Hlavní obsah

Borůvky jsou drahé? Vypěstujte si je na zahradě nebo v květináči!

Foto: Profimedia

Borůvky jsou velice zdravé. Kromě jiného pročišťují organismus a podporují imunituFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vaši zahradu nebo terasu ozdobí, a ještě z nich budete mít užitek. Borůvky jsou lahodné chuti, a navíc zdravé. Nabízíme vám základní pěstitelská pravidla.

Článek

Na malé borůvky si v létě můžete zajít do lesa, ovšem na zahradě si vypěstujete větší plody. Jde o kanadské borůvky – keře vysoké asi jeden až dva metry. Liší se nejen velikostí rostliny, ale i velikostí plodů (asi jeden až třeba dva a půl centimetru), jejich množstvím, chutí i dobou, kdy budete sklízet. Rozlišují se totiž odrůdy rané, polorané, polopozdní a pozdní.

Kde je pořídit?

V zahradnictvích se dají běžně koupit rostliny zapěstované v nádobě, které lze vysazovat zhruba od března do listopadu (samozřejmě nikoli v době, kdy je půda zmrzlá a teploty pod nulou).

Při nákupu zkontrolujte kořeny. „Doma u silně prokořeněných rostlin rozvolněte kořenový bal. Rostliny nesázejte hlouběji, než byly v původním substrátu. Borůvky koření mělce, do 30 centimetrů hloubky, a doširoka – počítejte s prostorem asi od 120 centimetrů. Porostou tam, kde je kyselá půda,“ vysvětluje specialista na pěstování kanadských borůvek Václav Kratochvíl ze zahradnictví Stromovous. Na jednu rostlinu počítejte jako minimum 100 litrů zeminy, někdo doporučuje i 2 až 2,5krát více.

Foto: Stromovous

Když si nyní koupíte a vysadíte například čtyřleté rostliny, můžete počítat se sklizní už letos. Na foto středně pozdní odrůda Berkeley, rozrůstá se spíše do stranFoto: Stromovous

Foto: Subtropické zahradnictví Kruh

Jeden dospělý keř dokáže plodit v průměru 5 až 8 kilogramů borůvekFoto: Subtropické zahradnictví Kruh

Co potřebují?

Kromě kyselé půdy borůvky chtějí hodně osluněné místo a správnou zálivku. Zalévejte je ke kořenům vždy, když je povrch substrátu suchý. Tak jako jiné rostliny, optimálně ráno nebo večer. Není to tedy složité, ale bez vaší pozornosti se borůvky neobejdou. Kdybyste je nechali zaschnout, plody budou scvrklé.

A jak je ohrožují škůdci a choroby? „Ze škůdců zmiňme mšice a za velice vlhkého jara a léta se může na listech objevit skvrnitost. Rostlinu ovšem ani jeden z těchto problémů na životaschopnosti neohrozí,“ podotýká Václav Kratochvíl.

Foto: Stromovous

Pozdní odrůdu Elliott zdobí bílé květy se zelenkavým nádechem. Plody se sklízejí během záříFoto: Stromovous

Foto: Zahradnictví Jelínek

Emblue je odrůda kanadské borůvky, která dorůstá do výšky kolem 2 m. Plody jsou středně velké, ploše kulovitého tvaruFoto: Zahradnictví Jelínek

Na záhoně i na balkoně

Borůvky můžete pěstovat jak na zahradě, tak třeba i na balkoně, potřebujete jen dostatek místa na velkou nádobu (velikost nádoby určuje i velikost rostliny). Může být vyrobená z plastu, keramiky, dřeva… Samozřejmě – na menší balkon se vejde jedna rostlina, kdežto na zahradě jich můžete mít více. A tím pádem i sklízet více plodů.

Nepřehlédněte: Množství sklizně se odvíjí od věku rostliny. Když si koupíte menší, třeba jednoletou rostlinu, na sklizeň si počkáte asi rok či dva a zpočátku nemusí být nijak ohromující. Naopak z několikaletých, tedy už „hotových“ borůvek budete i při letošní výsadbě sklízet tento rok třeba 2 až 3 kilogramy.

Foto: Borůvkové království

Patriot dorůstá v průměru asi do 120 cm výšky, hodí se i pro trvalé pěstování v květináčiFoto: Borůvkové království

Foto: Subtropické zahradnictví Kruh

Ukázka plodů velmi úrodné odrůdy PatriotFoto: Subtropické zahradnictví Kruh

Foto: Stromovous

Rovněž Duke patří mezi rané odrůdy. Roste rychle a bujně se větví. Počítejte s výškou asi 1,5 až 1,8 mFoto: Stromovous

Praktické informace

Během vegetačního období se borůvky několikrát přihnojují. Použijte přípravek určený speciálně pro ně či hnojivo pro kyselomilné rostliny. Rovněž ho zapravte do výsadbové jámy.

Kanadské borůvky jsou mrazuvzdorné, naše zimy je neohrozí. Na zahradě nepotřebují ani žádnou speciální ochranu. Pokud je chcete pěstovat v nádobě, tu se doporučuje na zimu zateplit – obalit například polystyrenem, povrch zeminy zahrňte kůrou.

Mladé keře se neupravují, střih se provádí až na starších rostlinách. Při dobré péči vám budou dělat radosti i plodit asi třicet let.

Co doporučit na závěr? „Pokud máte na jejich pěstování místo, začínejte optimálně se třemi rostlinami. Vlastní zkušenosti, které během pěstování získáte, budou nejlepší investicí pro skvělou sklizeň v budoucnu,“ uzavírá Václav Kratochvíl.

Foto: hornbach

Borůvky potřebují kyselou půdu s vysokým obsahem humusu, optimální je rašelinaFoto: hornbach

Foto: Forestina, Agro cs

Také borůvkám je třeba dodat výživu. Na foto (zleva): Hoštické hnojivo na borůvky, 1 kg, cena od 89 Kč, Organo-minerální hnojivo borůvky a brusinky, 1 kg, cena 68 KčFoto: Forestina, Agro cs

Foto: Borůvkové království

Rašelina se prodává i slisovaná, například kvádr o rozměrech 70 x 50 x 40 cm váží přibližně 40 kilogramů. Cena 350 KčFoto: Borůvkové království

Co se vám na zahradě povedlo vypěstovat nejzajímavějšího?

Reklama

Související témata:

Načítám