Hlavní obsah

Boj s akné: Co s pupínky v dekoltu a na zádech?

Foto: thinkstock

Akné se nemusí týkat jen obličeje. I s pupínky na těle vám dokážeme poradit!Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Péči o problematickou pleť máte nastudovanou a případné pupínky zakamuflujete korektorem. Co si ale počít, když se vám objeví akné v dekoltu nebo zádech? Zaprvé – nepanikařte, za druhé – pozorně čtěte.

Článek

Začněme rychlým pohledem na to, co to vlastně akné je. „Akné je onemocnění, vázané na oblast většího výskytu mazových žláz. Typickými příznaky jsou bílé a černé komedony, což jsou vlastně ústí mazových žláz vyplněné mazem a rohovou zátkou. V horším případně se tvoří zánětlivé pupínky červené barvy, které mohou mít na vrcholu puchýřek s hnisavým obsahem,“ vysvětluje primářka MUDr. Ivana Krajsová z Dermatovenerologické kliniky VFN a I. lékařské fakulty UK.

Kromě obličeje se akné nejčastěji vyskytuje v horní partii trupu, v dekoltu, na krku nebo zádech. A pozor – na těle vás může potrápit i v případě, že se vám na tváři nikdy neudělal jediný pupínek. Příčin vzniku je mnoho. „Na vině je hlavně dědičnost, hormonální změny, stres, svůj podíl ale nese i prostředí, ve kterém žijete nebo léky, které užíváte,“ vysvětluje kosmetička Alena Hofmanová z Aurum Clinic.

Nepleťte si akné s vyrážkou!

Objevují se vám pupínky na hýždích? Akné je v tom nevinně. „Na hýždích se klasické akné většinou netvoří. To, co pozorujete, je nejspíš akneiformní enantém neboli výražka podobná akné. Objevuje se ve formě zánětlivých pupínků, někdy i s hnisavými puchýřky. Nejčastěji je na vině zapocení kůže z dlouhodobého sezení, nošení těsných kalhot nebo neprodyšného prádla, stejně jako sezení v mokrých plavkách,“ jmenuje Ivana Krajsová.

Foto: archiv firem

Spolehlivá záchrana? Lokální péče. Jakmile cítíte, že se vám tvoří pupínek, vytáhněte záchranný přípravek. K dostání jsou i péče s korektorem, které nejen hojí, ale i kamuflují. Už žádné červené pupínky v dekoltu. Na foto (zleva): roll on Aknestop (Ryor, 77 Kč) a Sébium AI korektor 2 v 1 (Bioderma, 399 Kč)Foto: archiv firem

Řešení je jen jedno: předcházejte podobným situacím, a když bude nejhůř, vezměte si na pomoc zásyp. „Doporučuji například Aviril nebo Septonex,“ přidává svůj tip kosmetička Alena Hofmanová.

Foto: archiv firem

Na jedničku fungují i tyto lokální přípravky. Na foto: Spot Treatment Gel (Clinique, 420 Kč) a Epoch Blemish Treatment (Nu Skin, 448 Kč)Foto: archiv firem

Peeling, speciální mýdla i chlorella

Přistupme k samotné péči. „Nejdůležitější pravidlo zní – čistit a čistit! Tím se zamezí přenosu bakterií a akné se nebude rozšiřovat. Kůže v dekoltu je jemná, ošetřujte ji proto stejně šetrně jako obličej. Důležitý je také tělový peeling. Kromě klasických krémových forem s obsahem adhezních částeček jsou vhodné speciální peelingové žínky. Nestačí-li to, musíte zamezit dalšímu bakteriálnímu bujení. Zkuste kalciovou mast nebo přípravky určené k hojení jako například Bepanthen mast,“ říká Alena Hofmanová.

Foto: archiv firem

Čisticí pěnu můžete použít na problematická místa jednoduše během sprchování. Na tělo je perfektní speciální mýdlo s kyselinou salicylovou. Na foto (zleva): čisticí pěna Aknestop (Ryor, 107 Kč) a mýdlo Anti-Blemish Solutions Cleansing Bar for Face and Body (Clinique, 480 Kč)Foto: archiv firem

Bez čeho se rozhodně neobejdete, jsou mýdla a sprchové gely speciálně určené pro problematickou pokožku. Jednotlivé pupínky potom potlačíte lokálními přípravky. Důležitá je také vyvážená strava. „Zaměřte se na vitaminy A, E nebo B, vyzkoušet můžete také potravinové doplňky s aloe, chlorellou nebo ječmenem,“ dodává Alena Hofmanová.

Foto: archiv firem

Vyhladit pokožku vám pomůže i zjemňující rukavice s mikro-exfoliační strukturou. Bonus? Funguje i na celulitidu. Na foto: Target Smoothing Body Gloves (Sephora, 850 Kč/14 kusů) a masážní rukavice na tělo (Body Basics, 55 Kč)Foto: archiv firem

Letní omyly a léčivá sůl

Těšíte se na sluníčko v domnění, že vám s akné pomůže? Musíme vás zklamat. „Vlivem UV záření pokožka pigmentuje, vyrážky a nežity tak nejsou na první pohled vidět, zánět v kůži však pokračuje dál. Ke konci léta pak dochází ke zhoršení stavu,“ varuje MUDr. Marta Hrbáčková z kliniky LLC Opava.

Foto: archiv firem

Na tělo můžete použít hloubkově čisticí peelingové ubrousky nebo jemný peeling s kyselinou mléčnou. Na foto: peelingové ubrousky 3 v 1 (Nivea, 109 Kč) a jemný čistící peeling DermoPURIFYER (Eucerin, 229 Kč)Foto: archiv firem

Nutností je proto používání krémů s ochranným faktorem. Na slunci totiž dochází ke zbytnění vrchní vrstvy pokožky, díky čemuž se snáze ucpávají póry. Co pokožce prokazatelně prospívá, je mořská sůl, dopřávejte si i mimo dovolenou koupele s příměsí mořské soli.

Foto: archiv firem

Skvělým pomocníkem do sprchy bude také antibakteriální gel s olejem z australského čajovníku, do vany si přisypte sůl z Mrtvého moře. Na foto: sprchový gel na pokožku s akné Acne Clear (Dermacol, 55 Kč) a sůl z Mrtvého moře (Kawar, 159 Kč/kilo)Foto: archiv firem

Více než pár pupínků? Navštivte dermatologa

Pokud běžná péče nezabírá, navštivte kožního lékaře. „Léčba je v zásadě stejná jako v případě klasického akné. Účinná jsou lokálně aplikovaná antibiotika, retinoidy nebo benzoylperoxid. Tyto látky tlumí zánětlivou reakci a mají slupovací účinky, čímž brání vzniku pupínků," dodává primářka Ivana Krajsová.

Máte zaručené tipy v boji proti pupínkům? Podělte se o ně s námi i dalšími čtenářkami.

Reklama

Načítám