Hlavní obsah

Levandule ho navnadí

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Bylina má čisticí i hojicí účinkyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Levandule - bylina, která je obsažená ve velkém množství kosmetických přípravků. Není to jen pro její charakteristickou vůni, jak se zpívá „celičká levandulová", ale má i blahodárné čisticí a hojicí účinky na pleť, uvolňuje svaly a zklidňuje duši. Zkuste některý z našich tipů, váš partner neodolá...

Článek

Provance ve vaně

Levanduli dnes už koupíte v každém květinářství, mnoho lidí si ji také pěstuje na zahrádce nebo terase. Asi nejjednodušší, co si z levandule můžete připravit, je odvar do koupele. Stačí malou hrstičku květů spařit horkou vodou, nechat 10 - 15 minut louhovat a potom přecedit do koupele. Vyluhované květy můžete ještě zavázat do plátýnka (stačí obyčejný pánský kapesník) a přihodit také do koupele. Levandule působí relaxačně a ještě si provoníte tělo. Čistým výluhem si můžete spláchnout vlasy po mytí, je to dobré na lupy a mastné vlasy.

Připravte si levandulový olej

Nebo si vytvořte sama doma levandulový olej. To už je časově náročnější. Květy levandule, nejlépe jeden celý hrníček, nechejte louhovat ve čtvrt litru kvalitního oleje lisovaného za studena. Na tmavém studeném místě po dobu nejméně šest týdnů. Extrakt samozřejmě bude slabší než esenciální levandulový olej, který si koupíte v obchodě. Ale hodí se na potírání spálené pleti sluníčkem, na masáž unavených nohou, nebo jako přísada do koupele.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Levandule pomáhá i při nespavostiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Celá celičká levandulová

Tělové mléko s levandulí působí na pokožku regeneračně a relaxačně. Svou vůní navodí i psychické uvolnění. Odzkoušet můžete celou řadu přípravků, např. Tělové mléko s leknínem a levandulí od Avonu, Levandulové tělové mléko od L´Occitane nebo Tělové mléko Levandule - Aloe Vera od Body Spa. Jsou výborná po večerní koupeli, aby se vám dobře usínalo.

A zkuste také levandulové mýdlo od britské značky Bronnley nebo parfémovaný tělový pudr. Potom budete skutečně celá levandulová. Stejnou značku mýdla používá i britská královská rodina.

Levandule léčí

Máte-li sklon k vyrážkám v obličeji nebo k akné, můžete vyzkoušet pleťový olej, který má dezinfekční a zklidňující účinky. Vybírat můžete z poměrně široké škály na trhu, vyzkoušet můžete Levandulový pleťový olej Salus nebo Levandulový ocet na akné od L´Occitane případně Tisserand Lavender Face Wash - levandulovou odličovací pleťovou pěnu apod.

Foto: bronnley.co.uk

Značku Bronnley používá i britská královská rodinaFoto: bronnley.co.uk

První pomoc

Znáte ten pocit, kdy se den povede tak, že jste zralá na obklad. Potom mějte v lednici přichystaný studený obklad od Tisserand Head Cooling Cushion, obsahuje levandulové květy s lněným semínkem, uklidňuje a osvěžuje a poskytuje bleskurychlou úlevu.

Nebo se vám špatně usíná? Potom si dejte pod polštář plátěný pytlíček sušené levandule. Můžete si ho i koupit, ale z vlastních zdrojů je samozřejmě lepší. A také funguje, když si těsně před spaním zapalíte levandulovou vonnou svíčku, ty z Ikea jsou dostatečně aromatické.

Přesvědčili jsme vás, že je levandule bylinka, která stojí za vyzkoušení? Voní vám levandule? Napište nám na info@prozeny.cz své tipy na levandulové přípravky.

Reklama

Související témata:

Načítám