Hlavní obsah

Máte rádi muškáty a petúnie? Vypiplejte si je od semínka. Právě teď je čas předpěstovat si sazeničky

Foto: Iniciativa Pelargonium for Europe

Foto: Iniciativa Pelargonium for Europe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pelargonie neboli muškáty a petúnie (a samozřejmě také jejich převislé kultivary zvané surfínie) patří mezi nejoblíbenější truhlíkové rostliny u nás. Nádherná záplava pestrých květů zdobí v létě nejedno okno nebo balkon. Pokud patříte mezi fanoušky těchto druhů, zkuste si je letos vypěstovat sami už od semínka!

Článek

Jaro je sice ještě daleko, ale právě nyní je nejvhodnější čas začít plánovat, co a kam zasadíme před sezonou, a pustit se do předpěstování vlastních sazenic. Výsev a předpěstování se sice mohou zdát na první pohled složité a zdlouhavé (od semínka k sazeničce uplyne doba i víc než 3 měsíce), ale vlastní sadba je zadostiučiněním pro každého zahrádkáře. Navíc můžete vybírat z více kultivarů, než kdybyste kupovali sazeničky v zahradnictví.

Správný výběr semínek

Semena jsou základ, proto si dejte při jejich výběru obzvláště záležet. Nakupujte u ověřených obchodníků a před nákupem si pořádně promyslete, jakou odrůdu chcete. „Při výběru osiva není důležitá jen výsledná barva květů, ale také způsob růstu,“ říká zahrádkářka Lenka Matoušková. „Například plně převislé kultivary mohou dorůstat délky až jeden metr a nemusí být vždy snadné se k odkvetlým květům nebo suchým listům dostat. Samočisticí odrůdy zase nemusí ocenit sousedé pod vámi, bydlíte-li v bytě. A vzpřímené odrůdy vám mohou při bujném růstu ubírat spoustu světla,“ upozorňuje. Drobná semínka petúnií bývají prodávána v podobě peletek – semínko je obaleno speciální kaolinovou hmotou, která jej zvětší na velikost 1-2 mm, a je umístěno v umělohmotné ampulce.

Vhodný substrát pro muškáty

Pro výsev je nejvhodnější substrát s nízkým obsahem živin a přísadou rašeliny. Substrát před samotnou výsadbou nezapomeňte vydezinfikovat, abyste předešli plísňovým a dalším chorobám. Nejlepší je tzv. propaření při teplotě 90 stupňů v troubě, parním hrnci nebo mikrovlnce. Následně ho připravte do výsevních misek nebo truhlíků.

Foto: Zanete, Shutterstock.com

Sazeničky po přepichování pěkně rostouFoto: Zanete, Shutterstock.com

Postup při pěstování semen

Semínka vysejte do předem připravené spařené půdy ve vydezinfikovaných nádobách. Jemně je sejte na povrch substrátu a velice slabě zasypte. Důležité je, aby měly rostlinky dostatek světla, a je třeba udržovat teplotu kolem 20 stupňů. Další podstatnou částí je pravidelné rosení - nikdy nenaklíčená semínka nezalévejte, aby se nevyplavila. Pelety jsou náročnější na vysokou vlhkost, protože musí být několikrát zality, aby nasály vodu a praskly. Ideální je proto udržovat nepřetržitou vlhkost za pomoci překrytí setby fólií nebo třeba sklem.

Po třech týdnech přendejte sazeničky do truhlíků nebo květináčů s univerzálním zahradnickým substrátem. Jednotlivé trsy opatrně vyndejte ze zeminy na podložku, kde vyberte jen ty nejsilnější semenáčky. Pomocí špejle nebo pikýrovacího kolíku je přepichujete do důlku v substrátu a následně jemně přimáčkněte.

Časté chyby při pěstování petúnií

Nejčastějším problémem začínajících pěstitelů bývá nedostatečná nebo přílišná zálivka. Chce to sledovat rostlinky každý den a při troše cviku se naučíte správně rozpoznat, kdy vodu přidat, nebo naopak ubrat. Také nadbytek světla je při předpěstování na škodu, vede totiž k příliš rychlému růstu, který rostlinky oslabuje. Držte se rovněž správné teploty. Pokud byste totiž chtěli mladým rostlinkám dopřát více tepla, začaly by se vytahovat do výšky a nebyly by pěkné.

Načítám