Hlavní obsah

Bramborový „prívarok“ po slovensku

Hodnocení:
(18)
Foto: Autorka
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Omáčky zahuštěné moukou nejsou typické jenom pro českou kuchyni – na Slovensku a v Maďarsku existuje celá skupina jídel, říká se jim prívarky, která se připravují podobným způsobem. Základ obvykle tvoří mladá zelenina (hrášek, fazolkové lusky, dýně ...) nebo luštěniny, servírují se v rodinách jako všední jídlo a doplňují se opečenou uzeninou nebo vajíčkem.

Ingredience pro:
6 porcí
Na přípravu je třeba::
  • 1000 g brambor
  • 400 ml smetany na vaření 12%
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 ks bobkového listu
  • 2 kuličky celého nového koření
  • 3 kuličky celého černého pepře
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce octa 8%
Článek

V zimním období se takhle nejčastěji připravují brambory. Navinulá a hebká omáčka zvaná prívarok má příjemnou specifickou chuť a obrovský konejšivý potenciál. Talíř bramborového prívarku s kouskem maminčiny sekané spolehlivě zažene všechny podzimní chmury.

Krok 1: Oloupejte a omyjte brambory a nakrájejte je na kostky. Dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby sahala jenom do výšky brambor. Přidejte sůl a koření (bobkový list, nové koření a pepř) a přiveďte k varu.

Krok 2: Do většího hrnku vlijte smetanu, přidejte mouku a prošlehejte tak, aby nezůstaly žádné hrudky – tak vyrobíte dokonalou záklechtku.

Krok 3: Když začnou brambory vřít, za stálého míchání k nim přilijte připravenou záklechtku. Zmírněte var, aby omáčka jenom jemně probublávala, a za občasného míchání vařte asi 15–20 minut, až jsou brambory měkké a omáčka příjemně hustá. V případě potřeby ji můžete během varu ještě naředit smetanou.

Krok 4: Nakonec omáčku okyselte octem – řiďte se svou chutí, přidejte 2 lžíce, ochutnejte a případně přidejte. Když to s octem přeženete, můžete chuť vyrovnat malým množstvím cukru, nemělo by to být ale nutné.

Krok 5: Omáčku nechte chvíli odstát a podávejte s opečenou uzeninou, vařeným párkem nebo zbytkem sekané.

Můj tip: Tradiční a nepřekonatelná příloha k bramborovému prívarku je slovenská fašírka z trouby.

Tak co, už se vám sbíhají sliny?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama