Hlavní obsah

Levné brýle z tržnic a obchoďáků: Kdy se hodí, a kdy vám zničí zrak?

Foto: thinkstock

Do brýlí se rozhodně vyplatí investovatFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechtějí se vám utrácet tisíce za nové brýle, když se v drogerii, u stánku, ale i v supermarketu dají koupit kousky za pár desítek korun? Možná vám v rozhodnutí pomůže několik argumentů odborníků.

Článek

Vypadají na pohled podobně a rozdíl v jejich ceně jde až do tisíců. Mluvíme o brýlích z optiky a o těch, které najdete na stojanech v obchodním domě, v prodejně levných knih, ale i v drogerii nebo u stánku na tržišti. Zajímá vás, zda je opravdu nutné utrácet za brýle stovky korun – a na druhé straně, co riskujete, pokud do nich neinvestujete ani stovku?

Nejdřív k lékaři

Lidé, kteří si kupují brýle na čtení v obchodě, jsou většinou ti, kteří už hůř vidí, ale zatím nešli k očnímu lékaři. Netuší tedy, kolik potřebují dioptrií, a brýle si zkouší podle toho, jak přes ně v tu chvíli uvidí. „Nevěnují pozornost tomu, že možná na jedno oko nevidí tak dobře. Netuší, že třeba potřebují pro každé oko jiné dioptrie a o dalších vadách, jako je astigmatismus, vůbec nemluvě,“ vysvětluje Bc. Adéla Maroszová, optometristka Grand Optical.

Kupované univerzální čtecí brýle mají základní dioptrie ve škále zhruba od 0,5 do 4,5 – někdy odstupňované po 0,25 dioptrie. Vždy jsou ale pro obě oči stejné. Pokud byste tedy potřebovali různou sílu pro každé oko, v supermarketu ani u stánku je neseženete.

To, že nenabízejí možnost volby rozdílných dioptrií pro každé oko, je v případě „univerzálních“ čtecích brýlí problém. „Důležitá je i centrace brýlí. Aby byly opravdu korekční pomůckou, musí být přesně vycentrovány – ohnisko čočky musí odpovídat ohnisku vašeho oka. To u brýlí ze supermarketu samozřejmě není, jsou vyráběny pro všechny stejně,“ dodává Adéla Maroszová.

Když často používáte brýle s jiným ohniskem, než potřebujete, můžete si způsobit šilhání, bolesti hlavy, rychlejší únavu a podrážděnost.

Foto: thinkstock

Při práci s počítačem nebo tabletem se vyplatí mít antireflexní úpravu skel brýlíFoto: thinkstock

Jak se liší materiálem?

Odlišnost cen samozřejmě odpovídá rozdílu v kvalitě použitého materiálu. Čtecí brýle od stánku či z obchodního domu jsou osazené obyčejnými plastovými brýlovými čočkami, které nemají žádnou povrchovou úpravu. „Nejsou tvrzené, takže se rychle poškrábou, nemají antireflexní vrstvu, která například redukuje odlesky a zlepšuje vidění při práci na počítači a podobně,“ vysvětluje optometristka.

„Navíc málokterý optik vám takové brýle opraví nebo upraví, pokud až doma zjistíte, že vás vlastně někde tlačí nebo nesedí – nekvalitní plasty a kovy totiž při sebemenší snaze o úpravu praskají,“ varuje Adéla Maroszová.

Nevýhodou levných brýlí je i poměrně omezený výběr obrouček – i když ty jsou často důvodem, proč si je kupují ženy a mladší lidé – díky nízké ceně si pořizují brýle v mnoha barevných variantách a nosí je sladěné s oblečením. Musejí ale počítat s tím, že jim prostě dlouho nevydrží.

Nakupovali jsme za vás

Obešli jsme pár stánků a obchodů a našli pro vás čtyři levné modely brýlí. Jejich kvalitu, pravdivost údaje o počtu dioptrií a nastavení centrace jsme nechali prověřit optičku Kristinu Konětopskou z Gufo optik.

Čtecí brýle, Rosmann, 199 Kč

Komentář optičky: „Deklarují +1, kterou také mají. Rozteč čili centrace je 63 milimetrů, což je relativně průměrná hodnota. Mají odpružené stranice, ale jsou vyrobené z ceně odpovídajících, tedy nepříliš kvalitních materiálů – a to jak obruby, tak i čočky.“

Foto: archiv redakce

Brýle s odpruženými postranicemiFoto: archiv redakce

Brýle černo-zelené, tržnice, cena 29 Kč

Komentář optičky: „Ačkoli na obalu bylo uvedeno, že mají +0,5 dioptrie, naměřila jsem +3/4 dioptrie. Není to rozdíl, který by očím zásadně vadil. Horší je opravdu vysoká hodnota centrace – tedy 70 milimetrů, která vyhoví skutečně málokomu."

Foto: archiv redakce

Tyto brýle mají takovou rozteč, že vyhoví málokomuFoto: archiv redakce

Brýle fialové, vietnamský obchod, cena 39 Kč

Komentář optičky:„Deklarovaných +0,5 dioptrie jsem opravdu naměřila. Centrace je 65 milimetrů, tedy relativně průměrná. Kvalita obrouček je skutečně nízká, již během měření odpadla jedna stranice.“

Foto: archiv redakce

Brýle jsou z měkkého materiálu, a už při měření dioptrií jim upadla „nožička"Foto: archiv redakce

Brýle červené v pouzdře, Levné knihy, cena 39 Kč

Komentář optičky:„Už při manipulaci s brýlemi je znát, jak je použitý materiál obrub měkký, a úplně se bojíte, že se vám rozpadnou v ruce. +2,5 dioptrie odpovídá, centrace je 65 milimetrů, tedy průměrná.“

Foto: archiv redakce

Velmi měkký materiál, který zřejmě dlouho nevydržíFoto: archiv redakce

Koupit, nebo nekoupit?

Jednoznačný verdikt, zda si takové brýle pořídit či nikoli, je na vás. „Pokud je důvodem cena, pak mohou specializované obchody s optikou nabídnout obroučky, které hradí pojišťovna, a včetně skel byste do nich investovali asi pasesát korun. Sice nebudou mít tak líbivé tvary, ale vaše oči budou v bezpečí," říká Kristina Konětopská.

Někteří oční lékaři jsou k levným brýlím smířlivější, pokud je použijete jako nouzové řešení – do kapsy do obchodního domu, když potřebujete jen na minutu přečíst jízdní řád nebo přebal zboží v obchodě. „Rozhodně nedoporučuji nákup bez toho, abyste absolvovali vyšetření, které určí počet dioptrií. Alespoň v tomhle mějte jistotu," uzavírá Kristina Konětopská.

Koupili jste si někdy brýle v tržnici nebo v obchodním domě? Napište nám své zkušenosti!

Reklama

Načítám