Hlavní obsah

Přírodní hnojiva? Vyzkoušejte krev, trávu nebo popel

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aby byla úroda co největší a samozřejmě i nejchutnější, potřebují rostliny kvalitní zeminu a dostatek živin. Ty jim můžete dodat přihnojováním. Ideální je si vyrobit čistě přírodní hnojiva.

Článek

Pravidelně se starat o rostliny na zahrádce znamená je zalévat, ale i hnojit. Aby byla vaše úroda následně co nejkvalitnější a také řádně bio, můžete na hnojení využít čistě přírodní přípravky, které si vlastnoručně vyrobíte. Naštěstí to je velmi snadné a většinu surovin máte nejspíš doma nebo na zahrádce po ruce.

Hnojení jíchou

Jestli jste na své zahrádkářské pouti ještě nepotkali slovo jícha, pak je nejvyšší čas ji vyzkoušet. Jde o směs vody a přírodní suroviny, které v ní necháte kvasit. Výsledek je skvělým hnojivem, ale mnohdy i postřikem proti škůdcům. Příprava jíchy je možná buď cestou zastudena, nebo vařením. Většinou je praktičtější právě varianta první - studenou cestou.

Jíchu lze vyrobit z kopřiv, bylinek, listů košťálovin, ale třeba i slepičinců. Potřebujete jen dostatečně velkou nádobu, protože na zhruba kilogram suroviny potřebujete deset litrů vody. Nádoba by měla být uzavíratelná, protože jícha má velmi pronikavý odér.

Postup je snadný - do nádoby vložíte trávu, bylinky nebo slepičince, zalijete dešťovou nebo odstátou vodou a necháte kvasit asi čtrnáct dní. Vhodnou dobu poznáte podle toho, že roztok ztmavne a přestane pěnit. Jednou za dva až tři dny ji promíchejte a pak zas zaklopte. Raději ji vyrábějte v odlehlejším koutě zahrady, aby vás neobtěžoval zápach. Až bude jícha zralá, nařeďte ji 1 ku 10 s vodou a tímto roztokem zalévejte. Rostlinnou jíchou zalévejte jednou za týden až dva od jara do podzimu. Tou ze slepičinců jen jednou za měsíc. Vždy je dobré ji používat ve chvíli, kdy je půda vlhká po dešti nebo zálivce.

Co funguje proti slimákům? Bez chemie i nůžek…

Každá jícha má trochu jiné vlastnosti

  1. Jícha z kopřiv je plná železa, které podporuje růst zelené hmoty, tedy listů, ale také funguje jako postřik na mšice. Prospěje hlavně maliníkům, jahodníkům a ovocným stromům.
  2. Jícha z přesličky je skvělým postřikem na padlí, a protože obsahuje hodně křemíku, podporuje růst kořenového systému, pomáhá vstřebávat živiny, zlepšuje nasazování květů a velikost plodů. Křemík zvýší i produkci chlorofylu v rostlinách.
  3. Jícha z listů košťálovin, tedy ze zbytků květáku, kedluben, zelí, je podobně skvělá jako detoxikace půdy od těžkých kovů, ale je i univerzálním hnojivem.
  4. Jícha ze slepičinců je velmi intenzivní, ředí se i 1 ku 15, a protože obsahuje hodně dusíku a fosforu, je vhodná na hnojení rajčat, košťálové zeleniny nebo okurek.
Foto: Melica, Shutterstock.com

Kopřivy jsou skvělé nejen pro zdraví lidí, ale i pro zdraví rostlin. Vyrobte z nich přírodní hnojivo – jíchuFoto: Melica, Shutterstock.com

Hnojení popelem

Až budete příště dělat oheň a opékat si špekáčky, nebo jestli doma topíte v kamnech dřívím, rozhodně nevyhazujte popel, který po ohni zbyde. Je skvělým hnojivem, protože obsahuje fosfor, hořčík, draslík a vápník. Můžete ho buď dát do kompostu, nebo rovnou na záhony s okrasnými rostlinami, ale i plodovou zeleninou.

Hnojení travními zbytky

Na hnojení květin a zeleniny můžete použít i zbytky trávy po sečení zahrádky. Lze je využít i k mulčování. Musíte jen dávat pozor, aby vrstva trávy nebyla moc silná, stačí 3-5 centimetrů, jinak by začala hnít. Vyberte jen takovou travní drť, která neobsahuje plevel a travní semena. Před aplikací ji nechejte den zavadnout a pak rozprostřete na záhony. Z trávy můžete vyrobit i jíchu, ta pak obsahuje hlavně dusík a draslík, takže se hodí jako univerzální hnojivo, například pod rajčata, cukety nebo dýně.

Hnojení lógrem

Milovníci turecké kávy a majitelé automatických kávovarů by si měli zcela jistě schovávat kávovou sedlinu čili lógr. Obsahuje hodně dusíku, draslíku, fosforu a dalších minerálů. Stačí nechat sedlinu uschnout, obsypat jí okolí rostliny a zapracovat do půdy. Kávu milují borůvky, ale i hortenzie, azalky, rododendrony a další kyselomilné druhy. Toto hnojivo stačí aplikovat jednou za měsíc. Zbytek lógru můžete sypat na kompost.

Foto: Nor Gal, Shutterstock.com

Kávová sedlina neboli lógr je pro zahrádku cennou surovinou – funguje jako skvělé hnojivo hlavně pro rostliny, které milují kyselou půduFoto: Nor Gal, Shutterstock.com

Hnojení bramborovou vodou

Dobrým hnojivem je i voda, kterou slijete po vaření brambor - tedy pokud na to budete myslet a neosolíte ji. Jednou týdně ji můžete použít pro zálivku venku, ale klidně i na pokojovky.

Hnojení krvavou vodou

Zůstala vám v misce po syrovém masu krvavá voda? Je jí škoda nalít do odpadu, protože obsahuje hodně železa, minerálů a vitaminů. Použijte ji jako hnojivo k pokojovým rostlinám nebo i těm venkovním. Pokud ji naředíte, udělejte si z ní postřik na listy, budou lesklejší.

Související témata:
Jícha

Načítám