Hlavní obsah

Bude jaro! Namíchejte si substrát a připravte květníky

Foto: alinabuphoto, Shutterstock.com

Foto: alinabuphoto, Shutterstock.com

Reklama

Sice se zdá, že je jaro ještě daleko, ale za pár týdnů už bude všechno jinak. Nenechte se příchodem zahradnické sezony zaskočit a chystejte substráty, lopatičky i květináče. Zábava začíná!

Článek

I když je únor krátký měsíc, je vlastně dlouhý. Zima, pochmurno, a k tomu ještě pandemie. Zahradníky už svrbí prsty a možná se do zahradničení letos z nouze pustí i mnohý začátečník. Věcí, které se dají dělat ubývá, ale pokud máte kousek zahrady nebo aspoň balkon, můžete sázet, vysévat a pěstovat květiny, zeleninu i bylinky. Hýbete se, jste na čerstvém vzduchu, a ještě z toho máte užitek. Pro pravého hospodáře dříve začínala nová sezona druhého února, na Hromnice.

Příprava na zahradnickou sezonu

Zkontrolujte, co už máte doma. Jaká semínka vám zbyla od loňska? A v jaké jsou kondici? Nejsou už prošlá? Nezplesnivěla přes zimu? Vezměte si k ruce papír a tužku i svůj zahradnický plán a výsevní kalendář, abyste si poznamenali, jaká semena musíte dokoupit.

Potom se vydejte do kůlny, abyste prověřili stav náčiní. Prohlédněte rýče, hrábě, motyky i lopaty. Omyjte je, zbavte je železným kartáčem rzi a natřete je olejem. Naostřete zahradnické nože a nůžky. Pak se zaměřte na nádoby. Nejsou plastové květináče prasklé? V jakém stavu jsou hliněné květníky? Máte dost výsevních květináčů na předpěstování? Svůj nákupní seznam podle potřeby doplňte.

Zjara se budou hodit i pořádné holiny, do kterých neteče, a zásoba zahradnických rukavic. Udělejte si radost i drobnostmi – třeba zápichy do květníků, na něž napíšete, co jste vyseli. Pokud nechcete utrácet, posbírejte oblázky, očistěte je a trvanlivou barvou si na ně poznamenejte jména zeleniny, bylin i květin.

Foto: Ilona Peter-Halica, Shutterstock.com

Dobrá výbava dělá dobrého zahrádkářeFoto: Ilona Peter-Halica, Shutterstock.com

Bez substrátu ani ránu

V únoru už můžete předpěstovávat třeba papriky, celer nebo rajčata. K tomu potřebujete substrát. Můžete ho koupit nebo si ho sami namíchat. A takový domácí substrát, to je něco jako domácí rajčata. Je prostě mnohem lepší.

  • Domácí substrát číslo 1 - V nádobě smíchejte jeden díl kompostu, jeden díl rašeliny a jeden díl vermikulitu. Kompost je výživa, proto s ním nemusíte šetřit. Rašelina a vermikulit provzdušňují půdu, takže zemina je kyprá a dobře se s ní pracuje.
  • Domácí substrát číslo 2 - Pro tentokrát můžete přidat i kokosové vlákno, které pomáhá zemině zadržovat vodu, což vám ušetří častější zalévání. V nádobě smíchejte dva díly kompostu, jeden díl vermikulitu, jeden díl rašeliny a jeden díl kokosového vlákna. Co máme na mysli slůvkem díl? Je to jakákoli míra, kterou si zvolíte. Může to být třeba zahradní kbelík. Nebo klidně stará miska. Záleží na tom, kolik substrátu potřebujete vyrobit.
Foto: Dmytro Tyshchenko, Shutterstock.com

Domácí substrát je mnohem lepší než ten kupovanýFoto: Dmytro Tyshchenko, Shutterstock.com

Aby truhlík netekl a vydržel

Květináče budete potřebovat pro předpěstování i pro výsadbu letniček, muškátů, begónií, pelargonií nebo jiných květin, které milujete. Vybírat můžete z různých tvarů, materiálů, barev i provedení. Až jde z toho hlava kolem.

Ne každý květník nebo truhlík se ale hodí pro venkovní použití, ne každý je vhodný pro květiny doma nebo pro balkonové pěstování zeleniny. Proto dobře vybírejte.

Klasické plastové truhlíky pro květiny jsou sice oblíbené, ale v řadě ohledů nepraktické. Z levného plastu vám budou brzy praskat, a pokud nemají odtoky, mohou rostliny uhnívat. Proto raději investujte do truhlíku s odtokem nebo aspoň přidejte drenážní vrstvu – třeba z kamenů. Zapomnětlivcům přijde vhod samozavlažovací truhlík – rostliny pak podle potřeby stačí zalévat jednou týdně nebo jednou za čtrnáct dnů.

Pokud vás už nudí plastová nebo hliněná klasika, zkuste jiné materiály. Třeba květináče z materiálu polyston, který je vyrobený z pryskyřice, kamenné moučky a sklolaminátu. Vzhledem připomíná přírodní kámen a má i podobné vlastnosti. Další možností je sklolaminát nebo hliníkolaminát – květníky z těchto materiálů jsou pevné i odolné zároveň.

Reklama

Související témata:

Načítám