Hlavní obsah

Bradavice: Proč vznikají a jak se jich zbavit?

Foto: Thinkstock

Bradavice můžete považovat za varování těla, že s imunitou to není zcela v pořádkuFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až objevíte příště na svém těle bradavici, berte ji jako pozitivní sms od vlastního těla. Právě vám sdělilo, že to s vaší imunitou jde z kopce!

Článek

Přes dostatečně silnou imunitu se viry a bakterie nedostanou a vy neonemocníte. Jak ale poznat, že je imunita oslabená, že byste pro ni měli něco udělat? Jedním z příznaků je právě vznik bradavic. „Často pacientům říkám, že by jim měli poděkovat za včasné varování,“ říká dermatolog MUDr. Zdeněk Preclík.

Proč vznikají bradavice?

„Jde o časté infekční, tedy přenosné onemocnění virového původu. Viry způsobí, že rohové buňky začnou nadměrně růst a zmnoží se kožní vazivo,“ vysvětluje dermatoložka MUDr. Lenka Kunčarová.

Bradavice mohou růst kdekoli na kůži, jejich povrch je drsný, zrohovatělý. Důležité je vědět, že když se objeví, měli byste se chovat tak, abyste je nepřenesli dál. „Ani pacient, ani další osoby, se nesmí bradavic dotýkat, aby nedošlo k jejich přenosu. Právě proto jsou v tu dobu zakázané i návštěvy bazénu, sauny a podobně,“ říká Lenka Končarová z Kožní ambulance Kroměříž.

Foto: Thinkstock

Bradavice lze léčit přírodními metodami i přípravky z lékárnyFoto: Thinkstock

Jak se léčí?

Ve zkratce řečeno: různě. Hlavně podle místa, kde se objevily. Principem léčby je ale vždy snaha odstranit nebo poškodit kůži v místě, kde bradavice je. „Většina přípravků funguje na principu chemického poškození nebo jde o fyzikální metody, jako například mrazení tekutým dusíkem. U většiny pacientů jde o kombinaci obojího,“ uvádí Lenka Končarová.

Přípravky na bradavice je přitom zapotřebí nanášet pouze na ně, nikoli na zdravou kůži v jejich okolí. Nanášet byste ho měli velmi opatrně a při dostatečném osvětlení, ošetřované místo byste přitom měli držet vodorovně a počkat v této poloze několik minut, než přípravek zaschne.

Foto: Archiv firem

Tipy z lékárny! Na foto (zleva): Lapis tyčinka na bradavice podpoří hojení kožních defektů, Phyteneo Kolodium forte odstraní bradavice, kuří oka, ztvrdlou a zrohovatělou kůži (10 ml) a Wartner tužka pro léčbu bradavic na rukou a ploskách nohou (1,5 ml)Foto: Archiv firem

„Před každým dalším ošetřením odstraňte předchozí nános i s horní částí bradavice a rohovou vrstvou. Dělejte to nůžkami, které si nějak označíte, aby je rozhodně nepoužíval nikdo další. Před použitím a po něm nůžky vydezinfikujte a po vyléčení bradavice ideálně vyhoďte,“ říká Lenka Končarová.

Počítejte ale s tím, že léčba bradavic je poměrně zdlouhavá a rozhodně potrvá týdny, ne-li měsíce. Platí, že pokud jste nemocní a současně máte bradavice, nemá smysl je začít léčit dřív, než vyléčíte onu další chorobu.

Foto: Thinkstock

Na léčbu bradavic vyzkoušejte i plátky česnekuFoto: Thinkstock

Přírodní léčba bradavic

Existují i přírodní metody, které s léčbou bradavic pomohou. Mezi ně patří i těchto pět tipů:

  • Česnek nakrájejte na plátky, dejte do uzavíratelné skleničky – například od přesnídávky a zalejte octem. Nechte v chladu sedm dní, a pak vždy na noc přiložte jeden plátek česneku na bradavici. Aby nespadl, přichyťte ho například náplastí. Opakujte, dokud bradavice nezmizí.
  • Na noc si na bradavici přiložte kousek banánové slupky – vnitřní stranou ke kůži. Připevněte náplastí. Bradavice bude postupně mizet.
  • Na bradavici přiložte plátek citronu a ponechejte ho na ní, pokud nevyschne. Opakujte do chvíle, než se bradavice zbavíte.
  • Potírejte šťávou z vlaštovičníku.
  • Místo vlaštovičníku lze použít i propolis.

Během léčby bradavice se rozhodně vyplatí posilovat imunitu. „Pro děti i dospělé můžete vyzkoušet přípravky z hlívy ústřičné. Pokud by byla imunita oslabená hodně, doporučuji se obrátit na imunologa,“ radí dermatoložka Lenka Končarová.

Zajímavou metodu doporučuje lékař Zdeněk Preclík. „Vypadá to úsměvně, ale z praxe vím, že funguje, když pacient bradavici pořádně vynadá. Důležité, aby emoce proti bradavici byla opravdová, aby síla vaší myšlenky dokázala bradavici zlikvidovat,“ uvádí lékař.

Trpíte na bradavice? Napište nám o své účinné metodě proti nim!

Reklama

Načítám