Hlavní obsah

Briošky s čokoládou

Hodnocení:
(208)
Foto: Autorka
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
střední

Tohle pečivo, které vypadá jako bábovička a chutí připomíná mazanec, je původem z Francie. Je jemné a lahodné. Briošky s kousky čokolády budou chutnat ke snídani, třeba s džemem nebo nutellou, ale podávat je můžete i jen tak k odpolední kávě.

Ingredience pro:
20 porcí
  • 500 g hladké mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • 2 lžičky soli
  • 15 g sušeného droždí
  • 5 vajec
  • 250 g másla
  • 100 ml ledové vody
  • 70 g tmavé čokolády
Na dohotovení
  • 1 lžíce máku
  • 1 vejce
Článek

Postup

Krok 1: V robotu při nízké rychlosti promíchejte mouku, cukr, sůl a droždí. Do misky vyklepněte studená vejce a spolu s vodou přidejte k moučné směsi.

Krok 2: Při nízké rychlosti míchejte asi 5 minut, až vznikne lepkavé těsto. Pak zvyšte rychlost na střední a míchejte 15 minut. Když se těsto začne oddělovat od stěn, začněte po částech přidávat máslo. V případě, že použijete ruční šlehač, použijte hnětací metly a dodržujte stejný postup, jako s robotem.

Krok 3: Poté ještě míchejte asi 10 minut, až vznikne lesklé a hladké těsto. Vmíchejte nahrubo nasekanou čokoládu. Zabalte těsto do folie a dejte na noc do ledničky.

Krok 4: Druhý den těsto rozdělte na 20 dílků. Vytvořte bochánky, šneky nebo uzlíky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte mezi nimi dostatečné rozestupy. 

Krok 5: Plech přikryjte utěrkou a briošky nechte kynout asi 2 hodinky. Pak je potřete rozšlehaným vejcem, posypte mákem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte je 15 až 20 minut dozlatova. 

ynezorPumanzeSaNyknalC
20. 5. 2020

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.