Hlavní obsah

Plísně v květináčích a poletující mušky? Zbavte se jich jednou provždy!

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všimli jste si bílého povlaku či huňatých skvrn na povrchu květinového substrátu? A nepoletují kolem vašich domácích květin záhadné mušky? Nejspíše jste si vypěstovali plíseň a přilákali smutnice.

Článek

Pokojové rostliny do interiéru jednoznačně patří. Přestože vyžadují pravidelnou péči, pozitivním vlivem na životní prostor se vám bohatě odmění. Pozornost je však třeba věnovat také květináčům a zemině, ve které rostliny přebývají. Ta se může stát domovem nevítaného hmyzu nebo základnou nebezpečných plísní.

Plíseň v bytě nemá co dělat

Jakékoli plísně v bytě rozhodně nepřehlížejte, škodí zdraví celé rodiny. Ať už se plíseň objeví na zdi nebo v květináči, je třeba rychle jednat. Plísně totiž produkují jedovaté mykotoxiny. „Téměř všechny mykotoxiny poškozují játra a ledviny, působí negativně na imunitní systém a některé jsou potenciálně karcinogenní,“ varuje Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. ve své knize Doba Jedová 2.

Plíseň na povrchu hlíny v květináči může vzniknout z vícero důvodů. Hlavní příčinou bývá nadměrná zálivka. Pokud je substrát stále přemokřený, nejenže to většině rostlin nevyhovuje, ale zároveň se tím vytvářejí ideální podmínky pro růst plísní. Po celý rok ale také nezapomínejte na pravidelné větrání, které přímo souvisí se vznikem plísní nejen v květináčích.

V květináči je plíseň! Co s ní?

Pamatujte, že plíseň se neomezí jen na povrch hlíny, pokud se již objevila, bude jí v různé míře prorostlý celý obsah květináče. V některých případech pomůže pouhé vyschnutí substrátu. Tento krok si však nemůžete dovolit u každé rostliny. Každopádně horní plesnivou vrstvu odstraňte, doplňte novým substrátem a povrch ještě navíc překryjte vrstvou keramzitu nebo písku. Pokud zároveň přestanete rostlinu přelévat, je možné, že se situace po tomto zásahu sama stabilizuje.

Pokud by si napadená pokojovka již zasloužila přesazení, měli byste jí to dopřát. Původní hlínu při přesazování maximálně oklepejte, připravte na dno dobrou drenáž a použijte kvalitní substrát vylehčený například vermikulitem. „Tento čistě přírodní materiál bez chemických přísad půdu zlehčuje a provzdušňuje, brání tvorbě plísní a následné hnilobě a plnohodnotně nahradí perlit, písek i rašelinu současně,“ uvádí Martina Kubešová ze společnosti Grena.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Vermikulit můžete zakoupit i samostatně a domíchat si jej do substrátu dodatečně, váže na sebe vodu i hnojiva, čistě přírodní materiál, Vermikulit Zahrada Grena, prodává Nakompost, stojí 239 Kč/10 l, Vermikulit Kittfort, prodává Habitat, cena 269 Kč/10 lFoto: archiv firem

Poslední možností je sáhnout po chemii, kterou nejspíše doma moc používat nechcete, ale kvůli záchraně oblíbené zelené společnice možná uděláte výjimku. Z běžně dostupných prostředků se doporučuje například fungicid Previcur Energy.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Previcur Energy se na hlínu aplikuje postřikem nebo zálivkou, fungicid, balení 10 ml stojí asi 60 Kč, balení 15 ml na okrasné rostliny vyjde asi na 90 Kč, výrobce Bayer GardenFoto: archiv firem

Zplesnivění substrátu a muškám je možné předejít

Zbavit se plísně v květináči nemusí být vždy snadné. Nejlepší je počítat s touto možností předem a potřebná opatření provést již při přesazování rostliny. V prvé řadě nekupujte nejlevnější pěstební substrát pochybné kvality a původu. Kvalitní substráty by měly být zbavené většiny zárodků plísní a hmyzu, stačí však nevhodné skladování u prodejce a plíseň či hmyz si k nim rychle najdou cestu. Substrát můžete ještě pro jistotu sterilizovat doma v troubě. Rozprostřete jej na vysloužilý plech a nechte „péct" čtvrt až půl hodiny na 80–100 °C.

Foto: Profimedia

Při přesazování nezapomínejte na drenážní vrstvu na dně květináče, starou zeminu dobře odstraňteFoto: Profimedia

Problém poletujících mušek

Černé droboučké mušky poletující kolem květináčů představují v bytě nepříjemný problém. Jedná se s největší pravděpodobností o smutnice, jejichž larvy žijí v hlíně. Nejčastěji si je přinesete domů v napadeném substrátu. Smutnicím vyhovuje teplo a přemokření stejně jako plísním. Nejjednodušší opatření, které stojí za vyzkoušení, je překrytí povrchu hlíny vrstvou písku. Pokud to nezabere, vsaďte na přirozenou biologickou ochranu rostlin a pořiďte si parazitické hlístice rodu Steinernema, které se aplikují jednoduše zálivkou. Dávku pro domácí použití pořídíte za přibližně 130 Kč.

Chtěli byste začít doma pěstovat i něco jiného než jen pokojové květiny? Podívejte se na článek Bylinky bez zahrádky: Tyhle se dají hravě pěstovat doma

Reklama

Načítám