Hlavní obsah

Bojíte se nádoru na mozku? 9 varovných signálů, kterých byste si měli všímat

Foto: KieferPix, Shutterstock.com

Foto: KieferPix, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posmívají se vám přátelé, že zapomínáte nebo že se chováte jako „slon v porcelánu“? Trápí vás nevolnosti či rozmazané vidění? Máte necitlivé končetiny? Může se jednat o příznaky mozkového nádoru. Tumor se hlásí nenápadně. Víme, kdy je třeba mít se na pozoru.

Článek

Mozkové nádory mají rozmanitý původ. Primární vyrůstají přímo z nervové tkáně mozku, nádory sekundární (metastázy) pocházejí ze vzdálených orgánů. Mohou být zhoubné i nezhoubné – ovšem i ty nezhoubné bývají velmi nebezpečné. „Důvodem je uzavřený prostor lebky, v němž má mozek omezenou možnost se rozpínat, a vzniká tak riziko útlaku životně důležitých center,“ vysvětluje MUDr. Tereza Havlíková z neurologického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. Pro prognózu je velmi důležité znát místo, kde se nádor v mozku nachází – podle toho je lékaři dělí na operabilní a inoperabilní.

Poruchy řeči a změna osobnosti

Máte představu, že se mozkové nádory ohlašují nesnesitelnou bolestí? „Bolesti hlavy nebývají tak časté, respektive příčina často není tumor, jak se lidé hned obávají, ale třeba ‚jen‘ migréna,“ vysvětluje MUDr. David Frej z Centra funkční a holistické medicíny. Mezi nejčastější příznaky toho, že se s mozkem děje něco nezdravého, patří snižování citlivosti v končetinách, poruchy řeči a počítání, zraku, rovnováhy a sluchu, časté jsou i změny chování. „Zažil jsem úplnou proměnu osobnosti pacienta, který se z původně slušného a mírného člověka změnil na agresivního a nepříjemného, načež mu byl diagnostikován velký nádor na mozku,“ vypráví David Frej.

Pozor byste si měli dávat, i pokud delší dobu pociťujete nevolnosti gradující zvracením, trápí vás dvojité či rozmazané vidění nebo znecitlivění určité oblasti. „Pacienti to zpravidla vnímají, jako by část těla nebyla jejich. Cítí nezřetelně, někdy necítí bolest nebo si nevšimnou, že se zranili či popálili,“ přibližuje Tereza Havlíková. V pořádku není ani výrazná nešikovnost či nemotornost, která se může zhoršovat až do úplného ochrnutí. „Typicky pacient zakopává, upouští předměty z ruky,“ upřesňuje lékařka.

Foto: BlurryMe, Shutterstock.com

Rozmazané nebo dvojité vidění může být signálem rostoucího mozkového nádoruFoto: BlurryMe, Shutterstock.com

Nádory rostou pomalu

Některé signály rostoucího mozkového nádoru jsou shodné s cévní mozkovou příhodou. Na rozdíl od ní ale nejsou akutní. „Nádorový růst je postupný proces, a tedy lze předpokládat, že i příznaky vycházející z poškození tkáně při tomto růstu budou pozvolna progredovat,“ vysvětluje Tereza Havlíková. Všechny výše uvedené příznaky jsou pak podle ní nejasné a těžko identifikovatelné. „Vždy je nutné je posuzovat v širším kontextu celkového stavu pacienta. Posouzení závažnosti příznaků je zcela v rukou lékařů.“ 

Jak poznat, že je něco v nepořádku?

Nejasné příznaky, posouzení lékařů... Jak však laik pozná, že se s ním děje něco, co vyžaduje péči odborníků? Je přece jasné, že s každým mravenčením v rukou hned nepoletíte na neurologii. Čeho si tedy konkrétně všímat a kdy navštívit praktika či neurologa?

  1. Bolest hlavy - je-li trvalá (nezáchvatovitá) a přichází a zhoršuje se zejména v nočních hodinách, měli byste vyhledat pomoc specialisty.
  2. Nevolnosti a zvracení - jsou důsledkem nestability v prostoru a poruch rovnováhy. Jděte se poradit, pokud jsou časté, přetrvávají více než pár dní a omezují vás v běžném životě.
  3. Dvojité či rozmazené vidění - mělo by se řešit téměř okamžitě.
  4. Nešikovnost - obraťte se pro pomoc, začíná-li být chronická a přerůstat únosnou mez.
  5. Znecitlivění - nechte se vyšetřit, když začíná gradovat, přetrvává, přerůstá běžnou mez a ztrácí charakter nárazovosti.
  6. Poruchy rovnováhy - souvisejí s bodem č. 2. Když si všimnete, že vás trápí a nelepší se to ani po týdnu, vyhledejte neurologa.
  7. Další poruchy smyslů: sluchu, chuti, čichu, zorného pole - situaci je třeba řešit, jakmile jsou potíže výrazné natolik, že si jich všimnete, a objevují se stále častěji.
  8. Epileptické záchvaty s poruchou vědomí či bez něj - když se vám něco takového stane, neprodleně vyhledejte lékařskou pomoc.
  9. Změny v chování - nejčastěji si jich všimne nejbližší okolí. Zpomalenost, emocionální oploštění, někdy psychotické projevy. Jsou-li výrazné a říkají-li vám to blízcí, s návštěvou lékaře neotálejte.
Foto: Impact Photography, Shutterstock.com

Bolest hlavy nemusí nutně signalizovat tumor – ten se projevuje dost často jinakFoto: Impact Photography, Shutterstock.com

Prevence je možná

David Frej zastává názor, že všechny nemoci jsou pouze odrazem skrytého zánětu, který probíhá v těle – a platí to i pro nádory. V knize „Stravou proti zánětu“ uvádí, že řadu příčin lze proto ovlivnit tím, co jíme. S tím souhlasí i Tereza Havlíková: „Vedle genetických dispozic hraje svou úlohu i zdravý životní styl s pravidelnou životosprávou, dostatkem pohybu, vyvážené stravy a eliminace stresu.“ K tomu rozhodně nepatří věčná manipulace s mobilním telefonem nebo ohřívání jídla v mikrovlnce. ,,Záření z těchto přístrojů, včetně radiace, může být jedním ze spouštěčů růstu mozkového tumoru," říká k tomu David Frej.

Jaká preventivní opatření zavádíte vy?

Reklama

Načítám