Hlavní obsah

Sněženky a bledule: V přírodě jsou chráněné, tak si je vypěstujte sami. Nepotřebují ani hnojit!

Foto: Mike Pellinni, Shutterstock.com

Foto: Mike Pellinni, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jarní cibuloviny jsou velmi oblíbené. Sněženky a bledule nemají vysoké nároky a zahradu ozdobí už koncem zimy, kdy se příroda teprve začíná pomalu probouzet ze zimního spánku. Jak je pěstovat? Není na tom nic složitého.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Sněženky a bledule vykvétají povětšinou v únoru a ne nadarmo se jim říká poslové jara. Jejich něžné kvítky přinášejí vidinu delších dnů a počínající zahrádkářské sezony. Líbí se vám? Pěstování je snadné, vyhýbají se jim nemoci i škůdci a v zimě se nemusíte bát, že vymrznou. Rozrůstají se ve velkých trsech a naleznete je také ve volné přírodě, často pod stromy nebo kolem potoků – mají totiž rády vlhko.

Oba druhy patří k jarním cibulovinám, vypadají ale každá trochu jinak a mají i trochu rozdílné nároky na pěstování. Ve volné přírodě jich u nás bohužel kvapem ubývá, především kvůli sběru a ničení jejich přirozeného prostředí. Sněženky i bledule patří k chráněným druhům a nesmí se sbírat žádná jejich část, ať už nadzemní, nebo podzemní. Jestli si tedy přejete mít tyto něžné krásky na vlastní zahradě, musíte si je pořídit v zahradnictví nebo od jiného zahrádkáře.

Pozor na mazlíčky a děti!

Tak jako většina okrasných cibulovin jsou i sněženky a bledule jedovaté. Pokud máte tedy doma zvědavého průzkumníka, který nenechá žádnou rostlinku na pokoji, pěstování sněženek a bledulí zvažte. Jelikož se na zahradě probouzejí mezi prvními, zaručeně je zaujmou.

Jak se pěstují sněženky

Na světě sice existuje kolem 400 druhů sněženek, ale u nás se ve volné přírodě vyskytuje pouze jeden, a to sněženka podsněžník. Můžete ji vidět rozkvétat již od konce ledna a kochat se jí můžete zhruba do března. V zahradnictví seženete mnoho kultivarů, nejkrásnější jsou plnokvěté (například kultivar Flore Pleno).

Kdy se sází sněženky?

  • Na podzim (od září do listopadu) se vysazují cibulky ve shlucích alespoň po šesti kusech zhruba 5 cm hluboko do země.
  • Na jaře můžete koupit krásné nakvetlé sazenice vhodné do truhlíků nebo přímo do země.

MNOŽENÍ: Po odkvětu si listy sněženek ponechávají dlouho svou zelenou barvu a teprve až při vyšších teplotách zežloutnou a zatáhnou se. Právě tehdy je vhodné je množit dělením trsů cibulek a případně přesazovat.

PĚSTOVÁNÍ: Na půdu a živiny nejsou sněženky nijak náročné, sázejí se do vlhké, zásadité půdy. Stanoviště jim vyhovuje přistíněné, vhodné je sázet je pod keře a stromy nebo třeba k zídkám. Snesou ale i slunce, a tak jimi můžete ozvláštnit třeba skalku.

HNOJENÍ: Sněženky nehnojte – energii by pak investovaly do listů a nemusely by vůbec rozkvést.

Foto: freya-photographer, Shutterstock.com

Sněženky se rychle rozrůstají a jejich květy tvoří v přírodě krásné bílé koberceFoto: freya-photographer, Shutterstock.com

Jak pěstovat bledule

Zatímco v zahradách jsou bledule vidět mnohem vzácněji než sněženky, v přírodě naleznete hned dva zástupce této jarní cibuloviny – oba druhy voní a nakvétají později než sněženky.

  • Bledule jarní má obvykle dva větší květy a nakvétá během března.
  • Bledule letní má menší květy a bývá jich šest až sedm, je proto občas zaměňována s konvalinkou, kvete v dubnu až květnu.

PĚSTOVÁNÍ: Bledule mají rády výživnější a kyselejší půdu než sněženky a potřebují stanoviště, které je přistíněné a vlhké.

MNOŽENÍ A SÁZENÍ: Je stejné jako u sněženek, jen některé kultivary s většími cibulkami můžete zasadit až 10 cm hluboko.

HNOJENÍ: Bledule nehnojte, stejně jako u sněženek by hrozilo, že nevykvetou.

Mezi nejvyšší a největší druhy bledulí patří kultivar Leucojum Gravetye Giant, dorůstá výšky až 50 cm a je vhodný i k řezu.

Načítám