Hlavní obsah

Voláme jaro: Tyto květiny vám udělají parádu za oknem už teď! Vsaďte na narcisy, hyacinty a petrklíče

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemůžete se dočkat jara a nutně už potřebujete vnést na vaše parapety trochu barev a vůní? Poradíme, čím je osázet a jak se o rostliny následně postarat.

Článek

Dny plné sluníčka a za chvíli sněhová vánice. Hřejivé slunce a v noci pod nulou. To je realita současných dní, kdy je počasí jako na houpačce. Ovšem i při takovém teplotním zmatku už můžete vysázet za okna jaro – tedy pár druhů květin, které všechno zmíněné v pohodě vydrží. Ukážeme vám navíc, jak s typicky jarními druhy květin pracovat a jakou péči potřebují.

Kvetoucí symboly jara

V květinářstvích se už prodávají druhy, které jsou symbolem jara – petrklíče, narcisy i hyacinty. Všechny snesou i lehký občasný mrazík, ale aby vydržely na parapetu mrazivou noc, to ne. Proto je také lepší, když v tuto roční dobu neosázíte truhlíky, ale vymyslíte variantu netradičních květináčů, kterou pak lze pohodlně přenést na noc domů. Pár nápadů pro vás máme.

Foto: Jakub Jurdič

Do většího květináče můžete namíchat všechny druhy jarních květin. Doplnit je můžete větvičkami vrby, které dodají výšku i další jarní prvek. Jen pozor na zálivku, cibuloviny mají raději spíš sucho.Foto: Jakub Jurdič

Petrklíč

Primulka, petrklíč či prvosenka – tři názvy pro jednu květinu, kterou můžete sehnat v nejrůznějších barvách i velikostech. Ideální teplota je pro ni mezi 10 a 15 °C. Krátkodobě vydrží i mrazík, ale to platí pro ty, které rostou v zemi. Kvete asi měsíc, protože květy dorůstají. Pak ji můžete přesadit z květináče do zahrady, kde přezimuje, a pokud zvolíte vhodné místo, spíš chráněné před sluncem, může kvést i dvakrát ročně. V květináči i na záhonku potřebuje střídmou zálivku a občasné přihnojení.

Foto: Jakub Jurdič

Prvosenka vydrží kvést dlouho. Můžete ji zasadit třeba do nevyužívané konvičky nebo smaltovaného hrnku.Foto: Jakub Jurdič

Narcisy

Narcisy rozkvetou při teplotě nad 12 °C. Zalít je stačí jednou týdně, po troškách a tak, abyste nepolévali cibule. Spíš vám odpustí, když je zapomenete zalít, než když je přelijete. Když odkvetou, můžete květy se stvolem vytáhnout z cibule a tu zasadit do zahrady. Postupně listy zežloutnou a uschnou, cibule se zatáhnou a vydrží do příštího jara, kdy zase vykvetou.

Jestli milujete narcisy ve váze, pak byste měli vědět, že do vody uvolňují látku, která je pro ostatní květiny jedovatá, takže se vyplatí nechat je samotné.

Foto: Jakub Jurdič

Narcisům to sluší i o samotě, zvlášť, když jsou ve skupině. Svědčí jim to s přírodními materiály.Foto: Jakub Jurdič

Hyacinty

Hyacinty jsou nejen krásné, ale i velmi intenzivně voní, až tak, že mohou způsobovat bolest hlavy a problémy alergikům. I hyacinty musíte zalévat střídmě, nikdy by kořeny, natož cibule, neměly stát ve vodě. Hyacint kvete až tři týdny, pak ho můžete také zasadit do zahrady, ovšem počítejte s tím, že příští rok sice vykvete, ale květ bude zřejmě mnohem menší.

Foto: Jakub Jurdič

Hyacinty se hodí do aranží s petrklíčem, který dodá barvu, než ony vykvetou. Jestli máte starou polévkovou mísu, pak ji rozhodně osázejte, květinám to bude velmi slušet.Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Hyacinty ani narcisy nepotřebují moc zeminy (hyacinty se obejdou i bez ní, jen ve sklenici). Proto je můžete vysadit i do úzké vázy, kde budou vypadat jako ve skleníku.Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Související témata:

Načítám