Hlavní obsah

Chatu po rodičích zbourali. Z původní stavby zůstal duch a výhled za milion

Foto: Tomáš Mach

Foto: Tomáš Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na chatě u prarodičů trávil pan Dobroslav dětství a k místu si vytvořil citové pouto. Rekonstrukce by se ale nevyplatila, proto tu postavil zcela novou chatu, která si ovšem zachovala kouzlo té původní. Majitel je spokojený a věří, že by se líbila i dědovi.

Článek

Na chatu k rybníku Dvořiště na Třeboňsku, čtvrtému největšímu a zároveň nejhlubšímu u nás, jezdil pan Dobroslav už od dětství. Na prázdniny i víkendy u prarodičů se vždycky těšil: „Už odmala jsem tu měl spoustu kamarádů, což trvá dodnes. Dokonce jsem tu potkal svou první lásku. Mám tohle místo prostě rád, je to srdcovka.“

Lepší stavět zcela nově

Chatu na tomto místě postavil svépomocí Dobroslavův dědeček, a to před více než 50 lety. Své nejlepší roky už měla za sebou a vyžadovala kompletní rekonstrukci. Po dlouhém zvažování se nakonec majitel rozhodl, že místo rekonstrukce, která by si vyžádala značné finanční náklady, ale přinesla by pouze kompromisní výsledek, postaví chatu zcela novou.

Chtěl však zachovat ducha původní stavby. „Moje představa byla taková, že tu postavím zase chatu, nikoli dům. Zkrátka aby na mě děda z nebe nemusel mávat holí, že jsem zboural jeho hezkou chatu, jejíž stavba ho před těmi padesáti lety stála velké úsilí,“ vypráví majitel.

Foto: Tomáš Mach

Ve spodní části je obytná místnost s kuchyníFoto: Tomáš Mach

Přátelská spolupráce

Oslovil firmu Dobré dřevostavby, která pro něj zpracovala architektonickou studii a zajistila výstavbu. Obojí k jeho plné spokojenosti. Když došlo na řešení interiéru, zavolal své kamarádce Jarce Strakové, jež se interiérovému designu věnuje pod značkou FINE DESIGN Interier.

„Ukázal jsem jí projekt a nastínil svou představu. Byla nadšená a souhlasila, že do toho chce vstoupit. Ačkoli jsme kamarádi, netušil jsem, jak moc je šikovná a nápaditá. Spolupráce byla bezvadná a ještě k tomu nás to bavilo,“ dodává Dobroslav.

Dřevo a kámen, tak jako kdysi

Dvoupodlažní chata stojí na půdorysu menším než 50 metrů čtverečních, a tak bylo potřeba správně využít každého centimetru. Společně dávali dohromady dřevěné obklady stěn a stropů, podlahy, kamenný obklad komínu, kuchyň, nábytek, postele, dveře, zkrátka veškeré vybavení.

Aby zůstalo zachováno kouzlo původní stavby, přál si majitel použít co nejvíce přírodního materiálu, zejména dřevo a kámen. Smrkové palubky, které dominovaly celému interiéru původní chaty, nahradil přírodní dub. Pro vizuální rustikálnost použili na obklad stěn i stropů prkna čtyř šířek, takže bylo potřeba vše důkladně rozkreslit, aby objednali správné množství.

Krbová kamna vystřídal moderní krb s výměníkem, záclony a závěsy nově zastoupily předokenní elektrické žaluzie. Jediné, co z původní stavby zůstalo, je dechberoucí výhled do okolní krajiny.

Je to v rodině

V podstatě veškeré vybavení včetně dveří je vyrobeno na zakázku z dubového masivu. Výrobu měl na starost majitelův strýc Jaroslav Bicera, který vlastní truhlárnu a bez jakýchkoli problémů zhotovil všechno tak, jak majitel s designérkou vymysleli. Venkovní úpravy už majitel řešil svépomocí a s pomocí místních kamarádů.

Dobroslav sem nyní jezdí ještě radši a častěji než dřív. Častěji ho také doprovází jeho syn, který už tu uspořádal i několik akcí se svými přáteli, takže chata žije dál.

Ještě lepší díky moderním technologiím

Co významně zvýšilo komfort užívání, zejména v zimě, je možnost dálkového vytápění. „Zapnout z domova podlahové vytápění a nepřijet do vymrzlé chaty, to je skvělé. Samozřejmě ale po příjezdu hned zatopím i pěkně ‚po chatařsku‘ v krbu,“ dodává majitel, který je s výsledkem nadstandardně spokojený a věří, že spokojený by byl i jeho děda.

Vizitka designérky

Jaroslava Straková je absolventkou Akademie Home Stagingu a interiérového designu v Praze. Její portfolio zahrnuje kompletní realizace jak bytových, tak komerčních interiérů. Při spolupráci s klientem se pokouší vždy volit osobní přístup.

Související témata:

Načítám