Hlavní obsah

Jedinečné a originální dekorace pro vaši zahradu i balkon

Foto: Okrasiuk, Shutterstock.com

Foto: Okrasiuk, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krása je v detailu, na to je třeba myslet nejen v interiéru, ale také venku na zahradě, balkonu či terase. Stačí vhodně zvolený květináč, decentní osvětlení nebo třeba poslední úlovek z hrnčířských trhů a atmosféra celého místa se zásadně promění.

Článek

Vhodně zvolené dekorace dokážou spolehlivě podtrhnout půvab vaší terasy, balkonu či zahrady. Pokud jednotlivé detaily správně sladíte, stane se exteriér kolem domu po právu vaší chloubou. I v tomto případě však platí, že méně je někdy více, a tak se snažte nepřeplnit prostor všemožnými dekoracemi, kvůli kterým pak samotná zahrada či balkon nebudou skoro vidět. Nechte se inspirovat níže ve fotogalerii.

Nádoby na rostliny nemusí být nudné

Pokud nemáte na dekorace příliš místa, můžete využít všemožné květníky a truhlíky. Nabídka v obchodech i na internetu je neuvěřitelně pestrá, vybírat budete z nepřeberného množství tvarů, barev i materiálů – květináče už totiž dávno nejsou jen z keramiky nebo plastu. Pokud máte rádi spíše přírodní materiály, sáhněte po dřevu, proutěných nebo ratanových košících, případně po kamenných květnících. Naopak milovníci moderních materiálů uvítají obaly z betonu, plechu, kovu nebo polyratanu. Pokud toužíte po vlastním unikátním kousku, zkuste například tvoření z betonu, se kterým i začátečník za pomoci odlévání vytvoří originální kousky.

Fontánky vnesou živý vodní prvek

Voda je symbolem života a chybět by neměla na žádné zahrádce. Podle starodávného učení feng-šuej musí být vodní prvek navíc živý – neboli voda musí být v pohybu. Přesně toho docílíte, pokud do vašeho starého nudného jezírka přidáte fontánku nebo vodní kaskádu. Pokud nemáte jezírko ani zahradu, nezoufejte! Existují různé druhy a velikosti fontánek, které můžete dát na balkón i terasu, a některé dokonce ani nepotřebují elektrický přívod – jsou totiž solární nebo na baterie.

Pítka a krmítka přilákají ptáčky

Pítko dodá zahradě vodní prvek a pomůže i volně žijícím ptáčkům. V současnosti snadno naleznete pítka pro každý typ zahrady – jednoduchá a designová pro tu moderní a keramická a kovaná pro tu přírodní nebo středomořskou. V zimě zas ptáčkům pomůžou vhodně umístěná krmítka, která mohou balkon či zahradu také zkrášlit nebo jí dodat trochu vtipu – například sáhnete-li po krmítku v podobě miniaturní hospůdky nebo benzínky.

Sošky nejsou jen trpaslíci

Zahrada přeplněná všemožnými zvířátky a trpaslíky nebývá zrovna potěchou pro oko. Existuje ale řada zajímavých volně stojících dekorací, které dodají zahradě nebo balkonu šmrnc. Velmi elegantní jsou například sluneční hodiny, které spojují krásu a užitek. Pokud přeci jen toužíte po nějaké té sošce, zkuste se vydat na hrnčířské trhy, kde se prodávají originální kousky, a vy tak budete mít vystavené dílo, které u sousedů nenajdete.

Osvětlení může být funkční i krásné

Právě osvětlení je to, co na zahradě či terase vytváří po setmění atmosféru. Myslete ale na to, že zapadat do exteriéru musí i přes den – proto si při výběru dejte na čas a zamyslete se, jak silné má osvětlení být, zda chcete spíše studené, nebo teplé světlo, ale také jak vypadá ve dne, když je zhasnuté. Zatímco na zahradě se budou vyjímat spíše jednotlivá solární svítidla, na terasu, balkon nebo pergolu se hodí spíše světelné řetězy, které prostor více osvítí a dodají mu útulnost.

Pokud chcete osvětlení, které je krom funkčnosti také zajímavé, zkuste u solárních svítidel sáhnout třeba po kovovém květu nebo osvětlených koulích, které do zahrady krásně zapadnou. U řetězů místo klasických žároviček zvolte třeba lampionky nebo lucerničky.

Načítám