Hlavní obsah

Zahrádkářský rozvrh na celý rok: Co kdy vysít a vysadit?

Foto: Evgenia Tuzinska , Shutterstock.com

Foto: Evgenia Tuzinska , Shutterstock.com

Reklama

Abyste letos na zahradě nezaspali, připíchněte si na viditelné místo výsevní kalendář. Zahrádkářský rozvrh na celý rok vám připomene, kdy jakou zeleninu vysévat nebo vysazovat.

Článek

Stává se vám, že zatímco se rozmýšlíte, jak a co na zahradě zařídit, soused nelení a v březnu už vysévá mrkev, v květnu sklízí první ředkvičky a vysazuje rajčata? Jeho zahrada je po celou sezonu zelená a plná života, zatímco na té vaší se daří hlavně plevelu? Sousedovo tajemství je jednoduché: ví, kdy se co vysévá a vysazuje a řídí se tím. Můžete na něho číhat z okna a mhouřit oči na sáčky se semínky, abyste zjistili, jaký druh zeleniny se zrovna seje. Nebo si přečtěte náš celoroční výsevní kalendář.

Zahradnický kalendář na celý rok

Hospodářský rok má svá pravidla. Naši předci je dobře znali a ovládali. Na stole jim stával zemědělský nebo hospodářský kalendář, který se hemžil radami, jak, kdy a co vysévat, jak hnojit a jaké podmínky která zelenina potřebuje. Čím zkušenější byli, tím méně do něj nahlíželi. Že přišel správný čas na výsev, poznali podle počasí a půdy. Zemina nesměla být moc mokrá, hutná ani moc suchá. A pak – každá plodina má svůj čas. Řiďte se proto jedním ze zlatých pravidel starých hospodářů: nespěchejte, ale ani se neopozděte. Jakou připravit zeminu?

Foto: TatianaMara, Shutterstock.com

Dva krásné velké lístečky? Je čas přesazovat!Foto: TatianaMara, Shutterstock.com

1. Leden

Dlouhý bílý měsíc už je za námi. Koho svrběly prsty, mohl začít v teple domova předpěstovávat některé druhy zeleniny, jako je třeba celer, květák nebo salát.

2. Únor

Správný měsíc pro přípravu sazenic! Vysévejte papriky, rajčata, saláty, brokolici nebo lilek. Jak předpěstovat rajčata a papriky?

3. Březen

Půda voní jarem a je připravená na zušlechtění. Jak to jen půjde, načechrejte zeminu, přidejte kompost a připravte záhony na výsev. V březnu se vysévá celá fůra zeleniny: mrkev, petržel, špenát, salát, kopr, karotka nebo ředkvičky. Na sklonku března můžete vysazovat sazečky cibule. Když je teplejší počasí, vysévejte a vysazujte i bylinky, jako je pažitka nebo tymián, a také kadeřávek. Nezapomeňte na vzrostlé sazeničky paprik, rajčat a další zeleniny. Poprvé byste je měli přesadit, až budou mít dva lístečky.

4. Duben

Může být teplo i pořádná zima. Práce na zahradě uzpůsobte počasí. Na záhony vysévejte vše, co jste nestihli v březnu. Zelenina to dožene. Přidat můžete červenou řepu, černou ředkev nebo hrách. Vysazujte některé předpěstované druhy zeleniny, jako jsou saláty nebo brokolice. Sázet můžete také brambory – staří hospodáři je do země dávali kolem svatého Vojtěcha (23. 4.). Na bylinkový záhon už můžou také aromatické bylinky, jako je majoránka, šalvěj, máta, rukola, estragon nebo rozmarýn.

5. Květen

Jakmile je po svátcích tří zmrzlých mužů (polovina května), vysazujte ven sazečky choulostivější zeleniny, tedy okurky, cukety, dýně, rajčata, papriky nebo lilky. Po zmrzlících se vysévají také fazole. Pokud máte po sklizni ředkviček nebo prvního salátu či špenátu volné záhony, můžete vysévat druhou várku mrkve, červené řepy nebo černé ředkve pro pozdější sklizeň. Vysazovat lze ještě pořád sazečky cibule, vysévat můžete rukolu nebo celoroční salát. Co vysadit v květnu, abyste stihli sklizeň?

Foto: Cryptographer, Shutterstock.com

Po ledových mužích vysaďte všechnu citlivou zeleninu a druhou várku mrkve a červené řepyFoto: Cryptographer, Shutterstock.com

6. Červen

Začíná první větší sklizeň. Kde je místo, vysévejte červenou řepu, pozdní mrkev, černou ředkev. Ještě stihnou vyrůst. Vysévat můžete i zelí nebo růžičkovou kapustu pro pozdější podzimní sklizeň.

7. Červenec

První prázdninový měsíc to na zahradě bují. Pokud máte místo, můžete kromě sklizně i vysévat, například pekingské zelí, pozdní špenát nebo pozdní salát. Co všechno lze zasadit v červenci?

8. Srpen

Na uvolněné místo na záhonech vysévejte listovou zeleninu, jako je třeba celoroční špenát, polníček a rukola. Vyrostou vám i ředkvičky. Vysévat můžete také černý kořen, který sklidíte napřesrok.

9. Září

Také v září můžete vysévat listovou zeleninu (polníček, rukola, špenát), kterou sklidíte podle počasí ještě na sklonku podzimu nebo napřesrok na jaře. Do prázdných záhonů nasejte zelené hnojení.

10. Říjen

V říjnu sklízejte plody své zahradnické práce a nezapomeňte na úpravu záhonů. Pohnojte a zryjte záhony, ať si připravíte půdu pro příští rok. Teď je také nejlepší čas na založení nových záhonů.

Foto: meboonstudio, Shutterstock.com

Nic se nevyrovná čerstvé listové zelenině ze zahradyFoto: meboonstudio, Shutterstock.com

11. Listopad

Vysazujte česnek, který budete sklízet napřesrok. Uklízejte zahradu. Ryjte a hnojte záhony. Vysévejte zeleninu pro brzkou jarní sklizeň, jako je karotka, petržel, cibule nebo salát.

12. Prosinec

Zazimujte zahradu i zahradnické náčiní. Vařte si hutné zeleninové polévky z vlastních plodin. A těšte se na další zahradnický rok.

Reklama

Načítám