Hlavní obsah
3,0
(1147)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Dřív byste keř bezu našli skoro u každého domu. Měl totiž nejen odpuzovat zlé síly, ale sloužil i jako osvědčená medicína při nachlazení, horečce a proti zánětům. Jak ho nejlépe zpracovat do zásoby? Udělejte si z jeho voňavých květů bezinkový sirup.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 litry
  • 1 lžíce vodky
  • 20 g kyseliny citronové
  • 2 kg cukru krupice
  • 2 l vody
  • 2 ks citronu
  • 40 ks bezového květu
Článek

Květy černého bezu sbírejte na čistých místech daleko od silnice. Vydejte se na ně co nejdřív po rozkvětu za suchého počasí, rozhodně ne po dešti, a trhejte opatrně – ideální je použít nůžky. Dejte pozor, aby na květech nebyly mšice, a zároveň myslete na to, abyste z květů neoklepali moc pylu: právě ten dodá sirupu nebo džemu tu pravou chuť! Při sběru dbejte nejen na své potřeby, ale i na to, aby na keři něco zbylo. Do podzimu se z květů vytvoří bobule, které jsou také velmi chutné a léčivé: nejlepší je proto odnést maximálně polovinu květů a druhou na keři ponechat.

Pro přípravu sirupů a bezové marmelády sbírejte celé květy a chvíli je nechte ležet ve stínu, ať stihnou vylézt všichni broučci. Budete-li je sušit na pozdější použití, dělejte to vždy ve stínu. Po krátkém proschnutí otrhejte jednotlivé kvítky od stopek a teprve pak zcela dosušte. Sušený květ uchovávejte uzavřený a nejlépe ve tmě a během roku si z něj vařte bezový čaj.

Postup

01.

Květy bezu a jeden oloupaný a na kolečka pokrájený citron zalijte vychladlou převařenou vodou a nechte přikryté do druhého dne odstát.

Foto: Mona Martinů

Všechny suroviny dejte do džbánu (či jiné vhodné nádoby) a nechte odstát.Foto: Mona Martinů

02.

Poté směs sceďte přes plátýnko rovnou do hrnce.

Foto: Mona Martinů

Tekutinu sceďte přes plátýnko. Foto: Mona Martinů

03.

Směs smíchejte s cukrem, kyselinou citronovou a šťávou z druhého citronu. Za stálého míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí. Jde o to, aby se šťáva zahřála jen na co nejnižší teplotu, a nepřišli jste tak o cenné látky, které v květech jsou. Pokud sirup chystáte k okamžité spotřebě, vynechejte kyselinu citronovou.

Foto: Mona Martinů

Přidejte cukr a směs pak míchejte, dokud se nerozpustí.Foto: Mona Martinů

04.

Vyčištěné láhve a víčka spařte ve dřezu vařící vodou a ještě teplý sirup do nich rozdělte. Na povrch a pod víčko kápněte trochu tvrdého alkoholu, aby bylo vše v čistotě. Takto připravený sirup v chladu a temnu vydrží do příštího léta.

Foto: Mona Martinů

Kapka alkoholu vše zakonzervuje, není však nutný, pokud sirup chystáte k okamžité spotřebě.Foto: Mona Martinů

Tip

Pro intenzivnější chuť použijte květů klidně víc: prostě tolik, kolik se vám vejde do hrnce. Jen si pak odměřte vodu, aby byl její poměr s cukrem zhruba 1 : 1. Experimentovat můžete i s typem cukru a množstvím citronové šťávy.

Chuť a vůně bezových květů se výborně hodí k voňavým jahodám i citronu. Elegantní citronovo-bezový dort ozdobil svatební stůl prince Harryho, jahodovo-bezový sorbet zvládnete i bez zmrzlinovače, a pokud koupíte hotové bílkové korpusy, mini Pavlova s jahodami a květy černého bezu bude na stole za deset minut.

Reklama

Související témata:
Květy černého bezu