Článek
Postup
01.
Květy bezu a jeden oloupaný a na kolečka pokrájený citron zalijte vychladlou převařenou vodou a nechte přikryté do druhé dne odstát.
Všechny suroviny dejte do džbánu a nechte odstátFoto: Mona Martinů
02.
Poté směs sceďte přes plátýnko rovnou do hrnce.
Tekutinu sceďte přes plátýnko Foto: Mona Martinů
03.
Směs smíchejte s cukrem, kyselinou citronovou a šťávou z druhého citronu. Za stálého míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí. Jde o to, aby se šťáva zahřála jen na co nejnižší teplotu, a nepřišli jste tak o cenné látky, které v květech jsou.
Po přidání cukru směs míchejte Foto: Mona Martinů
04.
Vyčištěné láhve a víčka spařte ve dřezu vařící vodou a ještě teplý sirup do nich rozdělte. Na povrch a pod víčko kápněte trochu tvrdého alkoholu, aby bylo vše v čistotě. Takto připravený sirup vám v chladu a temnu vydrží do příštího léta (tedy jedině v případě, že na něj zapomenete), ale jestli si chcete být opravdu jistí, můžete ho ještě vysterilizovat.
Kapka alkoholu vše zakonzervuje, není však nutné, pokud ho chystáte k okamžité spotřeběFoto: Mona Martinů
A CO ZKUSIT I NĚCO DALŠÍHO?
Tipy na závěr:
Květy sbírejte co nejdál od silnice a co nejdřív po rozkvětu. Stříhejte je nůžkami a před použitím neoplachujte, abyste nepřišli o drahocenný pyl.
Pro intenzivnější chuť použijte květů klidně víc – prostě tolik, kolik se vám vejde. Jen si pak odměřte vodu, aby byl její poměr s cukrem zhruba 1 : 1.
Experimentovat můžete i s typem cukru a množstvím citronové šťávy. Kyselinu citronovou vynechejte v případě, že sirup chystáte k okamžité spotřebě.
Zkuste také recept na bezový sirup za studena. A na jaře nezapomeňte ani na pampeliškový nebo smrkový sirup či med!