Hlavní obsah

Čeká vás pěší turistika? Obujte se do trekových bot!

Foto: Vitalii Matokha, Shutterstock.com

Foto: Vitalii Matokha, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrážíte na túru do hor, chystáte se poznat co nejvíce památek nebo chcete zmapovat krásy české přírody? Pak by vám neměla chybět kvalitní a hlavně pohodlná treková obuv, která sníží nástrahy divočiny na minimum. V jakých botách nešlápnete vedle?

Článek

Jsou alfou a omegou každého výletníka, dokážou usnadnit nelehký výšlap či pohyb v náročném terénu, ale pokud si nevyberete správný pár, stanou se vaší noční můrou i za bílého dne. Trekové boty by měly splňovat řadu podmínek a my vám prozradíme, jak se v nich vyznat.

Při nákupu outdoorové obuvi si nejprve musíte rozmyslet, na jaké aktivity ji budete nejvíce využívat. Jestliže plánujete procházku po upravených turistických cestách, budou vám stačit sportovní sandály nebo obyčejné tenisky. Pokud však víte, že vás čeká obtížnější terén, zvolte pevnou obuv, v níž budete ve větším bezpečí.

Uzavřené trekové boty 

Pro turistické začátečnice a dobrodružky jsou vhodnější vyšší botky. „V případě, že se na trase vyskytuje různorodý terén, jako jsou nezpevněné cesty, kameny nebo náročné sestupy, je určitě dobré sáhnout po modelu, který poskytuje zpevnění kotníku, a tím vás bude chránit před zraněním. Nízké boty se mohou zdát pohodlnější, ale díky vykrojení okolo kotníku je nebezpečí zvrtnutí poměrně vysoké,“ vysvětluje manažerka značky On Running Jana Matoušková.

Precizní zkoušení

Dalším důležitým bodem, na který se při výběru zaměřit, je správná velikost. V současné době jsou otevřené kamenné prodejny, takže si zkoušení náležitě užijte. Jakmile se v botách nebudete cítit komfortně nebo by vás byť jen malinko tlačily, dejte od nich ruce pryč! „Pamatujte na to, že v trailových a trekových botách budete zřejmě i několik hodin, zejména ve srovnání s krátkými městskými procházkami nebo běhy. Počítejte s tím, že boty nesmí tlačit ani při chůzi z kopce nebo při seběhu, ale také s tím, že během dne nebo při dlouhé chůzi noha otéká,“ radí Jana Matoušková. Zkoušejte tedy boty s ponožkou, kterou do nich budete nosit, pořádně je zašněrujte a vyzkoušejte i na nakloněné rovině, která imituje chůzi z kopce. Palce by se neměly dotýkat špičky boty.

Vhodné materiály 

Na příležitostné vycházky do lesa, po památkách nebo po zpevněných cestách vám postačí klasické tenisky, které využíváte na sport. U nich není třeba klást ani přílišný důraz na materiál. Pokud plánujete lehčí treky v Krkonoších, Tatrách či v Alpách nebo celodenní výlety v přírodě, volte boty s pevnější podrážkou, které často bývají už vyšší a hodí se i na nošení v chladnějších měsících. Celodenní túry s batohem na zádech ve středně těžkém nezpevněném horském terénu byste měli absolvovat v botách s tužší podrážkou. Tyto boty už bývají kotníkové, kožené či z kombinace kůže s textilem, vy si pohlídejte, aby byly nepromokavé a zároveň prodyšné.

Uzavřená obuv

Foto: Archiv firem

Zleva: On Running (prodává Sorry Gravity), 5490 Kč; Salewa (prodává Eobuv), 5306 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Puma, 2599 Kč; The North Face (prodává Sportobchod), 3231 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Columbia (prodává Sportisimo), 1299 Kč; Merrell, 2169 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Salomon, 3590 Kč; Nordblanc, 2795 Kč Foto: Archiv firem

Barefootová obuv 

Speciálním odvětvím jsou pak barefootové boty, které simulují chůzi naboso. Vyznavačkám tohoto životního stylu by tak v botníku neměly chybět ani modely určené pro turistiku. „Pokud na bosoboty nejste zvyklé, nedoporučovala bych začínat s nimi v problematickém terénu. Na chodidlech ucítíte každý kamínek a po celodenním výletu mohou být pěkně bolestivá. Než je obujete na túru, vyzkoušejte je za méně náročných podmínek,“ doporučuje stylistka Markéta Škaldová.

Foto: Archiv firem

Zleva: Vivobarefoot, 4790 Kč; Ahinsa Shoes, 3790 Kč Foto: Archiv firem

Chytré sandálky

Trekové sandály se sice před dvěma lety dostaly i na přehlídková mola a do šatníků celebrit, ale dnes vám představíme takové, které jsou nesmírně pohodlné a především funkční. „Hodí se na krátké pochůzky i výlety v letních dnech. Jejich hlavní předností je prodyšnost, takže vám v botách nebude horko. Vyberte si model, u kterého si můžete flexibilně upravit upínací pásky,“ říká vedoucí marketingu společnosti Deichmann Radovan Fojt s tím, že se jedná o skvělou vychytávku v momentě, kdy vám otečou nohy. Pásky jednoduše povolíte a přestanou vás škrtit.

Promyšlený nákup 

V těchto sandálkách můžete strávit celé léto, oceníte je totiž při spoustě venkovních aktivit. Aby byla vaše turistická duše uspokojená na maximum, je třeba myslet i na detaily. „Věnujte pozornost nejen správné velikosti, kvalitnímu materiálu, ale také podešvi. Čím členitější, tím lépe se bude chovat v problematickém terénu a nebude vám podkluzovat v blátě ani na vlhkém povrchu,“ uzavírá Radovan Fojt. Teď už si jen vybrat, jaký pár zařadíte letos do svého botníku.

Sandálky 

Foto: Archiv firem

Zleva: Landrover (prodává Deichmann), 699 Kč; Imac (prodává Aza obuv), 1490 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Teva (prodává Hudy), 2510 Kč; Adidas, 1549 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Tamaris (prodává About You), 1119 Kč; Nike, 1669 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Columbia (prodává Sportisimo), 1799 Kč; Columbia (prodává 4Camping), 1529 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Quechua (prodává Decathlon), 999 Kč; Keen, 2699 Kč Foto: Archiv firem

Reklama

Načítám