Hlavní obsah

Pokud kupujete zahradu, nezapomeňte si ověřit majitele, územní plán i vodní zdroj

Foto: ronstik, Shutterstock.com

Foto: ronstik, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít alespoň malou zahrádku je stále častěji snem mnoha městských rodin, které kromě vlastního ovoce a zeleniny touží i po troše klidu v zeleni mimo rozpálené ulice. Proto je stále větší zájem o koupi nebo pronájem kousku půdy. Na co si při tom dát pozor?

Článek

Jednou z nejoblíbenějších aktivit Čechů je zahrádkaření. Mít tak kousek zahrádky, kde by se dalo vypěstovat něco na talíř nebo do vázy a užít si poklidných večerů u grilu! Takových ale bohužel není moc a zájemců o koupi nebo jejich pronájem je víc než nabídek. I tak byste ale měli být při jejím výběru obezřetní.

Na co pozor při nákupu zahrádky?

Jestliže víte, že chcete koupit opravdu jen kus země, na kterém chcete něco vysadit, užít si klidu v zeleni a nic tam nebudovat, postačí nahlédnout do katastru a ověřit si majitele. Pokud ale máte do budoucna i stavební plány, měli byste už být pečlivější. „To je pak před koupí vhodné nahlédnout do územního plánu obce, kde zjistíte, zda je na něm možné v budoucnu stavět. Pokud je zahrada umístěna v zastavitelném území, lze pak řešit vyjmutí ze zemědělského půdního fondu a povolení stavby,“ uvádí Jan Martina, oblastní ředitel MM reality.

Co lze na zahradě postavit?

Na zahradě si můžete postavit kůlnu nebo zahradní domek i bez povolení či ohlášení. Stavební zákon stanovuje, že se u staveb do 25 m2  zastavěné plochy nevyžaduje povolení ani ohlášení. Pokud by ale byla větší, pak už se povolení nevyhnete. Do katastru přitom musíte zapsat i takové stavby, které přesahují 16 m2 zastavěné plochy a výšku 4,5 m. „Pokud kupujete zahradu, kde se už nějaký větší domek nachází, je vhodné si ověřit, zda je v katastru zapsaný a nejedná se o černou stavbu. A v případě, že tam zapsaný není, situaci napravit, abyste si ušetřili nepříjemnosti s úřady,“ doporučuje Jan Martina.

Foto: chayanuphol, Shutterstock.com

Před každým nákupem nemovitosti, tedy i pozemku nebo zahrady, si ověřte, zda opravdu jednáte s majitelemFoto: chayanuphol, Shutterstock.com

Zahrádka v kolonii

Hlavně ve městech a kolem nich jsou často zahrádkářské kolonie, kde se také občas něco uvolní a je k prodeji či pronájmu. V takovém případě je ale zapotřebí dopředu zjistit, v jakém režimu kolonie funguje a co si vlastně kupujete. Ve většině případů to totiž není pozemek jako takový, ale jen nájemní smlouva k němu.

Valná většina zahrádkářských kolonií totiž patří městu či obci - s tou má zahrádkářský spolek či sdružení uzavřenou nájemní smlouvu, na jejímž základě jednotlivé zahrádky pronajímá. Vy se většinou pak stanete členem takového sdružení a musíte dodržovat pravidla, která pro provoz určuje.

„Před podpisem smlouvy byste si měli ověřit, na jak dlouhou dobu má spolek s obcí uzavřenou nájemní smlouvu. Podstatné je se také seznámit s řádem kolonie, který specifikuje mimo jiné pravidla chovu zvířat a upravuje třeba i svoz odpadu nebo údržbu společných ploch,“ dodává Jan Martina.

Zahradničení v Praze

Hlavně v Praze radí odborníci velkou opatrnost, protože většina lokalit, kde zahrádky jsou, patří do oblasti zájmu developerů, kteří na nich mají v plánu stavět – takže se může stát, že jejich zájmy převáží a město smlouvu zahrádkářům vypoví, byť třeba s roční výpovědní lhůtou, a vy o svou investici přijdete. „Z tohoto pohledu je lepší, pokud má kolonie smlouvu s obcí či městem nikoli na dobu neurčitou, ale třeba na desítky let dopředu, ale i tu je možné ukončit, když se změní okolnosti, za kterých byla uzavíraná – může to udělat na návrh i soud. Dejte také pozor na to, zda členství ve sdružení není spojeno s nějakým větším vstupním poplatkem, a dopředu se informujte i o tom, jak velké jsou poplatky za užívání zahrady,“ radí advokátka Karolína Nová z advokátní kanceláře KN Legal.

Pozor na přístupové cesty

Na další úskalí upozorňuje Vladislava Kindlová z realitní společnosti Domov Beroun: „Problémem bývají nevyjasněná vlastnická práva k přístupovým cestám, což může zásadně ovlivnit možnost užívání zahrady. Jistotou asi je, pokud jde o cestu obecní s věcným břemenem pro ty, kdo zahrady užívají. Také pozor na to, aby ve stanovách sdružení nebylo předkupní právo v případě prodeje chatek nebo pronájmu zahrádek. To vše si je dobré předem ohlídat.“

Foto: Mino Surkala, Shutterstock.com

Zahrádku v kolonii si většinou nejde koupit, kupujete si jen nájemní smlouvu, která vás opravňuje ji užívatFoto: Mino Surkala, Shutterstock.com

Ověřte zdroj vody

Zahrádka nemůže prosperovat bez vody. Jestliže tam není studna nebo jiný zdroj, budete muset spoléhat jen na dešťovku, což nebývá dostačující. Pozor na využívání vody z potoka nebo blízké řeky! Vodní zákon říká, že si z nich můžete nabrat vodu do kbelíku nebo konve, ale nesmíte používat čerpadlo ani jiné technické pomůcky. Na ty potřebujete povolení vodoprávního úřadu. Za čerpadlo načerno můžete dostat pokutu až 50 000 Kč. Jestliže je na pozemku studna, chtějte vidět povolení k odběru podzemní vody a její kolaudaci. To nepotřebujete pro tu, která byla vyvrtaná před rokem 1955 a voda je využívána k soukromým účelům.

Načítám