Hlavní obsah

Budujete zimní zahradu? Podívejte se, jaké květiny do ní vybrat

Foto: David Hughes; Shutterstock.com

Foto: David Hughes; Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rostlin vhodných do zimních zahrad najdete na trhu velké množství. Vybírat byste měli nejen podle toho, zda se k sobě hodí a jak moc vyrostou, ale i podle typu právě vaší oázy klidu a odpočinku.

Článek

Pohled do zeleně, ještě lépe do kvetoucí zeleně z pohodlí křesla, je ten správný relax. Aby byla vaše zimní zahrada opravdu krásně zelená, musíte do ní vybrat ty správné rostliny, kterým se v daných podmínkách bude dařit, a to hlavně v zimě, protože jednotlivé druhy mají rozdílné nároky na zazimování.

Správná rozhodnutí

Než se pustíte do budování vlastního kousku ráje, měli byste si promyslet, co v něm chcete pěstovat. Pokud už přijdete k hotovému, květenu vybírejte pečlivě. Hlavně berte v úvahu, zda je prostor v zimě plně, či částečně vytápěný, nebo vůbec. Velký vliv na teplotu i v zimním období má také poloha oken. Do jižně směrových zimních zahrad patří květiny, které mají rády plné slunce. Oproti tomu v těch orientových severně se bude dařit odrůdám, kterým nevadí chlad. Dalšími hledisky jsou pochopitelně vaše možnosti s ohledem na náročnost pěstování, velikost vzrostlým rostlin a období květu.

Středomoří na dosah

V nevytápěných, jen temperovaných zimních zahradách se teplota pohybuje zpravidla mezi 8 až 20 °C, v létě je samozřejmě mnohem vyšší. Takové podmínky vyhovují rostlinám pocházejícím ze Středomoří a subtropického pásma, což jsou například myrta, rozmarýn či fíkovník. Neměli byste zapomenout na citrusy, protože vytvářejí typickou středomořskou atmosféru a okouzlují bílými kvítky a žlutými či oranžovými plody. Zazimovat zde můžete i ty, které v létě pěstujete na zahradě či terase, třeba ibišky, azalky, gardénie, jasmíny či některé druhy bambusů.

Foto: David Hughes; Shutterstock.com

Foto: David Hughes; Shutterstock.com

Klima pro tropické krásky

Pokud máte zimní zahradu s vytápěním, zpravidla v ni budete udržovat teplotu kolem 16 °C i v zimě. Můžete zde pěstovat všechny pokojové rostliny, které si libují ve stabilních, téměř ideálních podmínkách. Zkuste třeba orchideje Phalaenopsis, bromélie, guzmánie, tillandsie a další tropické druhy. Pokud to místo dovolí, jistě si oblíbíte banánovník, fíkovník malolistý nebo atraktivní Buddhovu ruku. Nádherně také vypadá zederach hladký, strom se šeříkově zbarvenými květy a oranžovými bobulemi, či jasmín sambakový.

Foto: MJTH; Shutterstock.com

Foto: MJTH; Shutterstock.com

Domácí posezení v přírodě

V zimní zahradě, která je nedílnou součástí bytu, zpravidla panují stejné teploty jako v ostatních místostech, tedy přibližně 18 až 22 °C. Nevýhodou bývá nízká vzdušná vlhkost, ta některým květinám vadí. Výhodou ovšem je, že si v ní můžete příjemně a dlouze posedět jen tak nalehko, přestože venku je nevlídno a sychravo. V tomto případě sáhněte po klasických pokojových rostlinách, které nevyžadují chladnější zazimování. Zkusit můžete i některé druhy citrusů, Buddhovu ruku vypěstujete i v bytě.

Aby zimní zahrada vypadala krásně po celý rok, měli byste se zamyslet i nad tím, jak v ní jednotlivé rostliny rozmístíte. Ty vyššího vzrůstu dejte dozadu a menší před ně. Také se je snažte zkombinovat tak, aby jednotlivé druhy kvetly v různých obdobích, ať se máte pořád na co dívat.

Načítám