Hlavní obsah

Čas bezinek: Připravte si koláčky, smažené květy nebo ocet

Foto: David Háva

Využijte sezony a připravte si skvělé bezinkové dobroty!Foto: David Háva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je nejvyšší čas vyrazit na louky a stráně. Bezinky mají právě svoji sezonu a vy z nich během chvilky připravíte neuvěřitelné dobroty! Zvolíte slaďoučké koláčky, nebo smažené květy?

Článek

Poté, co se před pár lety na pultech objevila Květinová kuchařka, s recepty z jedlého kvítí se roztrhal pytel. Bezinky však i do té doby patřily mezi stálice. Kdo by neznal bezinkový sirup nebo limonádu. O blahodárných účincích bezových květů není pochyb a věděli to i naši předkové. Květ černého bezu pomáhá při horečce i nachlazení, chrání cévy, je účinný při léčbě křečových žil i hemeroidů.

Květy bohužel brzy odkvetou, abyste je mohli používat po celý rok, například pro přípravu čaje, můžete je nasušit. Stačí je rozvěsit v dobře větrané místnosti nebo rozložit na síta. Pak už si z nich snadno v průběhu celého roku připravíte čaj.

A co vy a bezinky? Sbíráte kvítí? A jak s ním nakládáte?

Související témata:

Načítám