Hlavní obsah

5 nápadů pro přírodní zahradu. Skrýše, kameny a divočina

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

V přírodní zahradě najdete od všeho kousek – skrýše pro ptáky a brouky, kousek divočiny i klasické užitkové záhony. Rozhodně si nepředstavujte zaplevelené kusy země, kde se daří hlavně kopřivám.

Článek

Přestěhovali jste se na venkov nebo toužíte po kousku romantiky ve městě? Zkuste kolem domu vytvořit přírodní zahradu. Nejde o změť všeho možného bez ladu a skladu, kde vegetace roste divoce všude, kde se jí zachce. I přírodní zahrady mají nápad a především pravidla – mimo jiné by se zde neměly používat umělé postřiky ani chemická hnojiva. Cílem je vytvořit takové podmínky, aby si místo zamilovali ptáci, včely nebo motýli.

Co by nemělo chybět v přírodní zahradě?

Než se do tvorby přírodní zahrady pustíte, rozhodněte se, že nebudete používat pesticidy, lehce rozpustná minerální hnojiva ani substráty s rašelinou. Vsaďte na kompostovanou zeminu, přirozené hnojení, jako je kravský či koňský hnůj, a přírodní postřiky vyrobené třeba z kopřiv.

1. Kousek louky na zahradě

Všimli jste si, že když sekáte trávu nakrátko, slunce vypaluje žluté nevzhledné kruhy? Buď budete trávník po anglickém stylu kropit vodou, nebo kus plochy věnujte louce a trávu nechte pořádně narůst. Je to estetické a vstřícné k přírodě. V zahradnictví pořídíte osiva pro bylinné trávníky nebo květnaté louky. Bylinky můžete sbírat a sušit, luční kvítí je krásné do vázy. A z obojího budou mít užitek motýli, včely i čmeláci.

2. Plot z planých keřů

Na přírodní zahraně by vám neměl chybět alespoň jeden keř. Zapomeňte ale na túje nebo exotické keře, jejichž název neumíte ani vyslovit. Vysaďte si raději keříky, které u nás rostou ve volné přírodě a můžete z nich mít užitek. Příkladem je černý bez (květy lze usušit na čaj a z bobulí vyrobit bezinkový likér), šípek (plody sušte na čaj) nebo líska (s oříšky si určitě poradíte). Živé ploty z planých keřů poslouží jako ochrana před větrem, a když pokvetou, budou se z nich radovat včely a další hmyz, k jejich kořenům se schovají ještěrky nebo ježci. Trnité keře (třeba hloh nebo trnka) jsou skvělým útočištěm pro ptáky.

Foto: Dezajny, Shutterstock.com

Keře černého bezu jsou krásné a užitečné zároveň, navíc lákají včelyFoto: Dezajny, Shutterstock.com

3. Trocha bylinkové divočiny

Také sem patří kousek krásné divočiny. Vyčleňte plochu pro bylinky, o nichž si mnozí myslí, že je to plevel – zahrada bude hned rozmanitější a štědřejší. Zkuste vysadit sedmikrásku, řebříček, popenec (upravte ho jako špenát, nezbytný je do bylinkové polévky nebo velikonoční nádivky) nebo divokou mátu či mateřídoušku. Kousek vyčleňte kopřivám, které jsou skvělé jako hnojivo, do nádivky i k přípravě čaje. O tento koutek se skoro nemusíte starat, bylinky si nasušíte a ještě se potěšíte pohledem na motýly.

4. Pár polínek nebo kamenů

Přilákejte život! Pamatujte na stanoviště, kde se mohou zabydlet třeba čmeláci. Nemusíte hned kupovat hmyzí domky – naprosto stačí, když někde navršíte dřevo, klacíky nebo svému osudu ponecháte pařez. Při troše štěstí si ho najdou včely samotářky. Hromady kamenů si zase mohou oblíbit rejsci, střevlíci nebo pavouci – i ti jsou přece užiteční.

Foto: Ivan Volozhanin, Shutterstock.com

Přilákejte včely samotářky, čmeláky a motýlyFoto: Ivan Volozhanin, Shutterstock.com

5. Zahradní jezírko nebo pítko

Kdo chce na zahradě kousek vody, může si vytvořit zahradní jezírko. Třeba přiláká i žáby a večer co večer vás budou těšit svým koncertem. Když po vodní ploše nijak netoužíte, myslete aspoň na ptáky, kteří v suchu a vedru nemají často kde pít. Vybavte zahradu pítky a nezapomeňte vodu pravidelně doplňovat. Krásně vypadají třeba jamky vytesané do kamenů.

Reklama

Související témata:

Načítám