Hlavní obsah

Berete si prášek už při zvýšené teplotě? Chyba!

Foto: Profimedia

Naměřili jste na teploměru horečku, nebo „jen" teplotu? Poradíme vám, jak se v obou případech zachovatFoto: Profimedia

Reklama

Teplota není totéž co horečka. K oběma případům byste měli přistupovat odlišně. Přečtěte si, co v obou situacích (ne)dělat.

Článek

V normě je naměřit si hodnotu od 36 stupňů do maximálně 37 stupňů, což je přirozená teplota lidského těla potřebná k tomu, aby v něm mohly proběhnout všechny biochemické funkce a další důležité tělní procesy. Když tělní teplota překlene hodnotu 37 stupňů, jedná se o zvýšenou teplotu, od 38 stupňů se teprve mluví o horečce.

„Tyto hodnoty jsou platné, jestliže se jedná o teplotu axilární (pozn. red. tedy měřenou v podpažní jamce),“ říká praktický lékař MUDr. Pavel Bambas. U dětí je pak k normě nutné přičíst rozdíl mezi teplotou v podpaží a v konečníku. „Teplota měřená v konečníku je o půl stupně vyšší,“ upozorňuje pediatr MUDr. Kamil Kuchler.

Teplota: 37 až 38 stupňů

Teplota je varovný signál, která vás má upozornit na výskyt virů a bakterií v těle. Ve chvíli, kdy se objeví v těle, zaznamenají je bílkoviny a ty hned informují nervový systém. Mozek vydá pokyn ke zvýšení tělesné teploty. Ta jednak zamezí dalšímu množení virů a bakterií a pak dává zprávu imunitnímu systému k boji proti infekci.

Drží-li se teplota v hodnotě do 38 stupňů, v žádném případě ji nesnižujte, ale raději ležte v klidu v posteli a počkejte, jestli se s infekcí tělo nevypořádá samo. Když si vezmete například při teplotě 37,3 stupňů prášek, který teplotu sníží, viry nebo bakterie se ještě více rozmnoží. V konečném důsledku si tak můžete onemocnění spíš vyvolat, namísto abyste ho zastavili v prvopočátku.

„Dodržujte pitný režim, vynechte samozřejmě kávu a vše s kofeinem a alkohol a zvyšte přísun vitaminů, které podporují imunitu,“ upozorňuje praktický lékař.

Foto: Profimedia

Pokud máte teplotu do 38 stupňů, nesrážejte ji, a pokud možno nemoc v klidu vyležteFoto: Profimedia

Horečka 38 až 42 stupňů

O horečce, odborně febris, mluvíme až ve chvíli, kdy tělesná teplota překročí 38 stupňů a většinou už provází onemocnění nebo virózu. V každém případě horečku už musíte tlumit léky, protože při této výši už organismus vyčerpává a tím se opět oslabují přirozené autoimunitní procesy. K léčbě horečky se používají takzvaná antipyretika. Ta se podávají dle informací na obale, obvykle však po osmi hodinách. Při vysokých horečkách je možné podat lék i po hodinách šesti.

„Pokud se nedaří snížit horečku u dítěte, je možné střídat ibuprofen a paracetamol minimálně po čtyřech hodinách,” říká pediatr.

Velmi častou chybou je sprchování studenou vodou, až vám naskáče husí kůže. Správně byste měli zvolit vodu podobnou té, kterou se sprchujete běžně. Jen vám může připadat chladnější, protože máte rozpálené tělo. U dětí se namísto sprchování volí zábaly. Chybou však je dítě zabalit od hlavy až po paty a přikrýt. „Dítěti zabalte hrudník a břicho ručníkem namočeným ve vodě o teplotě 23 až 25 stupňů, ponechte v něm dítě maximálně 15 minut. Dítě v zábalu nikdy nepřikrývejte,“ říká Kamil Kuchler. Pokud má dítě studené končetiny, zábal není vhodný dávat vůbec!

Pokud je vám zle, nemusíte při horečce jíst. Nesmíte ale podcenit pitný režim. Vlivem pocení se tělo daleko rychleji dehydratuje. Nejlepší je vlažný čaj, čistá voda a pro doplnění vitaminu C čerstvé ovocné šťávy.

Foto: Profimedia

Léky na snížení teploty berte důsledně podle údajů v příbalových letácíchFoto: Profimedia

Kdy jít k lékaři?

„Lékaře byste měli navštívit, když teplota po třech dnech neustupuje," říká Pavel Bambas. A v případě, že máte horečku 40 stupňů a vyšší, která už znamená kritický stav, pediatr dodává: „U malých dětí a starých lidí mohou vysoké horečky představovat velkou zátěž pro organismus. K lékaři byste měli jít ve chvíli, kdy se vám ani přes léky a další prostředky nedaří teplotu dítěte snížit.” Lékař by měl dítě zkontrolovat také, když má k horečce průjem nebo zvrací, aby mohl ohlídat, zda není dehydrované.

Jako malé mi rodiče při horečce dávali octové ponožky. Znáte také nějakou babskou radu? Anebo si spočítejte životní číslo aneb Jaké nemoci vám hrozí?

Reklama

Načítám