nejpevněji natlačte na dno dortové formy s odnímatelným okrajem. Dejte do lednice, než si připravíte náplň: tvaroh a sýr rozmixujte s cukrem, špetkou soli a pomerančovou kůrou a po jednom pak přidávejte vejce. Nakonec vmíchejte pomerančovou i mrkvovou šťávu a nalejte na vychlazený korpus. Pečte 60–80 minut při 140 °C, poté otevřete dvířka trouby a koláč v ní nechte minimálně hodinu stát. Cheesecake je nejlepší péct den předem, aby přes noc v lednici dobře zatuhnul.

Nožem ohřátým horkou vodou jej pak krájejte na kousky a každý ozdobte snítkou petržele. Marmeládu ohřejte, protlačte přes sítko a pomocí nastřihnutého sáčku s ní pak na koláč ještě vytvořte charakteristické šrafování.

Piškotový beránek

Na formu o průměru 17–20 cm potřebujete: 4 vejce, 120 g cukru krupice, 10 lžic horké vody, 200 g polohrubé mouky, ½ lžičky vanilkového extraktu nebo lžíci citronové kůry, jahodový nebo malinový džem, 300 ml smetany ke šlehání, lžíci cukru moučka, 1 ztužovač šlehačky, bonbony marshmallow, růžový cukr, kousek marcipánu, kakao nebo černé potravinářské barvivo

Foto: Tomáš Rubín

Zkuste letos beránka trochu jinak. Ani na něj nebudete potřebovat speciální formu!Foto: Tomáš Rubín

Postup: Žloutky s cukrem šlehejte elektrickým šlehačem alespoň 5 minut do rozpuštění, vmíchejte horkou vodou, mouku a vanilku nebo citronovou kůru a nakonec opatrně i z bílků ušlehaný tuhý sníh. Pečte ve formě vyložené pečicím papírem asi 40 minut při 160 °C. Vychladlý korpus seřízněte do roviny, jednou prokrojte, promažte džemem a zvenčí potřete smetanou ušlehanou s trochou cukru a ztužovačem. Ozdobte marshmallow (na ouška jeden bonbon rozstřihněte a obalte v cukru), čumáček udělejte z růžového bonbonu nebo třeba lentilky a pusinku a očička z marcipánu obarveného kakaem nebo černým barvivem, případně čokoládovou polevou.

Tip: Jestli se vám nechce kupovat bonbony, koláč ozdobte růžičkami ze šlehačky nebo třeba bílkového sněhu.

Chodí u vás o Velikonocích ještě koledníci? A čím je většinou hostíte?

Související témata:

Načítám