Článek
Květy černého bezu Vydejte se na ně co nejdříve po rozkvětu, ideálně za suchého počasí – rozhodně ne po dešti. Trhejte je opatrně, nejlépe pomocí zahradnických nůžek. Dávejte pozor, aby na květech nebyly mšice, a zároveň se snažte neoklepat příliš mnoho pylu – právě ten dodává sirupu nebo džemu tu pravou chuť!
Při sběru dbejte nejen na své potřeby, ale i na přírodu. Do podzimu se z květů vytvoří bobule, které jsou rovněž chutné a léčivé. Nejlepší je proto odnést maximálně polovinu květů a zbytek ponechat na keři.
Pro přípravu sirupů a bezové marmelády sbírejte celé květy a chvíli je nechte ležet ve stínu, ať stihnou vylézt všichni broučci. Pokud je plánujete sušit na pozdější použití, dělejte to vždy ve stínu, nikdy na přímém slunci. Po krátkém proschnutí otrhejte jednotlivé kvítky od stopek a teprve poté je zcela dosušte. Sušený květ uchovávejte v uzavřené nádobě, ideálně na tmavém místě, a během roku si z něj připravujte voňavý bezový čaj.
Postup
01.
Květy bezu a jeden oloupaný a na kolečka pokrájený citron zalijte vychladlou převařenou vodou a nechte přikryté do druhého dne odstát.

Všechny suroviny dejte do džbánu (či jiné vhodné nádoby) a nechte odstátFoto: Mona Martinů
02.
Poté směs sceďte přes plátýnko rovnou do hrnce.

Tekutinu sceďte přes plátýnkoFoto: Mona Martinů
03.
Směs smíchejte s cukrem, kyselinou citronovou a šťávou z druhého citronu. Za stálého míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí. Jde o to, aby se šťáva zahřála jen na co nejnižší teplotu, a nepřišli jste tak o cenné látky, které v květech jsou. Pokud sirup chystáte k okamžité spotřebě, vynechejte kyselinu citronovou.
04.
Vyčištěné láhve a víčka spařte ve dřezu vařící vodou a ještě teplý sirup do nich rozdělte. Na povrch a pod víčko kápněte trochu tvrdého alkoholu, aby bylo vše v čistotě. Takto připravený sirup v chladu a temnu vydrží do příštího léta.

Kapka alkoholu vše zakonzervuje, není však nutný, pokud sirup chystáte k okamžité spotřeběFoto: Mona Martinů
Tip
Pro intenzivnější chuť použijte květů klidně víc: prostě tolik, kolik se vám vejde do hrnce. Jen si pak odměřte vodu, aby byl její poměr s cukrem zhruba 1 : 1. Experimentovat můžete i s typem cukru a množstvím citronové šťávy.
Chuť a vůně bezových květů se výborně hodí k voňavým jahodám i citronu. Elegantní citronovo-bezový dort ozdobil svatební stůl prince Harryho, jahodovo-bezový sorbet zvládnete i bez zmrzlinovače, a pokud koupíte hotové bílkové korpusy, mini Pavlova s jahodami a květy černého bezu bude na stole za deset minut.