Hlavní obsah

Svědění, žluté nehty i zápach: Jasné příznaky mykózy nehtů

Foto: HTeam, Shutterstock.com

Foto: HTeam, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plíseň na chodidlech a na nehtech si zejména v letních měsících prožije až šedesát procent Čechů. Pokud svědění, zarudnutí a olupování kůže trápí i vás, je chyba vnímat to jen jako estetický problém a čekat, až zmizí sám od sebe. Co se dá dělat?

Článek

Pozorujete na nehtech barevné změny, žloutnutí, zelenání nebo i sametový povlak? Ačkoli se často mluví jen o mykóze (= plísňovém onemocnění) nehtů, postihuje i kůži. Ta rudne, praská, loupe se a úporně svědí. Mykózu někdy provází i nepříjemný zápach. „Tyto příznaky lidé často podceňují, ale plíseň se může šířit a působit další komplikace,“ varuje kožní lékařka Jitka Řezáčová.

Když plíseň postihne více než 25 % plochy nehtu, lokální terapie už nemusí být úspěšná. Proto je třeba začít s léčbou co nejdříve. „Plísně se zpravidla objevují nejdříve mezi prsty,“ upozorňuje lékařka, kde hledat.

Nohy v suchu a pořádné boty

Plísním se daří ve vlhkém a teplém prostředí, ideální prevence je proto udržovat nohy v suchu. Po mytí dbejte na dokonalé osušení i mezi prsty, chodidla pak ošetřete krémem – vyživená kůže se mikroorganismům lépe ubrání. Často měňte ručníky a perte je na vyšší teploty.

Myslete i na vhodné boty. „Obuv z nevhodného materiálu a s nekvalitním tvarováním může vést ke kožním mykózám a bakteriálním infekcím chodidel,“ vysvětluje Dominik Šprunk ze společnosti Santé – zdravotní obuv. Uzavřené, neprodyšné nebo syntetické obutí není v horku to pravé.

Foto: HighKey, Shutterstock.com

Uzavřená obuv je krásná i v létě, ale musíte o chodidla a boty pořádně pečovat. Neprodyšným materiálům se přitom raději vyhněte!Foto: HighKey, Shutterstock.com

Kde se plíseň nejčastěji chytí

Mykóza může napadnout chodidla zapařená v pevných teniskách, ale ani bez bot nemáte vyhráno. Chůze bosky je zdravá, ovšem nikoli všude. Míříte-li na koupaliště, do veřejného bazénu, sauny nebo fitka, přibalte pantofle. Pozor i na sdílené podložky na cvičení, půjčené papuče na návštěvě nebo nedostatečně sterilizované náčiní na pedikúře.

S lakem opatrně

Než s plísňovým onemocněním nehtu vyrazíte na manikúru, je důležité potíže vyléčit. Pod vrstvou gelu nebo laku se vám to totiž nepodaří – léčivé přípravky tak hluboko proniknou jen stěží. Lůžko pod gelovými nehty je navíc oslabené a může být k nákaze ještě náchylnější. Místo umělých nehtů zkuste speciální antimykotický lak na nehty (Franail, Loceryl, Starnails), který tlumí potíže, brání jejich dalšímu postupu a regeneruje odrůstající nehty.

Foto: megaflopp, Shutterstock.com

Pozornost věnujte i drobnému svědění. Může být způsobeno jen přeschlou kůží, ale také začínající plísníFoto: megaflopp, Shutterstock.com

Prevence: řádná hygiena a bylinky

Přehnané mytí škodí, nicméně k prevenci plísní je třeba chodidla řádně ošetřovat. Nedřete z nich kůži a nevysušujte je zbytečně mýdlem, raději doplňte běžnou péči o bylinkové koupele. Skvělý je odvar z máty či šalvěje nebo tea tree. Z bylinného odvaru si lze připravit i sprej na nohy a do bot, k oplachům se hodí i borová voda. Vhodné je také pravidelně stříkat obuv antimikrobiálními deodoranty.

Jestli už mykózou trpíte, užívejte jeden ručník jen na chodidla a po ošetření postižených míst si pečlivě myjte ruce, ať si nákazu neroznesete dál po těle. Pravidelně dezinfikujte obuv, vhodná je i důkladnější očista koberců, postele a gauče – mohou tu zůstávat odumřelé kousky kůže a hrozí, že nakazíte další členy domácnosti nebo se vám potíže po vyléčení vrátí.

Foto: FotoHelin, Shutterstock.com

Proti zápachu i nežádoucím mikroorganismům pomohou bylinné koupele. Užít můžete i koření, například zázvor a kurkumuFoto: FotoHelin, Shutterstock.com

Jak dlouho trvá léčba

S neustupující mykózou nohou nemusíte nutně k lékaři, poradí vám i lékárník. Volně prodejných přípravků existuje dost. Klasika jsou krémy (Imazol, Canesten, Clotrimazol), seženete i spreje (Dezinox, Candibene, Fusspunkt Nageltinktur) a roztoky (Exoderil, Mycosin, Canespor). Prodávají se také šumivé tablety k přípravě obkladů a výše zmíněné léčivé laky, takže je opravdu z čeho vybírat.

Buďte pečliví a trpěliví a nenechte se uchlácholit, když zarudnutí a svědění ustoupí. „Důležité je s léčbou nepřestávat ihned po vymizení příznaků. Měli by pokračovat alespoň další dva týdny, aby bylo možné předejít návratu mykózy,“ vysvětluje dermatoveneroložka Ivana Kuklová. Ideální je na zvýšenou hygienu a podpůrnou léčbu dbát až do chvíle, kdy poškozený nehet zcela odroste, počítejte ale s tím, že to může trvat i rok. Pokud mykóza neustoupí nebo se bude vracet, lékař vám předepíše antimykotické léky v tabletách.

Reklama

Načítám