Hlavní obsah

Slavní, kteří bojovali s nádory na mozku: Filmový Hulk nad nemocí vyhrál, zpěvák klučičí kapely ne

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Mnoho mozkových nádorů umějí odborníci léčit, ale některé agresivní typy končí tragicky. Své zkušenosti s touto nemocí mají i některé celebrity. Kdo zákeřné onemocnění prodělal?

Článek

Nádor na mozku – to rozhodně není žádná banalita, ale vážné onemocnění, se kterým se potýkaly i mnohé slavné osobnosti. Přestože to nemusí být vždy rakovina a novotvary často bývají i nezhoubné, následky jsou závažné a člověka leckdy donutí přehodnotit dosavadní život.

Mark Ruffalo

Nedlouho poté, co se oceňovaný oblíbený americký herec radoval z narození prvního potomka – syna Keena, přišlo v roce 2002 šokující zjištění. Lékaři mu diagnostikovali nádor na mozku o velikosti golfového míčku a on musel podstoupit operaci k jeho odstranění. Útvar byl sice nezhoubný, ale tlačil na lícní nerv a herec se obával, že by mu mohl způsobit komplikace, které by ho nakonec stály kariéru. Vyjmutí nádoru se zdařilo, přesto mu na rok ochrnula část obličeje a trvale neslyší na levé ucho.

Foto: Profimedia.cz

Na vyšetření dohnal herce, který se proslavil jako Hulk, ošklivý sen: o nádoru se mu zdálo, a tak se raději nechal vyšetřitFoto: Profimedia.cz

Kate Walsh

Hvězdě seriálu Chirurgové (2005–22) objevili lékaři nádor na mozku v roce 2015. Mezi příznaky patřilo ochabování pravé části těla a extrémní únava, která se nelepšila ani po několika šálcích kávy. Pomoc vyhledala, až když začala zapomínat slova, nemohla dokončit větu a ztrácela myšlenku. Ukázalo se, že má nádor mozkového obalu velký jako citron a hned tři dny po stanovení diagnózy absolvovala operaci na jeho odstranění. Po ní se naštěstí ukázalo, že nebyl zhoubný.

Foto: Profimedia.cz

Po operaci jinak vytížená herečka zvolnila, aby se její tělo co nejrychleji zregenerovaloFoto: Profimedia.cz

Sheryl Crow

Co se týče zdraví, osud americkou zpěvačku docela zkouší. V roce 2006 prodělala rakovinu prsu. O šest let později si stěžovala na problémy s pamětí a vyšetření odhalilo další ránu: nádor na mozku. Naštěstí se ukázalo, že jde o nezhoubný útvar na mozkovém obalu, který není potřeba odstranit, jen sledovat. A k tomu lékaři zpěvačku ujistili, že výpadky paměti nemají v jejím případě s nádorem nic společného, ale příčinou je spíše její věk a nevyspání kvůli péči o děti.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka fanoušky uklidnila tím, že se nádor nemusí operovatFoto: Profimedia.cz

Rostislav Čtvrtlík (✝47)

V případě českého herce a oblíbeného dabéra si možná nespojíte jméno s obličejem, ale kdyby promluvil, hned byste měli jasno. Namluvil totiž například postavu Chandlera Binga v legendárním seriálu Přátelé (1994–2004). Bohužel se však nezařadil ke šťastlivcům, kteří mozkový nádor přežili. Podstoupil několik náročných operací a s rakovinou bojoval dvanáct let, skoro až do posledních chvil neztrácel optimismus a naději na vyléčení, ale nemoci v roce 2011 podlehl.

Foto: Ladislav Křivan / CNC / Profimedia

Ani vůle žít a špičková práce zdravotníků mnohdy nestačíFoto: Ladislav Křivan / CNC / Profimedia

Marie Fredriksson (✝61)

Nemoc vzala život i švédské zpěvačce slavné kapely Roxette. S nádorem na mozku a rakovinou bojovala dlouhých sedmnáct let. Kariéru přerušila v roce 2002, ale časem se na pódia vrátila. V roce 2016 ovšem definitivně odešla do ústraní, protože jí lékaři nedoporučili, aby se kvůli svému zdravotnímu stavu, na kterém se nemoc velmi podepsala, tolik namáhala. O tři roky později fanoušky rozesmutnila zpráva, že zpěvačka zemřela.

Foto: Profimedia.cz

Ve své knize zpěvačka uvedla, že kvůli nemoci zažívala léta plná depresí a pocitu samotyFoto: Profimedia.cz

Tom Parker (✝33)

V mladém věku skonal člen chlapecké kapely The Wanted, který před dvěma lety veřejnosti oznámil, že má zhoubný nádor na mozku. A to už ve čtvrtém stadiu, kdy nebyla možná operace. Přesto byl zpěvák odhodlaný bojovat a do poslední chvíle mu byla velkou oporou manželka Kelsey a také jejich dvě děti – mladšímu synovi byly teprve dva roky.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvák po sobě zanechal manželku a dvě maličké dětiFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám