Hlavní obsah

Boty do města pro muže: zapomeňte letos na tenisky, pořiďte si pořádné sandále či lehkou pevnou obuv

Foto: Kiselev Andrey Valerevich, Shutterstock.com

Foto: Kiselev Andrey Valerevich, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uznáváme, je to trochu nefér. Zatímco my nevíme, po kterých botách sáhnout dříve, v pánské sekci je počet stylových párů výrazně nižší. Nejvíce znatelné je to u letních bot, s jejichž výběrem si spousta našich protějšků neví rady. A ve výsledku pak raději zůstanou u tenisek.

Článek

V souvislosti s letní pánskou obuví se nejčastěji omílá téma ponožek v sandálech. O tom, že je tahle kombinace mimo, už ale dávno vědí všichni, kdo o to stojí a komu není oblékání lhostejné. A ano, občas se tahle sestava objeví na přehlídkách nebo nohách módních experimentátorů, tam jde ale o záměr a sladěný outfit a tím pádem úplně jinou disciplínu.

Problematika letních bot ale sahá mnohem dál než k ponožkám. Ačkoli se situace rok od roku lepší, v prodejnách s obuví stále převažují sandály, které jsou spíše než do města vhodné na procházku lesem nebo pořádnou túru. A pak není divu, že je podobný trend vidět dnes a denně v ulicích. Naším cílem přitom není nikoho kritizovat, ale spíše nabídnout vhodnější či elegantnější varianty. Pokud jste s námi zajedno, přidejte se k našemu hnutí za lepší (rozumějte estetičtější a variabilnější) pánskou obuv a šiřte následující myšlenky.

Pánské sandály? Do města patří kůže

Pojďme to nekomplikovat – do kanceláře či do společnosti nepatří funkční sportovní boty nebo trekové sandály. A ne, ani ty ve zdánlivě decentním designu nebo tmavém provedení. Stejně pohodlné mohou být i jednoduché kožené sandály, které se dají bez obav přidat i k šortkám nebo plátěným kalhotám. Při výběru konkrétního páru se přitom doporučujeme držet klasiky v základních barvách. Coby super pohodlné boty, ve kterých se dá zvládnout i celodenní maraton, se dají použít klasické korkové sandály, které sice nejsou dvakrát elegantní, ale patří k módní klasice využívané po dlouhá léta.

Připomínáme, že nezbytnou podmínkou pro nošení otevřených bot je potom nejen zmiňovaná absence ponožek, ale i upravené, čisté nehty.

Foto: Archiv firem

Zleva: Dune London, prodává Next, 2165 Kč; Zara, 999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Kazar, 2290 Kč; Next, 1195 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Camper, prodává Answear, 2799 Kč; Baťa, 1599 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Kazar, 2290 Kč; Gant, prodává Modivo, 2281 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Gino Rossi, prodává CCC, 1299 Kč; Walk London, prodává Zalando, 1600 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Pat Calvin, prodává Humanic, 1299 Kč; Birkenstock, prodává Answear, 2599 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Pier, prodává Zalando, 610 Kč; Wojas, prodává Eobuv, 1595 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Gino Rossi, prodává CCC, 1599 Kč; Baťa, 1399 KčFoto: Archiv firem

Stylové letní alternativy

Přestože v ulicích rády uvidíme více mužů v sandálech, je nám jasné, že některé na otevřenou obuv stejně nenalákáme. Mezi sandály a teniskami, ke kterým se spousta pánů uchyluje, ale existují i další módní varianty, které jsou na léto příjemnější. Patří mezi ně boty ve stylu espadrilek (tedy se slaměnou podešví), nejrůznější perforované polobotky, semišové mokasíny nebo slip-ony (nazouváky). Tento typ obuvi je nejen lehčí než klasické tenisky, ale také se vizuálně více hodí k čistě letním kouskům a materiálům.

Ačkoli jde o boty uzavřené, ani do nich se běžné ponožky nehodí. Nejlepší je nošení naboso, kdo se ale bez ponožek neobejde, může si pořídit ty nízké, speciálně střižené do podobného typu bot. Najít se dají v každém větším obchodě s obuví a cílem je, aby z nich nevykukoval ani milimetr. Klasické ponožky patří nanejvýš do tenisek.

Foto: Archiv firem

Zleva: Gino Rossi, prodává CCC, 1899 Kč; Next, 1260 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Zara, 999 Kč; Next, 945 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Pat Calvin, prodává Humanic, 1599 Kč; Oscar Taylor, prodává Eobuv, 1299 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Toms, prodává Humanic, 1599 Kč; Geox, prodává Answear, 2099 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Pepe Jeans, prodává Eobuv, 1938 Kč; Baťa, 1599 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Gino Rossi, prodává CCC, 1899 Kč; Toms, prodává Answear, 1699 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám