Hlavní obsah

Osobnost roku podle Time: Bojovnice proti sexuálnímu násilí porazily prezidenta Trumpa!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Šovinisté celého světa si musejí rvát vlasy. Časopis Time totiž jako Osobnost roku (Person Of the Year) vyhlásil kampaň #MeToo – tedy všechny, kdo se nebáli mluvit o sexuálním násilí. Porazili tak i vůdce, jako jsou Donald Trump nebo Kim Čong-un. Ženská síla vítězí!

Článek

Přemýšleli jste někdy, jak velký smysl má celá kampaň #MeToo a jestli to náhodou už není příliš? Máme pro vás odpověď. Smysl má velký, alespoň podle ocenění Osobnost roku, které pravidelně vyhlašuje časopis Time.

Oficiálně se jím stali „The Silence Breakers“, tedy ti, kdo prolomili vlny mlčení a začali mluvit o sexuálním násilí a obtěžování, kterého jsou (především) ženy, bohužel, pravidelnými svědky a oběťmi. Na titulní straně magazínu Time jsou herečka Ashley Judd (49), zpěvačka Taylor Swift (27), inženýrka Uberu Susan Fowler (26) a další dvě ženy, Isabel Pascual z Mexika a Adama Iwu z amerického Sacramenta, které sice nejsou veřejně známé, ale i ony jsou zástupkyně #MeToo. Všechny vystupují proti různým formám sexuálního násilí. Ocenění ale připadá všem, kteří se ke kampani připojili. Celé hnutí vzniklo jako reakce na obvinění amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina (65) ze sexuálních útoků na ženy.

Je skvělé vidět, že hlasy lidí (žen, ale i mužů), kteří v sobě našli odvahu zveřejnit svoji zkušenost, nebyly jen plácáním do větru, ale že je společnost bere jako vážný problém, o němž je třeba mluvit. Tím spíše, když se v poslední době objevují čím dál tím častěji hlasy, které chtějí celou kampaň dehonestovat pomluvami, že příběhy lidí, kteří se setkali se sexuálním obtěžováním, jsou vymyšlené ve snaze uškodit danému člověku. Přitom jim vůbec nedochází, jak velké problémy sexuální násilí i sexuální obtěžování jsou. Protože spousta lidí, která se ke kampani přidala, jméno útočníka ani nezmínila. 

Foto: Profimedia.cz

Na titulní straně magazínu Time je i zpěvačka Taylor SwiftFoto: Profimedia.cz

Prezident skončil s prázdnou 

Kampaň navíc porazila i světové lídry, jako jsou Kim Čong-un (33) nebo Donald Trump (71). Toho asi musejí z pohledu na obálku nejnovějšího vydání Time pořádně pálit oči, protože už se na ní viděl sám. Redakce totiž prezidenta USA před pár týdny oslovila s tím, že je možné, že by se mohl Osobností roku stát právě on a zda by s ním mohli udělat rozhovor a nafotit cover. Kdyby náhodou... Trump s tím ale nesouhlasil – celou akci by podstoupil pouze v případě, kdy by se vítězem skutečně stal. Mimochodem – americký prezident čelí více než 12 obviněním ze sexuálního obtěžování.

Na seznam potencionálních vítězů se kromě výše zmíněných dostal například také bývalý ředitel FBI Robert Mueller (73), zakladatel Amazonu Jeff Bezos (53), bývalý fotbalový hráč Colin Kaepernick (30) nebo saúdskoarabský korunní princ Mohammed bin Salmán (32). Jedinou ženou ve výběru byla Patty Jenkins (46), režisérka filmu „Wonder Woman“.

Jako Osobnost roku časopis Time vyhlašuje od roku 1927 vždy člověka nebo skupinu lidí, kteří nejvíce ovlivnili události, o kterých se píše a hovoří. Ne vždy to musí být v pozitivním slova smyslu – proto třeba ve třicátých letech se touto osobností stal i Adolf Hitler.

Myslíte si, že je dobře, že se osobností roku stala kampaň #MeToo?

Reklama

Související témata:
Osobnost roku

Načítám