Hlavní obsah

Sklizeň z parapetu. Jaké bylinky pěstovat v únoru a březnu?

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Reklama

Únor – úmor, praví pořekadlo. Za okny tající břečka, málo slunce, plno bacilů. Abyste si čekání na jaro zpříjemnili, zřiďte si na parapetu zahrádku. Poradíme, jaké bylinky už teď pěstovat.

Článek

Předjaří může být vyčerpávající. Už je to dlouho, co vás po tváři šimralo slunce, které zároveň hřeje. Vzduch je studený celé dlouhé měsíce a tělo i mysl touží po povzbuzení a vitaminech. Co byste řekli tomu, kdybyste si k večeři připravili salát z doma vypěstovaných lístků, výhonků a bylinek? A kdyby vám to nestačilo, tady jsou další tipy na domácí pěstování bylinek a zeleniny.

Klíčky proti jarní únavě

Každá bába kořenářka ví, že vitaminy jsou důležitou zbraní proti jarní únavě a vyčerpanosti (konkrétní jídelníček, po kterém ožijete). Podle tradiční čínské medicíny je prý hodně síly už v samotných klíčcích, takže zjara můžete držet krok s přírodou a klíčit o sto šest. Parapet je k tomu jako stvořený.

Vůbec nejjednodušší je nechat vyklíčit semínka řeřichy. Můžete použít vatu, ale nemusíte. Vyberte si v zahradnictví semínka, která jsou určená ke klíčení, nikoli k setí – nejsou totiž chemicky ošetřena. Potřebovat už budete jen misku a vodu.

Pokud použijete vatu, nejdříve ji v misce namokřete, pak posypte semínky a navlhčete třeba rozprašovačem. Aby semínka dobře klíčila, potřebují správné podmínky: teplo, světlo, vlhkost. Nesmí vyschnout. Podobně můžete klíčit i bez vaty. Sklízet budete za pět až sedm dní. Sklizeň řeřichy je jednorázová – spotřebujte ji čerstvou, například do salátů nebo na chléb. Lístky můžete ustříhat nebo sníst i se semínky. Kromě řeřichy (víte, proč je tak zdravá?) si můžete naklíčit třeba i vojtěšku. Tu přidávejte do salátů, smoothies nebo obilných kaší.

Foto: ratmaner, Shutterstock.com

Řeřicha vám vyroste během několika dnů – na vatě i bez vatyFoto: ratmaner, Shutterstock.com

Pažitka, bazalka nebo koriandr

Bylinkami můžete zaplnit celý parapet. Výbornou jarní bylinou je pažitka, kterou můžete urychlit v teple domova. Pokud ji máte na zahrádce, vyjměte trs opatrně ze země, vsaďte ho do truhlíku a postavte na teplý parapet. Zalévejte. Brzy se ze zeminy začnou vytahovat šťavnaté zelené výhonky. Vypěstovat pažitku ze semínek je náročnější, raději poproste sousedy nebo známé na venkově, ať vám trs, jenž se přes zimu schovává v zemi, odkopnou. Podobně můžete urychlit i kadeřavou petržel (jak na předpěstování zeleniny).

Koriandr patří do asijské kuchyně a snadno ho vypěstujete v truhlíku (zkuste třeba lilkové kari s čerstvým koriandrem). Kulatá semínka vložte do zeminy, nechte mezi nimi dva tři centimetry místo, postavte na parapet a zalévejte. Na sklizeň budete sice čekat několik týdnů, ale stojí to za to. Při sklizni vždy ustřihněte celou rostlinku, použijte listy, případně měkčí části stonku. Co nesníte čerstvé, můžete zamrazit nebo nasušit.

Ze semínek se skvěle pěstuje i bazalka (je dobrá i proti nachlazení). Chce to opět trochu času a trpělivosti, než rostliny zesílí a urodí voňavé lístky. Odměnou vám bude silné aroma a mnohem lepší chuť než u kupované bazalky.

Foto: Frannyanne, Shutterstock.com

Pažitku můžete sklízet i z květníku na parapetu, dobře vám poroste i bazalka či koriandrFoto: Frannyanne, Shutterstock.com

Zelené jarní listí

Pokud toužíte po vlastním salátu, vysejte si zjara rukolu (pět druhů listové zeleniny, kterou můžete pěstovat na balkoně). Tato lehce štiplavá zelenina vás osvěží. Drobná semínka vysejte hustě do zeminy v truhlíku nebo ve větším květníku. Brzy budou rašit a za několik málo týdnů sklidíte. Listy nejlépe odstřihněte nebo odštípněte. Používejte čerstvé do salátů.

Klíčky, bylinky i listovou zeleninu můžete pěstovat třeba s týdenním odstupem, abyste si zajistili pravidelnou sklizeň. Nezapomeňte, že rostliny potřebují teplo, ale nikoli přetopeno, vlhko, ale nikoli přemokřeno. Potom porostou k vaší radosti.

Co si letos na parapetu vypěstujete vy?

Reklama

Načítám