Hlavní obsah

Milujete atmosféru Středomoří? Pořiďte si domů citrusy

Foto: Enrique Arnaiz Lafuente; Shutterstock.com

Foto: Enrique Arnaiz Lafuente; Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Citrusy jsou oblíbenou živou dekorací nejen ve Středomoří, ale i u nás. Celý rok jsou zelené, krásně kvetou a do vašich domovů vnesou nádech subtropické atmosféry.

Článek

Citrusů existuje celá řada, sazenice jsou snadno k dostání a ani pěstování není složité. Nejznámějšími druhy, kterým se daří v našich klimatických podmínkách, jsou mandarinky, pomerančovníky a citroníky, seženete i sazenice limetek, kumquatu a calamondinu. Že nevíte, co to je, a jak který citrus pěstovat? Poradíme vám, jak na to.

Letní a zimní nároky

Při péči o citrusy, která se liší podle ročního období, stačí dodržet několik základních pravidel, podstatná je pravidelnost. Respektovat střídání teplot v létě a v zimě je důležité, bez správného zazimování se totiž nedočkáte úrody. V létě je zalévejte často a přihnojujte zhruba jednou týdně. Běžná hnojiva jim však nevyhovují, citrusy potřebují ta bez vápníku, která naopak obsahují železo proti žloutnutí listů. V zimě stačí přihnojovat jednou měsíčně a bal udržujte jen vlhký, mnoho vody by mohlo rostlinu zahubit.

Nezapomeňte také mladé rostliny pravidelně přesazovat a vždy poté by měl následovat řez, kdy odstraníte korunu zahušťující větve a zkrátíte bezlisté nebo bujné větvičky. Průběžně rovněž kontrolujte, zda rostlinu nenapadli škůdci, nejčastěji mají na citrusy spadeno svilušky, puklice, mšice a vlnatky. Pokud se objeví, ihned aplikujte přípravky, které vetřelce vyhubí, ale rostlině neublíží.

Foto: Cora Mueller; Shutterstock.com

Foto: Cora Mueller; Shutterstock.com

Pravda je, že pěstování citrusů ze semínek moc úspěšné nebývá, navíc byste dlouhé roky čekali, než by začaly kvést. Raději si pořiďte roubované nebo řízkované rostliny, a to ideálně vypěstované v našich podmínkách, na které už tím pádem budou přivyklé. Výběr máte velký. Je dobré vědět, že při roubování je důležitá volba vhodné podnože. Často se používá citronečník trojlistý, pro pěstování v bytech se hodí podnože Carizo.

Citroník pro začátečníky

Pokud s pěstováním citrusů teprve začínáte, zvolte jako první citrony. Jsou nejméně náročné a přitom jim nechybí nic z krásy ostatních, náročnějších druhů. Stačí jim kvalitní, hodně prodyšný substrát, aby nezůstával přemokřený. Dále pravidelná zálivka a dostatek nejlépe rozptýleného světla. Za starostlivost se vám odvděčí krásnými květy i plody.

V létě můžete citroník v květináči umístit ven, na zahrádku nebo třeba i na balkon. Než začne topná sezona a uhodí první mrazíky, přeneste jej do chladné části bytu nebo domu, do haly či chodby, kde je sice nižší teplota, ideálně kolem 10 až 15 °C, ale dostatek světla. Ideální je, pokud si můžete doma vybudovat zimní zahradu.

Buddhova ruka do teplého bytu

Pokud doma nemáte chladnější místnost, zkuste pěstovat Buddhovu ruku. Na rozdíl od ostatních citrusů totiž chladné zazimování nevyžaduje. Před zimou kompletně shodí listy, zůstanou jen květy a případně plody. Na okně se severní či východní orientací přečká zimní období bez problémů. Potřebuje dobře propustný substrát s drenáží, dostatek vody a světla. Začíná kvést druhým rokem na jednoletém dřevě.

Foto: Nicolette_Wollentin; Shutterstock.com

Buddhova rukaFoto: Nicolette_Wollentin; Shutterstock.com

Tento drobnější roubovaný keřík má velmi zvláštní plody, které skutečně připomínají dlaň s prsty. V poměru k velikosti celé rostliny dosahují velkých rozměrů, proto raději nechte dozrát jen dva až tři. Plody se využívají ke kandování nebo je můžete usušit a vložit jako přírodní aroma do skříně mezi oblečení.

Všechny citrusy si potrpí na opravdu dobře propustnou půdu. Vhodný substrát si klidně připravíte sami, a to ze dvou dílů zahradnického substrátu, jednoho dílu písku a jednoho dílu těžké jílovité zeminy. Nezapomeňte také na účinnou drenáž, třeba keramzit nebo hrubý štěrk.

Citrusy jsou značně přizpůsobivé, můžete je pěstovat i v horších podmínkách, než jaké doporučují odborníci. Při správné péči vás potěší květy i plody už za dva až tři roky poté, co si rostlinu pořídíte.

Načítám