Hlavní obsah

Jak z těla vyhnat chronický zánět?

Foto: Diego Cervo, Shutterstock.com

Foto: Diego Cervo, Shutterstock.com

Reklama

Zánět je přirozená reakce těla na infekci nebo zranění. Tělu prospívá, protože se vás snaží zbavit akutního problému. Pokud se ale v organismu drží příliš dlouho, přechází do chronické roviny a stává se nebezpečným. Jak se tohoto nebezpečí zbavit?

Článek

Pokud se říznete do prstu, imunitní systém zareaguje vysláním bílých krvinek k opravě otevřené rány. Tyto buňky vyvolají akutní a dočasnou zánětlivou reakci na podporu procesu hojení. Bolest a otok poraněné místo chrání, dokud se nezahojí. Pak zánět ustoupí.

Podobně tělo bojuje proti infekci. Někdy se ale stane, že se akutní potíže zcela nedoléčí, uleví se vám, ale zánět úplně neustoupí. V těle dále probíhají zánětlivé reakce a zánět se dostane do fáze chronické. To ale poškozuje zdraví a může vést k rozvoji některých onemocnění.

Chronický zánět může vzniknout i v důsledku neustálého kontaktu s nějakým alergenem, ale nemusí mít ani jasnou příčinu. Vzniká tak autoimunitní porucha. Může ale také vyústit až ve vznik rakoviny a bývá spojován snad s každým závažným chronickým onemocněním, zejména s vysokým krevním tlakem a mozkovou mrtvicí.

Jak se naučit zánětlivým reakcím předcházet

K rozvoji dlouhodobého zánětu přispívá především stres, kouření, nedostatek pohybu a konzumace průmyslově zpracovaných potravin plných škodlivých ztužených trans tuků (zpracované masné výrobky, smažené pokrmy, cukrovinky s polevami).

Proč se u jednoho kuřáka nebo silného pijana objeví zablokované tepny (stav, který může vést ke vzniku infarktu) a u jiného ne? Imunita každého pracuje v podstatě jinak a zánětlivá reakce se tak projevuje vlastním, jedinečným způsobem. Která opatření vás před takovými reakcemi ochrání?

1. Přestaňte kouřit

Kouření spouští zánětlivé reakce a zvyšuje rychlost hromadění tuků nebo plaku v tepnách. A jako sněhová koule roste společně s plakem i zánět, který jej obklopuje. Tím se zvyšuje pravděpodobnost prasknutí plaku, což může způsobit zablokování tepny, které povede k infarktu.

Foto: Crdjan, Shutterstock.com

Půlhodinka jakéhokoliv pohybu denně by měla být samozřejmostí Foto: Crdjan, Shutterstock.com

2. Půl hodina pohybu denně

Nemusíte denně běhat desítky kilometrů, měli byste se ale hýbat, a to pravidelně. Výzkumy ukazují, že půl hodiny každodenní fyzické aktivity v mírném tempu pět dní v týdnu může snížit hladinu zánětlivých proteinů cytokinů až o 12 procent. A je na vás, zda se budete věnovat chůzi, běhu, józe nebo plavání.

3. Vybírejte správné potraviny

Se snížením zánětu v těle studie dlouhodobě spojují pozitivní efekty středomořské stravy bohaté na olivový olej, tučné mořské ryby (losos, makrela, tuňák, sardinky), listovou zeleninu, ovoce (borůvky, hroznové víno), ořechy (mandle). „Pomoci mohou také krátkodobé půsty,“ říká David Frej, lékař a autor knih o zánětu.

4. Omezte užívání chytrého telefonu

Chytré telefony jsou nejen zdrojem stresu, ale také modrého světla, a obojí může podporovat chronický zánět. Jak modré světlo omezit? Přístroje s displejem odložte alespoň dvě hodiny před usnutím. „V telefonu si dále nastavte filtr modrého světla či noční režim, záleží na typu telefonu,“ radí Marie Skalská, lékařka, lektorka a zakladatelka ProFit Institutu. „Telefon je stále funkční, jen displej mírně zežloutne tím, jak je vyfiltrované modré světlo, které narušuje vyplavování spánkového hormonu melatoninu.“

Foto: Starstuff, Shutterstock.com

Odložte telefon alespoň někdy z ruky a na noc si nastavte noční režim nebo filtr modrého světla Foto: Starstuff, Shutterstock.com

5. Dostatečně spěte

Vyhnout se stresu je dalším skvělým způsobem, jak snížit zánět v těle. Stres totiž zvyšuje hladiny hormonu kortizolu produkovaného nadledvinkami, což může v dlouhodobém horizontu zvyšovat i množství cytokinů v krvi. A jak s tím souvisí spánek? Nevyspání plodí únavu, ta úzkost a ta zase stres, proto byste v první řadě měli spát pravidelně, a to přibližně 6–8 hodin denně.

6. Naučte se relaxovat

Najděte si také činnosti, které vám umožní „vypnout“ a oprostit se od každodenních starostí. Může to být jóga, chůze nebo běh, v nichž spojíte i doporučenou půl hodinku pohybu denně, ale třeba také meditace, poslech hudby, četba knihy, kreslení nebo vybarvování omalovánek. „V praxi se mi osvědčila sauna a otužování a také koupel s Epsomskou solí, která zklidňuje, snižuje zánět a podporuje spánek,“ radí David Frej.

7. Smějte se

Účinným zabijákem stresu je podle vědců rovněž smích – může totiž snížit tuhost a stárnutí cév, čímž podporuje krevní oběh a udržuje srdce v kondici. Smějte se každý den, přečtěte si něco vtipného, podívejte se na komedii, travte čas s lidmi, kteří vás dokáží rozesmát.

Reklama

Načítám