Hlavní obsah

Horkovzdušná fritéza: Drahá zbytečnost, nebo malý zázrak, který nutně potřebujete? Šetří čas i peníze

Foto: miophoto, Shutterstock.com

Foto: miophoto, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horkovzdušné fritézy se staly trendem moderní kuchyně. Nabízejí alternativu k tradičnímu vaření a pečení, výsledkem jsou rychle hotové, zdravější a chutnější pokrmy. Protože získávají na popularitě, není od věci si uvědomit, jaké jsou jejich výhody i nevýhody, a říct si pár triků a receptů.

Článek

Horkovzdušné fritézy jsou bezesporu inovativním zařízením, které přináší řadu výhod při smažení a pečení. Je však důležité brát v úvahu jejich omezení a zvážit, zda jsou vhodné pro konkrétní potřeby každého kuchaře.

Výhody:

Nižší obsah tuku

Horkovzdušné fritézy umožňují přípravu smažených pokrmů s minimálním množstvím oleje, nebo dokonce bez něj. To znamená, že si můžete užívat oblíbená jídla s nižším obsahem tuku, což je pro ty, kdo si zakládají na zdravém stravování, velkou výhodou.

Rychlost přípravy

Tento typ fritéz je známý svou schopností připravit jídlo rychleji než běžné kuchyňské spotřebiče. Díky silnému proudění horkého vzduchu kolem potravin se zkracuje doba pečení, takže pokud máte málo času na vaření, je pro vás horkovzdušná fritéza ideální volbou.

Snadná údržba

Horkovzdušné fritézy mají často odnímatelné části, které lze vyčistit v myčce na nádobí nebo ručně. Díky tomu můžete snadno udržovat zařízení v čistotě a prodloužit tak jeho životnost.

Nevýhody:

Omezený objem

Většina horkovzdušných fritéz je poměrně malých, což může být problém při přípravě velkých rodinných obědů. Pokud vaříte pro větší skupinu lidí, nezbyde vám nic jiného než jídlo vařit ve více várkách.

Cena

Oproti tradičním fritézám nebo pečicím troubám mohou být horkovzdušné fritézy dražší. Je nutné zvážit, zda jsou přínosy v podobě nižšího obsahu tuku a rychlejší přípravy hodnotné pro vaše potřeby.

Omezená variabilita pokrmů

Přestože horkovzdušné fritézy nabízejí širokou škálu možností, některé pokrmy mohou stále vyžadovat tradiční způsob přípravy.

Foto: grandbrothers, Shutterstock.com

Smažení bez tuku? Před pár roky nemyslitelné, dnes stačí horkovzdušná fritézaFoto: grandbrothers, Shutterstock.com

Tipy a triky pro přípravu jídel v horkovzdušné fritéze mohou zlepšit výsledky a využití tohoto moderního kuchyňského zařízení. Zde je pár užitečných rad:

Použijte správné množství oleje

Přestože jednou z výhod horkovzdušné fritézy je možnost vaření s minimálním množstvím oleje, přidání malého množství tuku může zlepšit chuť a křupavost jídel. Olejem stačí pokrm před smažením postříkat nebo potřít.

Předehřejte fritézu

Před začátkem vaření je ideální nechat fritézu předehřát. To zajistí, že se jídlo připravuje od okamžiku, kdy vstoupí do horkého vzduchu.

Fritézu nepřeplňujte

Ačkoliv je nutné dodržovat maximální kapacitu fritézy, i tak ji neplňte přespříliš. Je nutné, aby horký vzduch mohl volně proudit kolem jídla, což zaručí rovnoměrné propečení a opečení.

Obracejte pokrmy průběžně

Aby se zajistila rovnoměrná příprava, pravidelně obracejte jídlo nebo míchejte obsah koše. Tím se zabrání nerovnoměrnému zapečení a zajistí se optimální chuť a textura.

Připravte se na křupavou kůrčičku

Pokud při pečení v horkovzdušné fritéze zvolíte moc vysokou teplotu, můžete díky minimu tuku „přehnat“ na mase kůrčičku. Ta by se mohla vysušit, proto pokud chcete péct na vyšší stupně, raději maso potřete marinádou nebo olejem.

Udržujte čistotu

Pravidelně fritézu čistěte, abyste zabránili ukládání zbytků potravin a mastnoty. Ty by se mohly začít připalovat a ovlivnit tak výslednou chuť pokrmu.

Sledujte pokrm

Při používání fritézy je dobré (hlavně ze začátku) pravidelně pokrm sledovat. Rychlost pečení může být v některých modelech vyšší, a tak buďte ve střehu, aby nedošlo k připálení.

Foto: AUYNantapon, Shutterstock.com

Maso můžete připravovat společně s přílohouFoto: AUYNantapon, Shutterstock.com

Vyzkoušejte různé recepty

Nebojte se experimentovat s různými recepty a druhy jídel. Horkovzdušná fritéza může být vynikajícím nástrojem pro přípravu široké škály pokrmů od hranolek až po pečené maso.

Křupavé kuřecí kousky

Suroviny:

  • 500 g kuřecích prsou, nakrájených na kousky
  • 2 lžíce oleje
  • Sůl, pepř, paprika a sušený česnek dle chuti

Postup:

01.

Kuřecí kousky promíchejte s olejem a kořením. Vložte je do koše fritézy a pečte při 180 °C asi 15–20 minut, nebo dokud nejsou křupavé.

Smažené batátové hranolky

Suroviny:

  • batáty, oloupané a nakrájené na hranolky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl, pepř, paprika a kmín dle chuti

Postup:

01.

Hranolky smíchejte s olejem a kořením. Přidejte je do fritézy a smažte při 200 °C asi 15–20 minut, občas je promíchejte.

Pečený losos s bylinkovým máslem

Suroviny:

  • filety lososa
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • Čerstvé bylinky (petržel, koriandr, tymián)
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup:

01.

Lososa posolte a opepřete, potřete rozpuštěným máslem a posypte nasekanými bylinkami. Pečte ve fritéze při 180 °C po dobu 12–15 minut, nebo dokud není losos propečený.

Rozhodli jste se, že nezůstanete jen u zdravější přípravy jídel a zkusíte celkově zdravější životní styl? Podívejte se na náš speciál o dietách a hubnutí.

Související témata:
Horkovzdušná fritéza
Zdravé smažení

Načítám