Hlavní obsah

Co je dobré vědět o horkovzdušné fritéze? Šetří čas, peníze i kalorie, ale musí být dostatečně velká

Foto: Hazal Ak, Shutterstock.com

Foto: Hazal Ak, Shutterstock.com

Křupavé hranolky bez oleje, voňavé kuře bez námahy a kuchyně bez pachu přepáleného tuku. Horkovzdušná fritéza slibuje rychlé vaření, méně oleje i úsporu energie. Ale stojí opravdu za to? Přečtěte si, co o ní možná ještě nevíte, abyste se mohli rozhodnout, jestli o ni stojíte.

Článek

Když se řekne fritéza, možná si vybavíte nádobu plnou vroucího oleje – a třeba i pořádnou dávku výčitek z konzumace smažených jídel. Jenže nová generace horkovzdušných fritéz používá místo tuku horký vzduch, který jídlo propeče ze všech stran. Výsledek? Dokonale křupavý povrch, šťavnatý vnitřek a o devadesát procent méně tuku. A co je nejlepší? Zvládne to rychleji než trouba – a bez předehřívání.

1. Univerzální využití

Zatímco první friťáky zvládaly především smažení, dnešní fritézy dokážou péct, ohřívat, grilovat (třeba i na otáčecí jehle), sušitvařit v páře. Udrží až 90 % vitaminu C a přirozenou chuť potravin: zelenina zůstává svěží, maso není vysušené a ryby mají kůrku „jako z restaurace“. Lze v ní nechat kynout těsto, připravit muffiny anebo popcorn. A pokud má přístroj parní funkci, přiblíží se malému konvektomatu.

2. Připravíte dvě jídla najednou

Moderní fritézy často nabízejí dva oddělené koše nebo přepážku, proto je možné současně připravit třeba kuře a hranolky. Každá část má svůj čas i teplotu, takže se chutě nemíchají. Dobu přípravy lze většinou synchronizovat a vše je tak hotové ve stejný okamžik. Takže už žádné stresy, že maso už je měkké, ale brambory ještě ne.

3. Šetří čas i elektřinu

Zatímco klasická trouba se musí předehřát, fritéza se rozjede okamžitě. Díky menšímu objemu a moderním technologiím spotřebuje až o 50 % méně energie a přitom upeče stejně rychle – nebo dokonce rychleji. Za dvacet minut tak máte na stole celé kuře nebo plný koš zeleninových hranolků. A ještě u toho nemusíte hlídat plotnu.

4. Čištění je snadné a rychlé

Zapomeňte na mastnotu, zápach, odstraňování přepáleného tuku… Vnitřní nádoby moderních přístrojů mají nepřilnavý povrch a stačí ho otřít houbičkou nebo vložit do myčky. Protože se používá minimum oleje, fritéza se nešpiní tolik jako pánev. Jen pozor na drátěnky – ty by mohly poškodit povrch.

5. Stačí kapka oleje

I když se o přípravu jídla postará horký vzduch, do horkovzdušné fritézy se dává trocha oleje. Dodá pokrmům nejen lepší barvu, ale také chuť.

Jak vybrat horkovzdušnou fritézu

Chcete jíst zdravěji, ale nechcete se vzdát křupavých dobrot? Pak je možná čas začít uvažovat o pořízení horkovzdušné fritézy. Není to jen módní výstřelek, ale praktický pomocník, který umí nahradit troubu i pánev. Ušetří čas, energii a možná i pár kalorií. A podle zkušeností těch, kteří ji už používají, ke klasickému smažení se už vrátit nechtějí.

Při výběru je zásadní vybrat dostatečně prostorný hrnec, abyste do něj mohli najednou vložit tolik jídla, aby se najedla celá rodina. Pokud totiž musíte něco chystat nadvakrát, už se tolik nevyplatí, i když zdravější je tato příprava i tak.

Uvažujete o nákupu horkovzdušné fritézy?

Načítám