Hlavní obsah

Bizarní fanynky! Severokorejské roztleskávačky jsou na olympiádě k nepřehlédnutí. Co jsou zač?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Jestli vás alespoň trochu zajímá olympiáda v Pchjongčchangu, pak jste si nemohli nevšimnout sboru červeně oděných dívek. A jejich skvělé synchronizace, která působí až trochu děsivě. Je jich přes dvě stovky a do Jižní Koreje je vyslal sám Kim Čong-un. Co jsou tyto dívky ve skutečnosti zač?

Článek

Napětí mezi Severní Koreou a zbytkem světa by se dalo krájet. Ovšem jakmile jde o olympiádu, jako kdyby všechny problémy mávnutím kouzelného proutku zmizely. Vůdce Korejské lidově demokratické republiky dokonce na tuto sportovní slavnost vyslal delegaci v čele se svou sestrou Kim Jo-čong (30).

Kromě ní se ale po olympijské půdě pohybují i mladé krásky v červených mundúrech, které nápadně připomínají oděvy služebnic ze seriálového zpracování románu „Příběh služebnice“ (2017). Jde o roztleskávačky, které přijely podpořit dvacet čtyři severokorejských sportovců. Jejich přítomnost je poměrně fascinující vzhledem k tomu, že trend roztleskávaček už pomalu vymizel. Kdo tedy tyto ženy jsou?

Pečlivý výběr

Bylo by naivní si myslet, že Kim Čong-un (34) pustí za hranice země jen tak někoho. Všech 229 roztleskávaček jsou pečlivě vybrané dívky. Kromě toho, že musejí být vyšší než 160 centimetrů a být přirozeně krásné, se také prověřuje, zda jsou z dobrých rodin a jak silné vlastenky to jsou. Stačil by malinkatý rodinný škraloup a mladá Severokorejka by měla po výletu.

Mládí vpřed

Je pravda, že mládí a krása jdou ruku v ruce. A Severní Korea se chce pochlubit, jak zdravé, mladé a pohledné občany má. A tak pro roli olympijské roztleskávačky byly vybírány pouze dívky, které se nacházejí teprve na začátku první dvacítky svého věku, a všechny jsou navíc studentkami elitní Kim Ir-senovy univerzity.

Foto: Profimedia.cz

Roztleskávačky jsou mladé ženy, kterým není víc než čerstvých dvacet Foto: Profimedia.cz

Severokorejský „hausbót“

A že by se severokorejský režim uvolňoval? Aby snad dívky příliš nepřičichly k jihokorejské kultuře, nemají zajištěné ubytování na pevnině, nýbrž na lodi, konkrétně na trajektu Mangjongpong 92. Má kapacitu 350 osob a mimochodem – některé země Severní Koreu podezírají, že na něm pašuje součástky pro jaderné zbraně a raketové systémy. Hotel snů!

Pod rouškou neznámého 

Na sobotním ženském hokejovém zápase si všechny roztleskávačky nasadily na obličeje masky. A to nikoho menšího než Kim Ir-sena, prvního vůdce Korejské lidově demokratické republiky a dědečka současného vůdce.

Foto: Profimedia.cz

Sportovci Severní i Jižní Koreje závodí dohromady pod neutrální vlajkou s modrou mapou Korejského poloostrovaFoto: Profimedia.cz

Propaganda až na prvním místě

Severokorejská účast na olympijských hrách je skutečně dost kontroverzní. A spíše než vstřícné Kim Čong-unovo gesto za tím mnozí vidí nejčistší propagandu. Jak jinak si totiž vysvětlit například masky roztleskávaček? Americký The Washington Post dokonce došel tak daleko, že to ze strany Severokorejců považuje jen za další pokus o zhoršení napětí mezi Spojenými státy americkými a Severní Koreou.

Opuštěný ostrov žen ve světě her

Tyto půvabné ženy si ale rozhodně příliš legrace neužijí. Ačkoliv jsou ve svobodné zemi, režim té jejich na ně stále dohlíží, a kdykoliv jsou někde spatřeny, jsou obklopeny dalšími lidmi, hlavně agenty, kteří dohlížejí, aby vše probíhalo podle plánu – aby se roztleskávačky s nikým nebavily a aby se s nimi nikdo nesnažil navázat kontakt.

Jak na vás působí Kimovy roztleskávačky?

Reklama

Související témata:

Načítám