Hlavní obsah

Křehký koláč s jahodami

Hodnocení:
(100)
Foto: Autorka
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Něco dobrého ke kávě? Koláč z křehkého těsta je naplněný krémem z mascarpone, kokosovou smetanou a kousky jahod. Dokonalá kombinace, které se nedá odolat!

Ingredience pro:
1 forma o průměru 26 cm
Na těsto
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 120 g másla
  • 1 vejce
  • sůl
  • 70 g cukru krupice
Na dohotovení
  • 250 g mascarpone
  • 100 g měkkého tvarohu
  • 200 g kokosové smetany
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 500 g čerstvých jahod
Na zdobení
  • 50 g čokolády
  • čerstvá máta
Článek

Postup

Krok 1: Do mísy nasypte hladkou a mandlovou mouku. Přidejte cukr, špetku soli, na kousky nakrájené máslo a vejce. Pak vše důkladně propracujte, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek. 

Krok 2: Těsto vyválejte a přeneste do pečicím papírem vyložené formy. Vytvarujte okraje a přebytečné těsto seřízněte. Formu dejte na chvíli do chladu. Mezitím připravte náplň.

Krok 3: Do misky vyklopte mascarpone a tvaroh. Přidejte cukr, škrob a kokosovou smetanu. Vše důkladně prošlehejte, aby vznikl hladký krém. Polovinu jahod nakrájejte na kousky a trochu pomačkejte. Pak je vmíchejte do krému.

Krok 4: Hotový krém naneste na těsto a uhlaďte. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut nebo dokud nejsou okraje těsta zlaté. 

Krok 5: Vychladlý koláč ozdobte zbylými jahodami, na kousky nalámanou čokoládou a lístky máty. 

Jahody mají hodně vitaminů a málo kalorií. Použijte je také do jahodového koláče s tvarohem a drobenkou nebo si udělejte nepečený jahodový dezert se smetanou a tvarohem

ynezorPumanzeSaNyknalC
18. 6. 2020

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.