Hlavní obsah

Bezový ocet

Hodnocení:
(3)
Foto: David Háva
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
neuvedeno
Náročnost
nízká

O blahodárných účincích bezových květů není pochyb a věděli to i naši předkové. Květ černého bezu pomáhá při horečce i nachlazení, chrání cévy, je účinný při léčbě křečových žil i hemeroidů. Připravte si z nich ocet!

Ingredience pro:
1 láhev
  • 10 bezových květů
  • 500 ml octa 8%
Článek

Postup

Krok 1: Květy důkladně opláchněte a nechte oschnout. Do čisté zavařovací sklenice nalijte ocet a přidejte květy tak, aby byly celé ponořené.

Krok 2: Přikryjte plátýnkem a nechte v chladu a temnu louhovat 4 až 6 týdnů. Pak ocet sceďte a přelijte do láhve.

Tip: Do octa můžete přidat i hrst malin. Malinovo-bezinkový ocet se bude hodit na sladké i slané saláty.

Připravte si i voňavý sirup z černého bezu. Receptů je mnoho, stačí si jen vybrat. Co třeba zkusit dělaný zastudena

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama