Hlavní obsah
3,0
(61)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Brioškové těsto si žádá spoustu másla a svůj čas, protože dlouho a na několikrát kyne. Odměnou jsou ale geniálně jemné a chutné koláčky. Doplňte je vanilkovým krémem a broskvemi.

1 hod.
Příprava
30 min.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
7 koláčků
Těsto
  • 260 g hladké mouky
  • 6 g sušeného droždí
  • 30 g cukru krupice
  • 1 lžička soli
  • 2 ks vejce
  • 45 ml plnotučného mléka
  • 120 g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
Krém
  • 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku
  • 175 ml plnotučného mléka
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce másla
Na dokončení
  • 3 ks broskví
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

S přípravou začněte ideálně den předem – těsto potřebuje dlouho a v chladnu kynout, což je to, co mu dodává na jemnosti a křehkosti. Mouku promíchejte s droždím, cukrem a solí. Přidejte mléko a vejce. Za použití hnětacích háků při nízkých otáčkách zadělejte hladké těsto. Celkem to trvá asi 15 minut, dokud není těsto úplně jemné a hladké. I hotové je ale stále dost lepivé.

02.

Máslo rozdělte na 4–5 částí a postupně je přidávejte do těsta. Další kousek přidejte vždy až ve chvíli, kdy je předchozí zcela zapracovaný. Těsto podle potřeby setřete z boků mísy a ještě asi 10 minut při nízkých otáčkách nechte hníst.

03.

Těsto přendejte na pomoučenou pracovní plochu (stále je dost lepivé). Kraje těsta přehněte do jeho středu, aby vznikl pravidelný bochánek. Ten dejte do mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte asi hodinu kynout

04.

Těsto pak vložte v zakryté míse do lednice a minimálně další hodinu, ideálně ale přes noc jej nechte chladit. 

05.

Těsto přendejte z lednice na pomoučenou pracovní plochu a rozdělte ho na 6–8 stejně velkých kousků. Z těch v dlaních krouživými pohyby vytvarujte pravidelné bochánky, které rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Lehce překryjte igelitovým sáčkem, aby těsto neokoralo, a nechte na teplém místě ještě aspoň půl hodiny (klidně ale hodinu) nakynout.

06.

Pudinkový prášek rozmíchejte v asi třetině mléka. Zbytek mléka přiveďte k varu, vlijte rozmíchaný pudinkový prášek, oslaďte a za stálého míchání uvařte hustější pudink. Trvá to asi 2–3 minuty. Vmíchejte máslo a za častého míchání nechte postupně zchladnout. Pokud byste jej nemíchali, vznikl by nežádoucí škraloup.

07.

Troubu zapněte na 160 °C. Broskve vypeckujte a nakrájejte na plátky.

08.

Vprostřed každého bochánku vytvarujte pomoučenýma rukama (nebo třeba větší sklenkou) důlek jako při přípravě koláčů. Do něj nandejte asi 2 lžíce vanilkového krému a poklaďte kousky broskví.

09.

Nakonec okraje briošek potřete rozšlehaným vejcem a posypte trochou cukru. Pozvolna pečte asi 25 minut dozlatova.

Určitě zkuste také pečené broskve s karamelem. A jestli se vám zalíbila kombinace kynutého těsta a broskví, ale briošky jsou na vás příliš zdlouhavé, o něco jednodušší je tenhle kynutý šnek s broskvemi a ořechy.

Načítám