Hlavní obsah

Voňavý sirup z černého bezu. Bez chemie a za pár korun!

Hodnocení:
(253)
Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Šťáva z černého bezu je chutí, která v létě asociuje brzký příchod prázdnin a v zimě zase připomíná, co jste během nich zažili. Schovejte si s pomocí domácího sirupu letos kousek léta i vy!

Ingredience pro:
2 litry
  • 1 lžíce vodky
  • 20 g kyseliny citronové
  • 2 kg cukru krupice
  • 2 l vody
  • 2 citrony
  • 40 bezových květů
Článek

Postup

Krok 1: Květy bezu a jeden oloupaný a na kolečka pokrájený citron zalijte vychladlou převařenou vodou a nechte přikryté do druhé dne odstát.

Foto: Mona Martinů

Krok 2: Poté směs sceďte přes plátýnko rovnou do hrnce.

Foto: Mona Martinů

Krok 3: Směs smíchejte s cukrem, kyselinou citronovou a šťávou z druhého citronu. Za stálého míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí. Jde o to, aby se šťáva zahřála jen na co nejnižší teplotu, a nepřišli jste tak o cenné látky, které v květech jsou.

Foto: Mona Martinů

Krok 4: Vyčištěné láhve a víčka spařte ve dřezu vařící vodou a ještě teplý sirup do nich rozdělte. Na povrch a pod víčko kápněte trochu tvrdého alkoholu, aby bylo vše v čistotě. Takto připravený sirup vám v chladu a temnu vydrží do příštího léta (tedy jedině v případě, že na něj zapomenete :-)), ale jestli si chcete být opravdu jistí, můžete ho ještě vysterilizovat.

Foto: Mona Martinů

- Květy sbírejte co nejdál od silnice a co nejdřív po rozkvětu. Stříhejte je nůžkami a před použitím neoplachujte, abyste nepřišli o drahocenný pyl.

- Pro intenzivnější chuť použijte květů klidně víc – prostě tolik, kolik se vám vejde. Jen si pak odměřte vodu, aby byl její poměr s cukrem zhruba 1 : 1.

- Experimentovat můžete i s typem cukru a množstvím citronové šťávy. Kyselinu citronovou vynechejte v případě, že sirup chystáte k okamžité spotřebě.

ynezorPumanzeSaNyknalC