Hlavní obsah

Hrášek ve smetanové omáčce

Hodnocení:
(23)
Foto: Autorka
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

I když patříte k lidem, kteří prožili část života ve společném státě a pyšníte se znalostí slovenštiny, vsadím se, že slovo „prívarok“ neznáte. Pod tímhle názvem se skrývá celá skupina jídel se sladkokyselou smetanovou omáčkou. Fazolové lusky, dýně, brambory nebo třeba hrášek – to vše se dá připravit ve formě prívarku. Základ zůstává stejný, trochu se liší dochucení, vždy je to ale syté, rychlé a levné jídlo, které se tradičně podává s opečenou uzeninou nebo vajíčkem na jakýkoliv způsob. Můj nejoblíbenější je hráškový. Je jasné, že čerstvé a sladké kuličky hrášku jsou nejlepší jenom tak z lusku, v tomhle jídle ale můžete zužitkovat i hrášek přerostlý a s úspěchem použijete i mražený.

Ingredience pro:
4 porce
Na omáčku s hráškem
  • 20 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 bobkový list
  • 1 kulička nového koření
  • 1 kelímek smetany na vaření 12%
  • 500 ml mléka
  • 2 lžíce octa 8%
  • 2 lžičky cukru krupice
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g mraženého hrášku
  • 2 snítky čerstvého kopru
K podávání
  • 4 vejce
nebo
  • 4 nožičky párku
Článek

Postup

Krok 1: Ve větším hlubším hrnci rozpusťte na středním plameni máslo, přidejte mouku a za stálého míchání usmažte světlou jíšku. Zalijte ji smetanou, prošlehejte metlou, osolte, přidejte bobkový list, nové koření a mléko a znovu pořádně prošlehejte. Na mírném plameni za občasného míchání vařte asi 15 až 20 minut, až omáčka pěkně zhoustne a ztratí moučnou chuť.

Krok 2: Do omáčky prolisujte česnek a přidejte ocet a cukr. Vložte hrášek a znovu pomalu přiveďte k varu. Když začne omáčka probublávat, bude hrášek tak akorát a můžete hrnec odstavit. Přidejte čerstvý kopr nasekaný na jemno.

Krok 3: Připravte si vajíčka podle chuti – klidně si usmažte volské oko nebo udělejte ztracené vejce, vajíčko natvrdo je také v pořádku. Anebo opečte či osmažte kousek uzeniny. Omáčku podávejte teplou s přílohou podle svého výběru.

Tip: Třebaže je čerstvého hrášku do omáčky škoda, máte-li možnost, můžete ji na závěr dozdobit hrstičkou hráškových výhonků.

Víte, co je to prívarok, nebo o něm slyšíte poprvé?

ynezorPumanzeSaNyknalC
15. 5. 2018

Reklama

Sdílejte článek