Hlavní obsah
3,0
(215)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Tohle pečivo, které vypadá jako bábovička a chutí připomíná mazanec, je původem z Francie. Je jemné a lahodné. Briošky s kousky čokolády budou chutnat k snídani, třeba s džemem nebo nutellou, ale podávat je můžete i jen tak k odpolední kávě.

40 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
20 porcí
Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 2 lžičky soli
  • 15 g sušeného droždí
  • 5 ks vejce
  • 250 g másla
  • 100 ml studené vody
  • 70 g hořké čokolády
Na dohotovení
  • 1 lžíce máku
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

V robotu při nízké rychlosti promíchejte mouku, cukr, sůl a droždí. Do misky vyklepněte studená vejce a spolu s vodou přidejte k moučné směsi.

02.

Při nízké rychlosti míchejte asi 5 minut, až vznikne lepkavé těsto. Pak zvyšte rychlost na střední a míchejte 15 minut. Když se těsto začne oddělovat od stěn, začněte po částech přidávat máslo. V případě, že použijete ruční šlehač, použijte hnětací metly a dodržujte stejný postup, jako s robotem.

03.

Poté ještě míchejte asi 10 minut, až vznikne lesklé a hladké těsto. Vmíchejte nahrubo nasekanou čokoládu. Zabalte těsto do folie a dejte na noc do ledničky.

04.

Druhý den těsto rozdělte na 20 dílků. Vytvořte bochánky, šneky nebo uzlíky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte mezi nimi dostatečné rozestupy. 

05.

Plech přikryjte utěrkou a briošky nechte kynout asi 2 hodinky. Pak je potřete rozšlehaným vejcem, posypte mákem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte je 15 až 20 minut dozlatova. 

Reklama

Související témata:

Načítám