Hlavní obsah

Připravte se na jaro už teď! Narcisy rozzáří každou zahradu a blíží se čas sázení cibulek

Foto: Shebeko, Shutterstock.com

Foto: Shebeko, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narcisy prozáří každou zahradu a na pěstování nejsou nijak náročné. Stačí vybrat vhodné stanoviště, občas je rozsadit a můžete se těšit z jejich květů každý rok. V dnešní době navíc existují i úchvatné plnokvěté varianty!

Článek

Společně s tulipány patří narcisy k nejoblíbenějším jarním cibulovinám. Jejich barvy evokují slunce a teplo, a tak se díky nim můžete těšit z jarního probouzení zahrady. Přestože jsou nejznámější klasické narcisy žluté (Narcissus pseudonarcissus), můžete vybírat z mnoha kultivarů různých barev i květenství. Jak o ně pečovat a kam je vysazovat?

Sázení narcisů

Se sázením narcisů je vhodné počkat, dokud teplota nebude několik dní po sobě vyšší než 9 °C, což bývá většinou od poloviny října. Díky tomu značně snížíte možnost fuzáriové hniloby, kterou kromě jarních cibulovin trpí například také česnek. Stanoviště je vhodné slunečné, ale bez problémů zvládnou i polostín. Narcisy nikdy nevysazujte do záhonu, ve kterém byl předtím česnek, rajčata, cibule nebo brambory. Půda by měla být lehčí, hlinitopísčitá a dobře propustná, aby cibulky nehnily. Pokud tedy máte půdu těžší, je vhodné jim vyrobit drenáž nebo smíchat půdu s pískem.

Jak hluboko sázet cibulky narcisů? Hloubku určíte podle velikosti cibulky: vrstva půdy nad cibulkou by měla být přibližně 2-3× vyšší než cibulka, nikdy však nižší než 15 cm, aby narcisy nezamrzly.

Nejkrásnější odrůdy narcisů

V současnosti je nabídka narcisů opravdu pestrá. Existují různé barvy od bílé až po oranžovou a velmi efektní jsou dvoubarevné kultivary. Mezi nejzajímavější patří se svým výrazně oranžovým vnitřkem Congress a také něžný, bílo-oranžový Pink Charm. Velmi elegantní jsou narcisy plnokvěté, například romantický Ice King nebo pestrý, oranžovo-žlutý Texas.

Nádherné jsou také menší, vícekvěté a plnokvěté varianty Erlicheer a Bridal Crown, které navíc krásně voní a jsou vhodné i do vazeb. Existují také trpasličí varianty, jimiž můžete lemovat záhony nebo je zasadit do truhlíku. Jednou z nejzajímavějších je Rip van winkle, jejíž květy připomínají střapaté astry.

Jak pěstovat narcisy

Na péči nejsou narcisy nijak náročné, prospívá jim především mulčování a jarní přihnojení draselným hnojivem. Cibulky některých choulostivějších odrůd je vhodné přes léto vyndat ze země a zasadit je znovu až na podzim. Cibulky přitom skladujte na vzdušném a suchém místě, aby je nezasáhla plíseň nebo hniloba.

Co s narcisy po odkvětu? Odstřihněte suché květy, aby rostlina směřovala energii zpět do cibulky a neplýtvala jí na vytváření semen.

Jsou-li trsy narcisů příliš husté nebo se nacházejí více než pět let na stejném stanovišti, může se stát, že méně pokvetou. V takovém případě je vhodné vyhrabat v červenci nebo srpnu trsy ze země, nechat oschnout a poté oddělit jednotlivé cibulky.

Chcete narcisy do vázy? Květiny k řezu stříhejte ještě nerozvité, aby déle vydržely. „Musíte myslet také na to, že jsou narcisy jedovaté a snadno otráví další druhy květin. Nejlepší je proto dávat je do vázy samostatně. Krásné jsou kytice složené z několika různých druhů narcisů,“ radí zahrádkářka Petra Šimonová.

Načítám