Hlavní obsah

Bisexualita: Jen mýtus?

Foto: samphoto.cz/jiunlimmited

Spát můžete, s kým chcete, s láskou je to jinakFoto: samphoto.cz/jiunlimmited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vidět dvě líbající se dívky na party není zdaleka neobvyklé. Naopak, dalo by se říci, že bisexualita je dnes jaksi ,,IN". Existuje však „třetí pohlaví" doopravdy, nebo jde pouze o lidský výmysl?

Článek

Chování nerovná se orientace

Hned na začátku bychom si měli ujasnit jeden zásadní rozdíl. Je třeba rozlišovat mezi bisexuální orientací a chováním. Na rozdíl od orientace totiž bisexuální chování prokazatelně existuje. Prakticky komukoliv se může stát, že se zapomene a bude se na večírku líbat se stejným pohlavím, nechá se svést či bude sex iniciovat sám. Zcela jistě zažívají podobné věci častěji ženy než muži. Nařčení z toho, že je muž gay, je mezi nimi stále urážkou a málokterý chlap si nepotřebuje svou mužnost stále dokazovat, ačkoliv by třeba na podobný zážitek měl někdy chuť...

Začalo to Freudem...

Pojem bisexualita poprvé použil psychiatr Sigmund Freud na začátku minulého století. Myslel tím však to, že bisexualita je přechodné vývojové stadium člověka - tedy, že se všichni rodíme jako bisexuální stvoření. Jeho žák Wilhelm Stekel Freudovu teorii ještě dále rozvíjel a bisexualitu považoval za jediný zdravý stav lidské duše, protože se tak nepotlačuje ani jedna stránka naší osobnosti. Problematika bisexuality později upadla mezi odborníky poněkud do zapomnění a vynořila se až v druhé polovině minulého století. Nutno říci, že dodnes s nejednoznačnými závěry.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Podle homosexuálů žijí bisexuálové ve lžiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Spát můžete, s kým chcete, zamilování neporučíte

Bohužel dodnes chybějí hlubší výzkumy, které by bisexualitu mohly osvětlit. Podle populárního světového výzkumu, který ustanovil počet homosexuálních mužů na 4 procenta, má bisexuální zkušenost plná polovina žen a třetina mužů. Dalo by se tedy říct, že bisexuální chování je vlastně v normě. Platí to však také o orientaci? Rozkol panuje i mezi českými sexuology. Zatímco známá sexuoložka Pondělíčková-Mašlová v knize Třetí pohlaví bisexualitu jako orientaci uznává, další známý český sexuolog a psycholog Petr Weiss tvrdí, že existuje pouze bisexuální chování. Jako hlavní důkaz, že taková orientace neexistuje, bere zamilování se. Zatímco mít sex můžete, s kýmkoliv chcete, zamilování neporučíte.

Důležitá je atraktivita protějšku

Zajímavé je, jak se na problematiku bisexuality dívají sami homosexuálové a lesby. Velmi často totiž bisexuály odmítají, protože se podle nich nedokáží plně přiznat ke své orientaci a ta je prý vždy homosexuální. Bisexuálové zkrátka podle nich nedokáží projít pravým comming outem a zčásti žijí ve lži. Přesto však sílí i další hlasy, že bisexualita je regulérní orientace, ačkoliv trochu v jiné kategorii, než je klasické třídění na heterosexuály a homosexuály...

Související témata:

Načítám